Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Άρμα μάχης M1A1 Abrams του αμερικανικού στρατού πυροβολεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Crystal Arrow 2021 της ομάδας μάχης ενισχυμένης εμπρόσθιας παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αντάζι της Λετονίας, στις 26 Μαρτίου 2021. (Ints Kalnins/Reuters)

Οι ΗΠΑ επισπεύδουν την παράδοση αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επισπεύδουν την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, παρέχοντας μια διαφορετική παραλλαγή τεθωρακισμένων από ό,τι είχε αποφασιστεί προηγουμένως.

Η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να παραλαμβάνει ένα πλήρες τάγμα αρμάτων μάχης Abrams από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα λάβει την παραλλαγή M1A1 και όχι την παραλλαγή M1A2. Το M1A1 είναι μια ελαφρώς παλαιότερη παραλλαγή με παρόμοιο οπλισμό αλλά παλαιότερα ηλεκτρονικά συστήματα και διαφορετικές ερπύστριες.

«[Το Υπουργείο Άμυνας] ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την παροχή βοήθειας στην ασφάλεια της Ουκρανίας με την πρόθεση να παράσχουν την παραλλαγή M1A2», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 21 Μαρτίου.

«Ωστόσο, από τότε που κάναμε αυτή την ανακοίνωση, έχουμε δεσμευτεί να διερευνήσουμε τις επιλογές για να παραδώσουμε τα τεθωρακισμένα το συντομότερο δυνατό».

Ο Ράιντερ πρόσθεσε ότι η στενή διμερής μελέτη και ανάλυση οδήγησε τους Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους στο συμπέρασμα ότι η επιτάχυνση της παράδοσης των αρμάτων με την αποστολή της παραλλαγής M1A1 θα ήταν πιο επωφελής από το να περιμένουν τα M1A2.

«… η απόφαση για την παροχή της παραλλαγής M1A1 του άρματος Abrams θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε σημαντικά τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και να παραδώσουμε αυτή τη σημαντική ικανότητα στην Ουκρανία μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους”, δήλωσε ο Ράιντερ.

«Πρόκειται για την παράδοση αυτής της σημαντικής ικανότητας μάχης στα χέρια των Ουκρανών νωρίτερα παρά αργότερα».

Ο Ράιντερ δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν τελικά «μια πολύ παρόμοια ικανότητα με το M1A2, η οποία περιλαμβάνει προηγμένη θωράκιση και οπλικά συστήματα», όπως ένα πυροβόλο των 120 χιλιοστών και ένα βαρύ πολυβόλο διαμετρήματος .50.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την ανάληψη ενός πρόσθετου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων στις 20 Μαρτίου, το 34ο του είδους του από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια κατάκτησης της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Η πιο πρόσφατη ανάληψη θα εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), σφαίρες για το πυροβολικό πεδίου των .155 mm και πυρομαχικά για φορητά όπλα.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται επί του παρόντος να αποκρούσει μια εαρινή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων και έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις σε κατεχόμενα εδάφη στην Κριμαία και το Ντονμπάς τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές και κινεζικές αρχές έχουν προτείνει μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορρίψει ως τέχνασμα της Ρωσίας για να νομιμοποιήσει τις κατακτήσεις της και να προετοιμαστεί για μελλοντικές επιθέσεις.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε