Ρώσοι και Αμερικανοί διαπραγματευτές θα ξεκινήσουν διμερείς συνομιλίες στις 10 Ιανουαρίου για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία και την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα δυτικά σύνορά της, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στην εμπλοκή με τη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Όταν καθίσουμε να μιλήσουμε, η Ρωσία μπορεί να θέσει τις ανησυχίες της στο τραπέζι και θα θέσουμε και εμείς τις ανησυχίες μας στο τραπέζι με τις δραστηριότητες της Ρωσίας».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι τόσο της Μόσχας όσο και του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) αναμένεται επίσης να συναντηθούν για μια συνάντηση στις 12 Ιανουαρίου, ενώ εκπρόσωποι της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ενδέχεται να συναντηθούν στις 13 Ιανουαρίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσφέρθηκε επίσης προηγουμένως να επαναλάβει τον διάλογο με τη Μόσχα σχετικά με τη στρατιωτική ανάπτυξη γύρω από την Ουκρανία και πρότεινε τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στα μέσα Ιανουαρίου.
Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS την Τρίτη ότι οι συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στη Γενεύη της Ελβετίας.
Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι ελπίζει ότι «οι διμερείς ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις» θα εξελιχθούν σε διαπραγματεύσεις για τα σχέδια συμφωνιών που έχει προσφέρει προηγουμένως η Μόσχα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία παρουσίασε έναν κατάλογο προτάσεων ασφαλείας που θέλει να διαπραγματευτεί, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι το ΝΑΤΟ θα εγκαταλείψει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία λένε ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για εισβολή στην πρώην σοβιετική γειτονιά της, κατηγορία που η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί. Αντιθέτως, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η αυξανόμενη σχέση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ είναι αυτή που προκάλεσε την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 23 Δεκεμβρίου ότι θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση, αλλά η «άμεση» απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στις απαιτήσεις του για εγγυήσεις ασφαλείας είναι επείγουσα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ορισμένες από τις προτάσεις της Ρωσίας για την ασφάλεια είναι απαράδεκτες, αλλά ότι η Ουάσινγκτον θα απαντήσει με πιο συγκεκριμένες ιδέες για τη μορφή των όποιων συνομιλιών.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν πιθανότατα, αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι λεπτομέρειες.
«Υπήρξαν προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους Ρώσους -μερικές με τις οποίες θα συμφωνούσαμε, κάποιες με τις οποίες σίγουρα δεν θα συμφωνούσαμε», δήλωσε η Ψάκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 23 Δεκεμβρίου. «Συμφωνούμε επίσης ότι οι διπλωματικές συνομιλίες είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός», πρόσθεσε.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.
Από το NTD News.