Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με το ύποπτο κινεζικό αερόστατο παρακολούθησης καθώς αιωρείται πάνω από τις κεντρικές ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες στις 3 Φεβρουαρίου 2023. Αργότερα το αντικείμενο θα καταρριφθεί από την Πολεμική Αεροπορία στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας. (Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία/Τμήμα Άμυνας/Handout μέσω Reuters)

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν άλλο ένα άγνωστης ταυτότητας μπαλόνι που εντοπίστηκε στις ακτές της Χαβάης

Ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί άλλο ένα αερόστατο που πέρασε πάνω από τις ακτές της Χαβάης και τώρα κατευθύνεται προς το Μεξικό, επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας.

Χρησιμοποιώντας «νεοσύστατες παραμέτρους για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου των ΗΠΑ», το υπουργείο Άμυνας εντόπισε για πρώτη φορά το αερόστατο στις 28 Απριλίου στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης να βρίσκεται σε ύψος περίπου 36.000 ποδών, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στην Epoch Times την 1η Μαΐου.

Το αερόστατο είναι μη επανδρωμένο και η ιδιοκτησία του παραμένει άγνωστη. Αλλά ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έκανε ελιγμούς ή ότι ελεγχόταν από ξένο ή αντίπαλο φορέα».

«Το αερόστατο δεν διέσχισε απευθείας πάνω από κρίσιμες αμυντικές υποδομές ή άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης, ούτε αποτέλεσε στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι πετούσε στην εμβέλεια των εμπορικών αεροσκαφών, το αερόστατο «δεν αποτέλεσε απειλή για την πολιτική αεροπορία πάνω από τη Χαβάη».

Οι παρατηρήσεις αυτές οδήγησαν τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να συμφωνήσει με τους στρατιωτικούς διοικητές του ότι «δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα κατά του αερόστατου», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Το υπουργείο δήλωσε ότι το αερόστατο έχει πλέον απομακρυνθεί από τον εναέριο χώρο της Χαβάης και ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία του με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Το τελευταίο περιστατικό με αερόστατο σημειώθηκε όταν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο ταξίδεψε για περισσότερο από μια εβδομάδα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, περνώντας πάνω από μια σειρά ευαίσθητων στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Ένα μαχητικό αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας το κατέρριψε τελικά στις 4 Φεβρουαρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν ένα ύποπτο κινεζικό αερόστατο που εντοπίστηκε πάνω από τον αμερικανικό εναέριο χώρο. (Larry Mayer/The Billings Gazette μέσω AP)

 

Αυτό το αερόστατο, το οποίο είχε επίσης εισέλθει στον εναέριο χώρο του Καναδά, εμφανίστηκε περίπου την ίδια εποχή που ένα κινεζικό αερόστατο διέσχισε τη Λατινική Αμερική. Αυτό καταρρίφθηκε τελικά από τις κινεζικές αρχές όταν έφτασε στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Και τα δύο αποτελούν μέρος του παγκόσμιου προγράμματος στρατιωτικής επιτήρησης του κινεζικού καθεστώτος, το οποίο έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις σε περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, παρέπεμψε τις ερωτήσεις στο Υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη Δευτέρα.

Τον περασμένο μήνα, δημοσιεύματα που επικαλούνταν δύο ανώνυμους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης υποστήριζαν ότι το κινεζικό αερόστατο που διέσχισε την ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν σε θέση να στέλνει δεδομένα πίσω στην Κίνα σε πραγματικό χρόνο, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ότι είχε προστατεύσει με επιτυχία τα αμερικανικά συμφέροντα από τη συλλογή πληροφοριών του αερόστατου.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ αρνήθηκε τότε να επιβεβαιώσει την αναφορά, λέγοντας ότι το κατά πόσον η μετάδοση σε πραγματικό χρόνο είχε συμβεί είναι «κάτι που αναλύουμε αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε