Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Ένας άνδρας εργάζεται σε πρατήριο καυσίμων της Sinopec, China Petroleum and Chemical Corporation, στη Σαγκάη στις 22 Μαρτίου 2018. (Johannes Eisele/AFP μέσω Getty Images)

Οι ΗΠΑ πούλησαν σχεδόν 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα στην Κίνα, σύμφωνα με τα αρχεία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πούλησε σχεδόν 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ σε μια οντότητα που συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, όπως δείχνουν τα αρχεία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο, το Υπουργείο Ενέργειας (DOE) έχει αναθέσει τρεις συμβάσεις αργού πετρελαίου συνολικής αξίας περίπου 464 εκατομμυρίων δολαρίων στην Unipec America, τον αμερικανικό εμπορικό βραχίονα της κινεζικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Sinopec, σύμφωνα με μια επισκόπηση των εγγράφων του DOE από την Epoch Times. Μια κινεζική εταιρεία με δεσμούς με τον Χάντερ Μπάιντεν είχε επενδύσει στον εθνικό πετρελαϊκό γίγαντα.

Η πώληση θα αξιοποιούσε συνολικά 5,9 εκατομμύρια βαρέλια από το στρατηγικό απόθεμα (SPR) για εξαγωγή στην κινεζική εταιρεία. Το τελευταίο συμβόλαιο, που αποκαλύφθηκε στις 10 Ιουλίου, αφορούσε 950.000 βαρέλια που πωλήθηκαν για περίπου 113,5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι δύο πιο πρόσφατες πωλήσεις στην Unipec προέκυψαν από την επείγουσα μείωση του αμερικανικού αποθέματος πετρελαίου, που ξεκίνησε υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαρτίου, σε αυτό που είπε ότι θα αντισταθμίσει την απώλεια του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές και θα τιθασεύσει το αυξανόμενο κόστος καυσίμων στο εσωτερικό.

Οι συμβάσεις της Unipec αποτέλεσαν αντικείμενο σφοδρής κριτικής τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως λόγω των δεσμών της εταιρείας με τον γιο του προέδρου. Με τους Αμερικανούς σε όλη τη χώρα να εξακολουθούν να ταλανίζονται από τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, η πώληση αποθεμάτων πετρελαίου σε ξένους αντιπάλους, όπως η Κίνα, έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες των ΗΠΑ για ενέργεια και ασφάλεια, δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες και αναλυτές.

«Ο Μπάιντεν αποστραγγίζει τα στρατηγικά μας αποθέματα με πρωτοφανή ρυθμό. Πρόκειται για κατάχρηση του SPR, πολύ πέρα από τον προβλεπόμενο σκοπό του. Η αποστολή αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου σε ξένους αντιπάλους είναι λάθος και υπονομεύει την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο βουλευτής Κλέι Χίγκινς (R-La.) στην Epoch Times.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λέει, είναι «να απελευθερώσουν την αμερικανική παραγωγή ενέργειας και να διασφαλίσουν ότι τα στρατηγικά μας αποθέματα είναι εφοδιασμένα και ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας εθνικής έκτακτης ανάγκης».

Αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρά για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα σε πρατήριο καυσίμων της Sinopec στο Πεκίνο στις 8 Ιουλίου 2015. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

 

Οι προσφορές της Unipec

Η δημοπρασία πετρελαίου είναι ανταγωνιστική ως προς τις τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμβόλαια ανατίθενται στον πλειοδότη με την υψηλότερη προσφορά. Η Unipec, που συμμετείχε σταθερά σε προηγούμενες πωλήσεις αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, εξασφάλισε 1,9 εκατομμύρια βαρέλια τους τελευταίους τρεις μήνες μέσω δύο συμβάσεων που κέρδισε στις 21 Απριλίου και στις 10 Ιουλίου.

Το Υπουργείο Ενέργειας (Department of Energy-DOE) πούλησε επίσης 4 εκατομμύρια βαρέλια στην Unipec το περασμένο φθινόπωρο κατά τη διάρκεια μιας πώλησης που είχε ανατεθεί από το Κογκρέσο.

Οι πωλήσεις προς την Unipec φαίνεται να εμπίπτουν στο χαμηλότερο εύρος τιμών μεταξύ των επιτυχημένων αγοραστών, όπως προκύπτει από την επισκόπηση των συμβολαίων του DOE από τους Epoch Times. Για το συμβόλαιο του 2021, η Unipec πλήρωσε περίπου 63 δολάρια για κάθε βαρέλι, περίπου 7 δολάρια χαμηλότερα από την τιμή διαπραγμάτευσης εκείνη τη στιγμή και πάνω από 2 δολάρια λιγότερα από την υψηλότερη τιμή από άλλους αγοραστές στην πώληση.

Οι αγορές του Απριλίου και του Ιουλίου κόστισαν στην Unipec 103,30 και 119,50 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα. Οι υψηλότερες τιμές που προσφέρθηκαν, συγκριτικά, ήταν 111,25 και 125,10 δολάρια.

Πρωτοφανής μείωση

Το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου (Strategic Petroleum Reserve-SPR) είναι η μεγαλύτερη προμήθεια αργού πετρελαίου έκτακτης ανάγκης στον κόσμο, με τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, σχεδιασμένους για να ανακουφίζουν σημαντικές ελλείψεις στον εφοδιασμό πετρελαίου σε περιόδους μεγάλων γεωπολιτικών γεγονότων ή φυσικών καταστροφών.

Η ποσότητα του πετρελαίου στο SPR σημείωσε κατακόρυφη μείωση κατά το τελευταίο έτος, πιο συγκεκριμένα από τότε που ο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία για την «αύξηση των τιμών στα πρατήρια», διέταξε τον Μάρτιο την απoδέσμευση με ρυθμό 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα για έξι μήνες, προκειμένου να περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Η προγραμματισμένη πώληση περίπου 180 εκατομμυρίων βαρελιών σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία του αποθέματος που ξεπερνά τις τέσσερις δεκαετίες και πρόκειται να μειώσει την εφεδρική προσφορά πετρελαίου των ΗΠΑ κατά περίπου το ένα τρίτο.

Ένας λαβύρινθος από σωλήνες και βαλβίδες αργού πετρελαίου απεικονίζεται κατά τη διάρκεια ξενάγησης από το Υπουργείο Ενέργειας στο Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου στο Freeport του Τέξας, στις 9 Ιουνίου 2016. (Richard Carson/Reuters)

 

Το απόθεμα ανερχόταν σε 474,5 εκατομμύρια βαρέλια στις 22 Ιουλίου, σημειώνοντας πτώση 34% από το μέγιστο επίπεδο των 726,6 εκατομμυρίων βαρελιών και περίπου 90 εκατομμύρια χαμηλότερα από το επίπεδο στα τέλη Μαρτίου.

Το DOE στις 5 Μαΐου ανακοίνωσε ένα «μακροπρόθεσμο σχέδιο επαναγοράς» για την επαναγορά 60 εκατομμυρίων βαρελιών το φθινόπωρο μέσω «μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας προσφορών με σταθερή τιμή». Η ημερομηνία παράδοσης θα πραγματοποιηθεί «σε μελλοντικά έτη, όταν οι τιμές αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερες», πιθανότατα μετά το οικονομικό έτος 2023. Μετά από αυτή την πρώτη δόση αγορών θα ακολουθήσουν και άλλες επαναγορές, πρόσθεσε.

Αλλά η απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου σε αυτό το μέγεθος ενέχει κινδύνους, σύμφωνα με τους Άμπι Ρατζεντράν και Ρόμπερτ Τζόνστον, δύο ερευνητές σε θέματα παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Πρώτον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν όταν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων. Περαιτέρω, η μείωση της προσφοράς πετρελαίου μπορεί να προκαλέσει στην αγορά να τιμολογήσει μια μεγαλύτερη προσαύξηση για τους πολέμους και άλλες διαταραχές στην προσφορά, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανέφεραν σε ερωταπαντήσεις την 1η Απριλίου.

Έλεγχος

Στο Καπιτώλιο, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες παρακολουθούν τις πωλήσεις πετρελαίου με αυξανόμενη ανησυχία. Συνολικά 206 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν στις 20 Ιουλίου υπέρ μιας νομοθετικής τροπολογίας που αποσκοπούσε στο να εμποδίσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να εξάγει πετρέλαιο σε νομικές οντότητες που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

«Δεν είναι λογικό να χρησιμοποιούμε τα ήδη εξαντλημένα ενεργειακά μας αποθέματα για να βοηθήσουμε την Κίνα να δημιουργήσει τα δικά της στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο βουλευτής Ντέιβιντ Βαλαντάο (R-Calif.) σε ομιλία του, συγκεντρώνοντας υποστήριξη για την πρόταση.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Καθώς η Δύση απομακρύνεται από το ρωσικό πετρέλαιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Κίνα έχει σιωπηλά αρπάξει τους ρωσικούς πόρους με μεγάλες εκπτώσεις. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, δαπάνησε περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια για ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, ποσό που σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία τελωνειακά στοιχεία. Ο όγκος των πωλήσεων ώθησε τη Ρωσία να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας για δύο συνεχόμενους μήνες από τον Μάιο, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία.

Το μέτρο υπό την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπερψηφίστηκε αφού 219 Δημοκρατικοί στη Βουλή ψήφισαν ομόφωνα εναντίον του.

Την ίδια ημέρα, 20 Ρεπουμπλικάνοι μέλη της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρύθμισης της Βουλής των Αντιπροσώπων έγραψαν (pdf) στην Υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ ζητώντας άμεση ενημέρωση και όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου. Σημείωσαν ότι η Sinopec, ο μητρικός οργανισμός της Unipec, έχει συνδεθεί με τον γιο του προέδρου Χάντερ Μπάιντεν, μέσω της κρατικά υποστηριζόμενης κινεζικής εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων BHR Partners, η οποία έγινε μέτοχος της Sinopec το 2014.

Ο Χάντερ Μπάιντεν παρευρίσκεται στην τελετή απονομής του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας προς τιμήν 17 αποφοίτων, στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, στις 7 Ιουλίου 2022. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

 

Ο Χάντερ διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BHR από το 2013 έως τον Απρίλιο του 2020. Η εταιρεία του Skaneateles κατείχε επίσης μερίδιο 10 τοις εκατό στην BHR, το οποίο ο δικηγόρος του δήλωσε ότι έχει εκποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2021. Στην ετήσια έκθεση της BHR για το 2021 που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, ωστόσο, η Skaneateles εξακολουθούσε να αναφέρεται ως μέτοχος.

Ο δικηγόρος του Χάντερ δεν έχει απαντήσει στις ερωτήσεις της Epoch Times σχετικά με την Skaneateles.

«Λες και ο Μπάιντεν δεν μπορούσε να συσσωρεύσει περισσότερο αυτή την ενεργειακή κρίση, αυτή η τελευταία εξέλιξη της αποστολής των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου μας σε μια κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία που συνδέεται με τον Χάντερ Μπάιντεν φτάνει σε νέο χαμηλό επίπεδο», δήλωσε στην Epoch Times ο βουλευτής Μπάιρον Ντόναλντς (R-Fla.), ο οποίος υπογράφει την επιστολή.

«Πρώτον, αυτή η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει αξιοποιήσει αυτά τα αποθέματα. Δεύτερον, τα αποθέματα αυτά δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν φύγει από τις αμερικανικές ακτές και τρίτον, οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να κάνουν συμφωνίες με εταιρείες που συνδέονται με τον γιο του προέδρου», είπε, προσθέτοντας ότι οι «συνεχείς συμβιβαστικές ενέργειες της οικογένειας Μπάιντεν απαιτούν αυστηρή εποπτεία από το Κογκρέσο».

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζέιμς Κόμερ (R-Ky.), ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος πρωτοστάτησε στην επιστολή, σημείωσε ότι προηγούμενες έρευνες των Ρεπουμπλικανών προς το Υπουργείο Εμπορίου σχετικά με την πώληση πετρελαίου είχαν μείνει αναπάντητες.

«Σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Ενέργειας δεν θα έπρεπε να λαμβάνει αποφάσεις που ωφελούν οικονομικά τον Χάντερ Μπάιντεν ή οποιονδήποτε από τους επιχειρηματικούς εταίρους της οικογένειας Μπάιντεν», δήλωσε στην Epoch Times.

«Εάν οι αξιωματούχοι της Διοίκησης συνεχίσουν να αγνοούν την ουσιαστική εποπτεία», οι Ρεπουμπλικάνοι θα «χρησιμοποιήσουν τις επιτροπές για να πάρουν απαντήσεις τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Κόμερ, αναφερόμενος στην αναμενόμενη μεταστροφή προς τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, η οποία θα δώσει στους νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξουσία κλήτευσης ως πρόεδροι των διαφόρων επιτροπών του σώματος.

«Ο αμερικανικός λαός χρειάζεται απαντήσεις για να διαπιστώσει αν πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια της οικογένειας Μπάιντεν να στρώσει τον δρόμο προς τα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης για να πλουτίσει».

Ο βουλευτής Ραλφ Νόρμαν (R-S.C.), ο οποίος επίσης υποστήριξε το αίτημα της Επιτροπής Εποπτείας, δήλωσε ότι η πώληση καταδεικνύει την «βαθιά ανικανότητα» της σημερινής κυβέρνησης.

«Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν προφανώς δεν είδε πρόβλημα με το να φορτώνονται εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά μας αποθέματα σε δεξαμενόπλοια με προορισμό ξένες χώρες, γεγονός που πιθανότατα εξηγεί γιατί δεν έχουν πρόβλημα να πουλήσουν το αργό πετρέλαιο έκτακτης ανάγκης μας σε μια κινεζική εταιρεία φυσικού αερίου με δεσμούς με την επενδυτική εταιρεία του Χάντερ Μπάιντεν», δήλωσε στην Epoch Times.

Ο Λευκός Οίκος αντιδρά

Ο Ίαν Σαμς, ειδικός βοηθός του Μπάιντεν και εκπρόσωπος του γραφείου του συμβούλου του Λευκού Οίκου, απάντησε στους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών στις 22 Ιουλίου, χαρακτηρίζοντάς τους «γελοίους και ψευδείς».

Το υπουργείο Ενέργειας «υποχρεούται από το νόμο να το πουλήσει «σε ανταγωνιστική δημοπρασία στον πλειοδότη», ανεξάρτητα από το αν ο πλειοδότης αυτός είναι μια ξένη εταιρεία», δήλωσε στο Fox News, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ, το 2017, πούλησε επίσης μισό εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου από το απόθεμα στην κρατική κινεζική PetroChina International μέσω της ίδιας «ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει την απελευθέρωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών της βενζίνης, κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο Λευκό Οίκο στις 31 Μαρτίου 2022. REUTERS/Kevin Lamarque

 

Ο Σαμς τόνισε επίσης ότι ο Μπάιντεν «δεν είχε καμία προσωπική ανάμειξη σε αυτή τη διαδικασία».

Αλλά η δήλωση του Σαμς μπορεί να μην παρουσίασε την πλήρη εικόνα, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Τέρνερ, ιδρυτή και εκτελεστικό διευθυντή του Power the Future, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που υπερασπίζεται τους εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας.

«Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε λέγοντας ότι έχουμε πουλήσει στο παρελθόν στους κομμουνιστές Κινέζους. Και αυτό είναι αλήθεια. Πουλήσαμε όταν το στρατηγικό αποθεματικό μας ήταν σχεδόν γεμάτο και το πετρέλαιο δεν βρισκόταν σε επίπεδα ρεκόρ και ο κόσμος βρισκόταν σε σχετική ειρήνη», δήλωσε στην Epoch Times. «Οι καιροί αλλάζουν, και χάρη σε αυτόν τον πρόεδρο, δεν έχουν απλώς αλλάξει, αλλά έχουν γίνει χειρότεροι, και οι πολιτικές μας πρέπει να αλλάξουν μαζί τους».

Οι αξιωματούχοι του DOE δεν απάντησαν μέχρι την ώρα της δημοσίευσης σε αίτημα της Epoch Times σχετικά με το σχέδιο επαναγοράς και τις ανησυχίες των Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε