Σάββατο, 21 Δεκ, 2024
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Α) ανταλλάσσει χειραψία με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον (Δ), ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παρακολουθεί ενόψει της συνάντησης πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 10 Ιουλίου 2023. (Yves Herman/Pool Photo via AP)

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία μετά την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Τουρκία θα ενέκρινε την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε την Παρασκευή το Κογκρέσο για την έγκριση της αγοράς από την Τουρκία 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 έναντι 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η χώρα ενέκρινε την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μια συνοδευτική πώληση 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Ελλάδα ανακοινώθηκε επίσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή.

Ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν (D-Md.), πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει την πώληση στην Τουρκία.

Η απόφασή του να δώσει το πράσινο φως για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών εξαρτιόταν από την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία δόθηκε από το κοινοβούλιο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

«Συγχαίρω το τουρκικό κοινοβούλιο για τη σημαντική ψήφο του υπέρ της έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον πρόεδρο Ερντογάν για την υπογραφή του», ανέφερε ο κ. Κάρντιν σε δήλωσή του.

«Η Σουηδία πληροί εδώ και καιρό όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την προσχώρηση στη Συμμαχία και η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής μας κοινότητας και της διαλειτουργικότητάς μας απέναντι στην απρόκλητη και παράνομη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη».

Ενώ ο κ. Κάρντιν ενέκρινε την πώληση, εξέφρασε ανησυχίες για το ιστορικό της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε δήλωσή του, τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να αντιμετωπίσει επείγοντα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέφρασε ανησυχίες για τους δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία, την υποστήριξη της Χαμάς και την κριτική που ασκεί στο Ισραήλ.

«Η έγκρισή μου για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 εξαρτήθηκε από την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά μην γελιέστε: δεν ήταν μια απόφαση στην οποία κατέληξα ελαφρά τη καρδία», ανέφερε ο κ. Κάρντιν σε ανακοίνωσή του.

«Οι ανησυχίες μου έχουν μεταφερθεί έντονα και με συνέπεια στην κυβέρνηση Μπάιντεν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας και είμαι ενθαρρυμένος από την παραγωγική κατεύθυνση των συζητήσεών τους με Τούρκους αξιωματούχους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων», πρόσθεσε.

Η παρατεταμένη καθυστέρηση της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία συνδέεται με διάφορες παραχωρήσεις που ζητούσε η Άγκυρα. Αυτές περιλάμβαναν ανησυχίες σχετικά με τις κουρδικές ομάδες, απαγορεύσεις πωλήσεων όπλων και εκκλήσεις για βοήθεια της Τουρκίας στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε παροτρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρακάμψουν την αναστολή που είχε θέσει ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ (D-N.J.), στην πώληση των F-16.

Ο κ. Μενέντεζ παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο και ο κ. Κάρντιν, ο οποίος τον διαδέχθηκε, διατήρησε την αναστολή μέχρι η Τουρκία να επιβεβαιώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, μαζί με την Τουρκία, δεν ενέκριναν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη δήλωσή του την Παρασκευή, ο κ. Κάρντιν κατηγόρησε τον κ. Όρμπαν ότι «εμποδίζει» την πορεία της Σουηδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και βάζει ένα φρένο σε μια στιγμή που θα έπρεπε να γιορτάζει την επέκτασή του.

«Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι το λιγότερο αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ, εκτός από το να παίζει το ρόλο του χαφιέ στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει την αναγκαία οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Κάρντιν, επικρίνοντας τις προσπάθειες της Βουδαπέστης να ματαιώσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεσμεύσει περισσότερη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Lockheed Martin θα είναι ο κύριος ανάδοχος για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Η προτεινόμενη πώληση περιλαμβάνει την απόκτηση 40 νέων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό 79 υφιστάμενων αεροσκαφών F-16 σε διαμόρφωση V. Περιλαμβάνει κινητήρες, συστήματα ραντάρ, εκτοξευτές πυραύλων, βόμβες, συστήματα καθοδήγησης και διάφορα συναφή στοιχεία.

Η ελληνική πώληση περιλαμβάνει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II Joint Strike Fighters και συναφή εξοπλισμό.

Αυτή η εξοπλιστική συμφωνία θεωρείται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως στρατηγική κίνηση για την επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ και την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας στην περιοχή.

Οι πρόσφατες εισόδους της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξυπηρετούν την ενίσχυση των βόρειων συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε