Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ένας Φιλιππινέζος ψαράς περνάει μπροστά από το αμφίβιο μεταφορικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS Green Bay (LPD-20) κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων σε παραλία στο Σαν Αντόνιο στην επαρχία Ζαμπάλες, στις 21 Απριλίου 2015. (Ted Aljibe/AFP/Getty Images)

Οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικές βάσεις στις Φιλιππίνες εάν η σύγκρουση στην Ταϊβάν απειλεί την εθνική ασφάλεια

Οι Φιλιππίνες θα επέτρεπαν στις αμερικανικές δυνάμεις να έχουν πρόσβαση στις στρατιωτικές τους βάσεις κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης στην Ταϊβάν, εάν αυτό θεωρούνταν «σημαντικό» για την ασφάλεια των Φιλιππίνων, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρεσβευτής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο απεσταλμένος των Φιλιππίνων Χοσέ Μάνουελ Ρουμουάλδες δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν αρχίσει συνομιλίες για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών βάσεων των Φιλιππίνων που είναι προσβάσιμες στα αμερικανικά στρατεύματα, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνεται και μια ναυτική βάση. Αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη.

«Ο στρατός μας και ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζουν όλοι ποιες είναι οι πιθανές περιοχές», δήλωσε ο Ρουμουάλδες σε συνέντευξή του στο Nikkei Asia.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία υπεγράφη το 2014, τα αμερικανικά στρατεύματα επιτρέπεται να κατασκευάζουν εγκαταστάσεις και να προπαρατάσσουν αεροσκάφη και πλοία σε πέντε στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππίνων.

Ο Ρουμουάλδες δήλωσε ότι σκοπεύουν να εξασφαλίσουν τις πρόσθετες στρατιωτικές βάσεις που έχουν ήδη προβλεφθεί για τα αμερικανικά στρατεύματα κατά τα επόμενα τρία χρόνια, αν και δεν διευκρίνισε τις νέες τοποθεσίες.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) έχει αυξήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις του κοντά στην Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν για την υποστήριξη της δημοκρατίας και την απώθηση της απολυταρχίας. Το ΚΚΚ διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του που πρέπει να κυβερνήσει και έχει ορκιστεί να την κατακτήσει με τη βία, αν χρειαστεί.

Ο Ρομουάλντεζ δήλωσε ότι οι Φιλιππίνες επιθυμούν την ειρήνη στην περιοχή και ελπίζει ότι οι εντάσεις μπορούν να αμβλυνθούν μέσω αυτής, διότι «κανείς δεν θέλει οποιουδήποτε είδους πολέμου ή αντιπαράθεσης».

«Θέλουμε να ζητήσουμε και από τις δύο χώρες να μειώσουν την ένταση με περισσότερο διάλογο και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να επιλύσουν όλα αυτά τα ζητήματα, επειδή είναι στο δικό μας μέρος του κόσμου», είπε.

Οι Φιλιππίνες ανησυχούν για την επέμβαση του ΚΚΚ σε εδάφη που διεκδικεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, λόγω της εγγύτητάς τους με την Ταϊβάν, με την οποία μοιράζονται θαλάσσια σύνορα στα στενά του Λουζόν.

Οι Φιλιππίνες επιδιώκουν ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Ρουμουάλδες Μάρκος Τζ. δήλωσε ότι η ασταθής διεθνής κατάσταση -συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της στρατιωτικής απειλής της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν- υπογραμμίζει την ανάγκη η χώρα του να βελτιώσει τους δεσμούς της με την Ουάσινγκτον.

«Δεν μπορούμε πλέον να απομονώσουμε το ένα μέρος της σχέσης μας από το άλλο», δήλωσε ο Μάρκος μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μανίλα στις 6 Αυγούστου.

Ο Μάρκος δήλωσε ότι η συνθήκη αμοιβαίας άμυνας ΗΠΑ-Φιλιππίνων βρίσκεται «σε συνεχή εξέλιξη» και ότι η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν εκτεταμένη όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί τις Φιλιππίνες και δήλωσε ότι οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων των Φιλιππίνων, δημόσιων πλοίων ή αεροσκαφών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα ενεργοποιούσε τις αμερικανικές υποχρεώσεις αμοιβαίας άμυνας.

«Είμαστε δεσμευμένοι στη Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε μαζί σας για τις κοινές προκλήσεις», δήλωσε.

Το Πεκίνο διεκδικεί μεγάλο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ως δικό του, στο πλαίσιο της λεγόμενης «nine-dash line». Το Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε υπέρ των Φιλιππίνων το 2016. Παρόλα αυτά, είχε ελάχιστο έως καθόλου αντίκτυπο στη συμπεριφορά του κινεζικού καθεστώτος, με το Πεκίνο να εισβάλλει επανειλημμένα στις εδαφικές ζώνες της Μανίλα.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, οι Φιλιππίνες κάλεσαν έναν αξιωματούχο της κινεζικής πρεσβείας για να διαμαρτυρηθούν για την υποτιθέμενη «παρενόχληση» από την κινεζική ακτοφυλακή ενός ταϊβανέζικου σκάφους που πραγματοποιούσε θαλάσσια επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα με Φιλιππινέζους επιστήμονες επί του σκάφους στη θάλασσα που αμφισβητείται από το ΚΚΚ.

Άλλα έθνη, όπως το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ, έχουν επίσης ανταγωνιστικές αξιώσεις έναντι του ΚΚΚ όσον αφορά τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε