Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Κάμερες παρακολούθησης φαίνονται μπροστά από το λογότυπο της Huawei στο Βελιγράδι της Σερβίας, στις 11 Αυγούστου 2020. (Marko Djurica/Reuters)

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό των Huawei, ZTE επικαλούμενες απειλές για την εθνική ασφάλεια

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν απαγόρευση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό που δημιουργήθηκε από αρκετές μεγάλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) υιοθέτησε νέους κανόνες στις 25 Νοεμβρίου που θα απαγορεύουν την εισαγωγή ή την πώληση κινεζικού εξοπλισμού επικοινωνιών που θεωρείται ότι αποτελεί μη αποδεκτό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Οι νέοι κανόνες θα απαγορεύουν την εισαγωγή ή την πώληση εξοπλισμού από τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huawei και ZTE στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαταγή θα απαγορεύσει επίσης τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τον εξοπλισμό βιντεοεπιτήρησης που παράγεται από τις εταιρείες Hytera, Hikvision και Dahua, καθώς και από τις θυγατρικές ή θυγατρικές των εταιρειών

Με ομόφωνη ψήφο, η FCC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα συνιστούν “μη αποδεκτό κίνδυνο για [την] εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών ή την ασφάλεια και την προστασία των προσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών”, σύμφωνα με ανακοίνωση.

“Η FCC έχει δεσμευτεί να προστατεύει την εθνική μας ασφάλεια, διασφαλίζοντας ότι δεν επιτρέπεται η χρήση αναξιόπιστου εξοπλισμού επικοινωνιών εντός των συνόρων μας, και συνεχίζουμε αυτό το έργο εδώ”, δήλωσε η πρόεδρος Jessica Rosenworcel.

“Αυτοί οι νέοι κανόνες αποτελούν σημαντικό μέρος των συνεχιζόμενων ενεργειών μας για την προστασία του αμερικανικού λαού από απειλές εθνικής ασφάλειας που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες”.

Τα προϊόντα των εταιρειών δεν θα επιτρέπεται η εισαγωγή, η εμπορία ή η πώληση μέχρις ότου η FCC εγκρίνει τα μέτρα που έχουν λάβει οι εταιρείες για την αντιμετώπιση του τρόπου με τον οποίο τα προϊόντα τους ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν κατά του εθνικού συμφέροντος.

Το Κογκρέσο ψήφισε την απαγόρευση σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αγοράζουν προϊόντα από τις πέντε εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο το 2018. Οι νέοι κανόνες θα επεκτείνουν και θα τροποποιήσουν τον “καλυπτόμενο κατάλογο” των απαγορευμένων προϊόντων της FCC για να εμποδίσουν ιδιωτικούς φορείς να εισάγουν τα προϊόντα αυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Σήμερα, η FCC κάνει ένα πρωτοφανές βήμα για να διασφαλίσει τα δίκτυα επικοινωνιών μας και να ενισχύσει την εθνική ασφάλεια της Αμερικής”, δήλωσε ο Επίτροπος της FCC Μπρένταν Καρ.

“Η ομόφωνη απόφασή μας αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά στην ιστορία της FCC που ψηφίσαμε να απαγορεύσουμε την αδειοδότηση επικοινωνιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού με βάση λόγους εθνικής ασφάλειας. Και αναλαμβάνουμε αυτή τη δράση με την ευρεία, διακομματική υποστήριξη της ηγεσίας του Κογκρέσου”.

Το διάταγμα της Παρασκευής υλοποίησε τις απαιτήσεις του νόμου περί ασφαλούς εξοπλισμού του 2021, ο οποίος υπεγράφη ως νόμος από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσε η FCC.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι η χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Huawei, ιδίως σε δίκτυα 5G, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των υποδομών. Αμερικανοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες έχουν επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι δεσμοί της εταιρείας με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας σημαίνουν ότι τα προϊόντα της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκοπεία των Αμερικανών ή να παρεμποδίσουν την ελεύθερη ροή δεδομένων παγκοσμίως.

“Αυτό είναι το αποκορύφωμα μιας διακομματικής προσπάθειας που καλύπτει πολλές προεδρικές και FCC διοικήσεις και θα βοηθήσει να γίνουν οι Αμερικανοί πιο ασφαλείς, εμποδίζοντας εχθρικές κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τις εξαγωγές τεχνολογίας τους για να εδραιώσουν ερείσματα στα δίκτυά μας”, δήλωσε ο Επίτροπος της FCC Nathan Simington.

“Αλλά καθώς γιορτάζουμε αυτή τη νίκη, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι το έργο μας για την ασφάλεια της χώρας μας από ανασφαλή και αναξιόπιστο εξοπλισμό μόλις τώρα αρχίζει. Εκτός από την απαγόρευση εξοπλισμού από αναξιόπιστες εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο, όπως κάναμε εδώ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη διάδοση των μη ασφαλών συσκευών γενικότερα”.

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με τις κινεζικές εταιρείες για σχόλια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε