Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ (K), ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι (Δ) και η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης Λίζα Μονακό παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον στις 24 Οκτωβρίου 2022. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Οι ΗΠΑ απαγγέλλουν κατηγορίες σε 10 κατασκόπους του ΚΚΚ για φερόμενες εκστρατείες κατασκοπείας με στόχο τους Αμερικανούς

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) ανακοίνωσε στις 24 Οκτωβρίου κατηγορίες κατά 10 αξιωματικών και αξιωματούχων των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών για τη φερόμενη συμμετοχή τους σε εκστρατείες κατασκοπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της κομμουνιστικής Κίνας.

Οι κατηγορίες, σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις, καταλογίζουν σε πράκτορες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) συνωμοσία για τον βίαιο επαναπατρισμό Κινέζων αντιφρονούντων που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρεμπόδιση της ποινικής δίωξης μιας κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, ανάπτυξη φιλοκινεζικών κατασκόπων εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και παράνομη δράση ως πράκτορες του μηχανισμού πληροφοριών και ασφάλειας του ΚΚΚ. Συνολικά κατηγορήθηκαν 13 άτομα.

“Όπως καταδεικνύουν αυτές οι υποθέσεις, η κυβέρνηση της Κίνας προσπάθησε να παρέμβει στα δικαιώματα και τις ελευθερίες προσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπονομεύσει το δικαστικό μας σύστημα που προστατεύει αυτά τα δικαιώματα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ. “Δεν τα κατάφεραν.

“Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ανεχθεί τις προσπάθειες οποιασδήποτε ξένης δύναμης να υπονομεύσει το κράτος δικαίου στο οποίο βασίζεται η δημοκρατία μας. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα δικαιώματα που είναι εγγυημένα σε όλους στη χώρα μας. Και θα υπερασπιστούμε την ακεραιότητα των θεσμών μας”.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος επτά ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται σε σχέδιο κατασκοπείας, παρενόχλησης και εκφοβισμού ενός Κινέζου πολίτη και μόνιμου κατοίκου των ΗΠΑ ώστε να μετακομίσει πίσω στην Κίνα. Δύο ακόμη υποθέσεις, μία στη Νέα Υόρκη και μία στο Νιου Τζέρσεϊ, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο στις 24 Οκτωβρίου.

Το ΚΚΚ φέρεται να πλήρωσε για να αποτρέψει ποινική δίωξη

Η πρώτη υπόθεση που αποσφραγίστηκε στις 24 Οκτωβρίου επικεντρώθηκε στις φερόμενες προσπάθειες δύο Κινέζων αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών να παρεμποδίσουν μια ποινική δίωξη των ΗΠΑ κατά μιας μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών με έδρα την Κίνα.

Οι Χε Γκουοτσέν και Γουάνγκ Ζενγκ ενορχήστρωσαν ένα σχέδιο για την κλοπή αρχείων και άλλων πληροφοριών από το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα (pdf).

Οι He Guochen και Wang Zheng. (Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ)

 

Η καταγγελία ισχυρίζεται ότι ο Χε και ο Γουάνγκ είναι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών που διεξάγουν επιχειρήσεις πληροφοριών εξωτερικού με στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό του ΚΚΚ και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Ισχυρίζεται ότι η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε τουλάχιστον από το 2019.

Ο Χε και ο Γουάνγκ προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την ποινική δίωξη της εταιρείας δωροδοκώντας έναν υπάλληλο της αμερικανικής κυβέρνησης για να κλέψει άκρως απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων καταλόγων μαρτύρων, λεπτομερειών για υπαλλήλους που σχετίζονται με την υπόθεση και σημειώσεων των εισαγγελέων, τα οποία, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, “αναμενόταν να προκαλέσουν σοβαρή ζημία στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών”. Τα έγγραφα αυτά παραδόθηκαν στη συνέχεια σε ανώτερους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών στην Κίνα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Σε αντάλλαγμα, ο Χε και ο Γουάνγκ κατέβαλαν στον κυβερνητικό υπάλληλο περισσότερα από 41.000 δολάρια σε bitcoin, κοσμήματα και μετρητά και τους συμβούλευσαν ως προς μια τοποθεσία στο Λας Βέγκας όπου θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με την ποινική καταγγελία.

Αυτό που δεν γνώριζαν ο Χε και η Γουάνγκ ήταν ότι τα έγγραφα που έλαβαν ήταν πλαστά, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κυβερνητικός υπάλληλος που πίστευαν ότι είχαν εκθέσει οι ίδιοι ήταν στην πραγματικότητα διπλός πράκτορας του FBI.

Τόσο ο Χε όσο και ο Γουάνγκ παραμένουν ασύλληπτοι.

Διείσδυση σε πανεπιστήμια, έλεγχος κινεζικών κοινοτήτων

Στη δεύτερη υπόθεση που αποκαλύφθηκε στις 24 Οκτωβρίου, τρεις ακόμη αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, της κορυφαίας υπηρεσίας πληροφοριών του καθεστώτος, κατηγορήθηκαν για τη φερόμενη συμμετοχή τους σε μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε στην παρακίνηση ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες να ενεργήσουν ως πράκτορες του ΚΚΚ, μεταξύ άλλων σε αμερικανικά πανεπιστήμια και στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η προσπάθεια χρονολογείται από το 2008 και φέρεται να αποτελεί μέρος μιας συστηματικής προσπάθειας για τη στόχευση και τη στρατολόγηση ατόμων εντός των ΗΠΑ ώστε να ενεργούν για λογαριασμό του ΚΚΚ. Προσποιούμενοι τους ακαδημαϊκούς του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, οι πράκτορες επεδίωκαν να δωροδοκήσουν ή να εξαναγκάσουν άτομα να παράσχουν πληροφορίες, υλικά, εξοπλισμό και βοήθεια στο ΚΚΚ με τρόπους που θα προωθούσαν τους στόχους των μυστικών υπηρεσιών της Κίνας και θα υπονόμευαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι πράκτορες, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είχαν επίσης ως στόχο να κλέψουν τεχνολογίες και δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων και να σταματήσουν τις διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ήταν επικριτικές προς το ΚΚΚ.

“Οι υποθέσεις αυτές αναδεικνύουν την απειλή που συνιστά η κυβέρνηση της ΛΔΚ για τους θεσμούς μας και τα δικαιώματα των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπoυργός Δικαιoσύνης Μάθιου Όλσεν, χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο για την επίσημη ονομασία της κομμουνιστικής Κίνας.

“Δεν θα ανεχθούμε αυτές τις θρασύτατες επιχειρήσεις: την παρενόχληση και την απόπειρα επαναπατρισμού με τη βία ατόμων που ζουν στις ΗΠΑ- την προσπάθεια να διαφθείρουν το δικαστικό μας σύστημα- και την απόπειρα στρατολόγησης πρακτόρων για τη ΛΔΚ υπό την κάλυψη μιας εικονικής ακαδημαϊκής οργάνωσης”.

Μια συστηματική εκστρατεία κατά των ΗΠΑ

Οι κατηγορίες αντιπροσωπεύουν μόνο τις τελευταίες στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να καταπολεμήσουν μια ευρεία εκστρατεία του ΚΚΚ για την κατασκοπεία των Αμερικανών, τη φίμωση των διαφωνούντων και την προώθηση ευνοϊκών για το Πεκίνο απόψεων στη χώρα.

Οι πρόσφατες διώξεις αποκαλύπτουν ότι το ΚΚΚ έχει δαπανήσει αμέτρητα εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη πρακτόρων εντός των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και πρακτόρων εντός της κινεζικής διασποράς για την κατασκοπεία και την παρενόχληση αντιφρονούντων με έδρα τις ΗΠΑ.

Μόνο φέτος, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά φερόμενων πρακτόρων του ΚΚΚ σε υποθέσεις όπως η συνωμοσία για επίθεση σε βετεράνο του αμερικανικού στρατού που κατέβαινε για το Κογκρέσο, η πυρπόληση ενός αγάλματος κατά του ΚΚΚ στην Καλιφόρνια και η παρακολούθηση ενός Αμερικανού αθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ.

“Αυτές οι απαγγελίες κατηγοριών σε αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΛΔΚ -για την προσπάθεια παρεμπόδισης μιας αμερικανικής δίκης μιας κινεζικής εταιρείας, τη μεταμφίεση σε καθηγητές πανεπιστημίου για την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών και την προσπάθεια εξαναγκασμού ενός θύματος να επιστρέψει στην Κίνα- εκθέτουν εκ νέου την εξωφρενική συμπεριφορά της ΛΔΚ εντός των συνόρων μας”, ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

“Το FBI, σε συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, θα συνεχίσει να ρίχνει όλο το βάρος των αρχών μας για την αντικατασκοπεία και την επιβολή του νόμου για να σταματήσει τα εγκλήματα της κινεζικής κυβέρνησης εναντίον των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και των κινεζοαμερικανικών κοινοτήτων μας”.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε