Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Εργαζόμενοι στο πιλοτικό εργοστάσιο καταστροφής χημικών παραγόντων Blue Grass στο Ρίτσμοντ της Κάι, αρχίζουν την καταστροφή του πρώτου πυραύλου από ένα απόθεμα πυραύλων M55 με νευροπαραλυτικό παράγοντα GB, στις 6 Ιουλίου 2022. (φωτ. αρχείου/Στρατός των ΗΠΑ μέσω AP)

Οι ΗΠΑ καταστρέφουν τα τελευταία τους χημικά όπλα

Οι αρχές των ΗΠΑ κατέστρεψαν τα τελευταία τους αποθέματα χημικών όπλων, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποπερατώνοντας τη διαδικασία η οποία είχε αρχίσει το 1997, με την υπογραφή της παγκόσμιας σύμβασης για την απαγόρευση αυτών των εξαιρετικά θανατηφόρων όπλων.

«Για πάνω από 30 χρόνια, οι ΗΠΑ εργάστηκαν ακούραστα για να εξαλείψουν τα αποθέματα χημικών όπλων [τους]. Σήμερα, ανακοινώνω με υπερηφάνεια ότι οι ΗΠΑ κατέστρεψαν με ασφάλεια το τελευταίο πυρομαχικό αυτού του αποθέματος, φέρνοντάς μας πιο κοντά σ’ έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη φρίκη των χημικών όπλων», τόνισε ο κ. Μπάιντεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Όλα τα υπόλοιπα κράτη-συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση του 1997 για την απαγόρευση των χημικών όπλων είχαν ήδη καταστρέψει τα αποθέματά τους, ανακοίνωνε τον Μάιο ο Φερνάντο Άριας, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Μόνο οι ΗΠΑ απέμενε να καταστρέψουν το δικό τους απόθεμα, είχε προσθέσει, διευκρινίζοντας πως «70.000 τόνοι των πιο επικίνδυνων δηλητηρίων του κόσμου» απαλείφθηκαν υπό την επίβλεψη του θεσμού του οποίου ηγείται.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, ο «βαρώνος» των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως η αποθήκη χημικών όπλων Μπλου Γκρας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κεντάκι πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διαδικασία καταστροφής περίπου 500 τόνων θανατηφόρων χημικών παραγόντων, αποστολή που διήρκεσε τέσσερα χρόνια.

Αυτά ήταν τα τελευταία χημικά όπλα στα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

«Αν και η χρήση αυτών των θανατηφόρων παραγόντων θα συνεχίσει να αμαυρώνει την ιστορία για πάντα, η χώρα μας επιτέλους εκπλήρωσε την υπόσχεσή της να απαλλαγεί από αυτή τη μάστιγα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μακόνελ, αφού επισήμανε πως τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν «σε ορισμένα από τα πιο φρικιαστικά επεισόδια ως προς τις απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Στη δική του ανακοίνωση, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν παρότρυνε όλες τις χώρες που δεν το έχουν πράξει ήδη να υπογράψουν τη σύμβαση του 1997, προκειμένου «η παγκόσμια απαγόρευση των χημικών όπλων να φθάσει στο πλήρες δυναμικό της».

Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει πως «η Ρωσία και η Συρία πρέπει να επιστρέψουν στη συμμόρφωση προς τη Σύμβαση και να παραδεχθούν πως έχουν αδήλωτα προγράμματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη επονείδιστων φρικαλεοτήτων και επιθέσεων».

Επιβεβαίωση από τον ΟΑΧΟ

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι όλα τα δηλωμένα αποθέματα χημικών όπλων «καταστράφηκαν αμετάκλητα», μετά την επιβεβαίωση από πλευράς ΗΠΑ πως αποπερατώθηκε η διαδικασία εξάλειψης των δικών τους αποθεμάτων, που άρχισε το 1997.

«Το τέλος της καταστροφής όλων των δηλωμένων αποθεμάτων χημικών όπλων αποτελεί σημαντικό βήμα», υπογράμμισε στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο Φερνάντο Άριας, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ.

Ο Οργανισμός με έδρα τη Χάγη διαβεβαίωσε πως το μέτρο αυτό των ΗΠΑ, «του τελευταίου κράτους που κατείχε» δηλωμένα αποθέματα, σημαίνει ότι «όλα τα δηλωμένα αποθέματα χημικών όπλων έχει επαληθευτεί πως καταστράφηκαν αμετάκλητα».

Ωστόσο, πρόσφατες περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων υποδεικνύει πως ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να επαγρυπνεί, προειδοποίησε ο ΟΑΧΟ, ο οποίος έχει λάβει βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Τα τελευταία χρόνια, ο Οργανισμός κατηγόρησε τη Συρία πως διέπραξε επιθέσεις με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στη χώρα το 2011· ακόμη, ερεύνησε τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα σοβιετικού σχεδιασμού εναντίον Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία και εναντίον του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία.

«Πρόσφατες χρήσεις και απειλές χρήσης τοξικών χημικών ως όπλων δείχνουν ότι η αποτροπή της επανεμφάνισής τους θα παραμείνει προτεραιότητα» για τον ΟΑΧΟ, συνόψισε ο κ. Άριας.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε