Σάββατο, 14 Σεπ, 2024
Στρατιώτες του γαλλικού αποσπάσματος της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) ξεφορτώνουν βόμβες διασποράς ρωσικής κατασκευής από ένα κοντέινερ που βρέθηκε περίπου 18 μίλια βόρεια της Καμπούλ. Αφγανιστάν, 9 Οκτωβρίου 2002. (Lynne Sladky/AP Photo)

Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να στείλουν «βόμβες διασποράς» στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν τα λεγόμενα «πυρομαχικά διασποράς» στην Ουκρανία στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου αγώνα της για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβαλε την απόφαση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αφού συμβουλεύτηκε τους διεθνείς ηγέτες και εξέτασε την κατάσταση επί τόπου, αποφάσισε να υπογράψει τη διαταγή για την παροχή των όπλων που ζήτησαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

«Παραμένουμε στο πλευρό του ουκρανικού λαού, καθώς υπερασπίζεται την κυριαρχία, την ελευθερία και τη δημοκρατία του», δήλωσε.

Μετά την εκτόξευσή τους, τα πυρομαχικά διασποράς ανοίγουν στον αέρα και απελευθερώνουν μικρές βόμβες (βομβίδια) σε μια ευρεία περιοχή για να πλήξουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Μπορούν να εκτοξευθούν από αεροπλάνα, πυροβολικό και πυραύλους.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, αντιτίθενται σε αυτά τα όπλα επειδή ορισμένα από τα βομβίδια δεν εκρήγνυνται όταν αναπτύσσονται. Αυτά τα μη ανατιναγμένα πυρομαχικά αποτελούν κίνδυνο για τους αμάχους, ιδίως για τα παιδιά.

Ο κ. Σάλιβαν είπε ότι εκτιμάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διασκορπίσει «δεκάδες εκατομμύρια» βομβίδια στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την Ουκρανία. Είπε ότι το «ποσοστό αποτυχίας», δηλαδή ο αριθμός των βομβιδίων που αποτυγχάνουν να εκραγούν, κυμαίνεται μεταξύ 30-40%.

Λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο που ήδη υπάρχει από τις ρωσικές βόμβες, η απόφαση που ελήφθη ήταν ότι οι Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τη γη τους με όποια όπλα κρίνουν απαραίτητα, είπε ο κ. Σάλιβαν.

«Αυτό δεν καθιστά την απόφαση εύκολη», είπε.

Ο Κόλιν Κoλ, υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής, δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυρομαχικά έχουν ποσοστό αποτυχίας 2,5%.

Ο κ. Κoλ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν κανονικά βλήματα πυροβολικού 105 χιλιοστών και βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά διπλού σκοπού (DPICM).

Τα DPICM είναι πυρομαχικά διασποράς που εκτοξεύονται από το πυροβολικό.

Όσοι εναντιώνονται στα πυρομαχικά διασποράς λένε ότι αμέτρητοι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν τραυματιστεί και σκοτωθεί από βόμβες που δεν έχουν εκραγεί.

Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε ότι ο κίνδυνος για τους Ουκρανούς πολίτες θα αυξηθεί αν δεν γίνει τίποτα.

Περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν στη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς (CCM).

Οι χώρες αυτές υπέγραψαν συμφωνία στο Όσλο της Νορβηγίας στις 3 Δεκεμβρίου 2008.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της CCM, «η Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς είναι μια διεθνής συνθήκη περισσότερων από 100 κρατών. Η σύμβαση απαγορεύει κάθε χρήση, παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση πυρομαχικών διασποράς».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη της CCM.

Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε ότι αρκετές χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο.

Υποστήριξε ότι παρόλο που μέλη της CCM, όπως η Γερμανία, έχουν εκφράσει τον δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση, δεν έχουν καταδικάσει ρητά τη μεταφορά.

Είπε ότι είναι σαφές ότι η Ρωσία φταίει και ότι οι Ουκρανοί απλώς προσπαθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

«Υπάρχει επίσης τεράστιος κίνδυνος να πληγούν άμαχοι, εάν τα ρωσικά στρατεύματα και τα τανκς περάσουν τις ουκρανικές θέσεις και καταλάβουν περισσότερα εδάφη», είπε.

Ο κ. Κολ επεσήμανε ότι τα πυρομαχικά που θα σταλούν είναι νεότερα και πιο αξιόπιστα από εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες συγκρούσεις.

Είπε ότι το ποσοστό αποτυχίας για τα νέα πυρομαχικά έχει μειωθεί στο 2,5%.

Πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα πυρομαχικά διασποράς ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν τίποτα.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούν ήδη πρόβλημα

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που οι Ουκρανοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ανεξάρτητα», δήλωσε ο κ. Κολ.

Οι Ουκρανοί συμφώνησαν να περιορίσουν τη χρήση των πυρομαχικών σε αραιοκατοικημένες περιοχές για να καταγράφουν τα σημεία όπου χρησιμοποιούνται, ώστε να μπορούν να ανακτηθούν τα μη ανατιναγμένα βομβίδια μετά τον πόλεμο.

Ο νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών απαγορεύει τη μεταφορά πυρομαχικών διασποράς με ποσοστό αποτυχίας μεγαλύτερο από 1%. Ωστόσο, ο κ. Κολ δήλωσε ότι ο πρόεδρος έχει τη νομική εξουσία να εξαιρέσει αυτή την απαίτηση.

Ο κ. Μπάιντεν αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως για τη συμφωνία αφού συζήτησε με ηγέτες του Κογκρέσου και αξιωματούχους άλλων χωρών.

«Δεν πήραμε μονομερή απόφαση, δεν παραβιάζουμε το νόμο», δήλωσε ο κ. Κολ.

Εν τέλει, ο κ. Σάλιβαν δήλωσε ότι η απόφαση θα επιτρέψει στους Ουκρανούς να συνεχίσουν την πολεμική τους προσπάθεια με τα πυρομαχικά που χρειάζονται.

Είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο πυροβολικό.

Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι που προμηθεύουν την Ουκρανία πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τους σε βλήματα πυροβολικού.

Η αποστολή των DPICM θα «χτίσει μια γέφυρα» μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών αναγκών των Ουκρανών.

Ο κ. Σάλιβαν απέφυγε να πει ότι υπάρχει έλλειψη βλημάτων πυροβολικού.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια γέφυρα από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα μέχρι το σημείο που θα έχουμε αρκετή μηνιαία παραγωγή», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κολ, η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στην προστασία των Ουκρανών μακροπρόθεσμα.

«Το χειρότερο για τους αμάχους στην Ουκρανία είναι να κερδίσει η Ρωσία τον πόλεμο», δήλωσε ο κ. Κολ.

 

Του Michael Clements, με πληροφορίες από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan.

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε