Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, στις 5 Απριλίου 2022. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Οι ΗΠΑ τερματίζουν τις κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα μέτρο για τον τερματισμό των κανονικών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και υπέγραψε ένα ξεχωριστό μέτρο για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας την τελευταία σημαντική αντίδραση των ΗΠΑ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η υπογραφή του H.R. 7108, του «Νόμου για την αναστολή των κανονικών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», αναστέλλει τις κανονικές εμπορικές σχέσεις με τις δύο χώρες και «επιδιώκει την περαιτέρω μόχλευση των κυρώσεων για το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι ο Μπάιντεν μπορεί να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις ρωσικές εισαγωγές, όπως ορισμένα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, ασκώντας περαιτέρω πίεση στη ρωσική οικονομία.

Η οικονομία της Ρωσίας έχει ήδη επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις κυρώσεις πολλών χωρών ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε πολλά ρωσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των θυγατέρων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και σε μεγάλες ρωσικές τράπεζες και άλλες κρατικές επιχειρήσεις.

Για να ανακληθούν οι κανονικές εμπορικές σχέσεις με οποιοδήποτε έθνος απαιτείται νομοθετική πράξη του Κογκρέσου. Το μέτρο πέρασε από τη Γερουσία με 100-0 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 420-3. Τρεις Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά του μέτρου: Οι βουλευτές Ματ Γκέιτζ (R-Fla.), Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν (R-Ga.) και Τόμας Μάσι (R-Ky.).

Το νομοσχέδιο πέρασε πολύ χρόνο στη Γερουσία εν μέσω συζητήσεων για τις τελικές λεπτομέρειες και τη σύνταξη. Ο γερουσιαστής Ραντ Πολ (R-Ky.) στα τέλη Μαρτίου είχε εκφράσει αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο και εμπόδισε την έγκρισή του. Είχε αντιταχθεί στη διατύπωση σχετικά με τις κυρώσεις για τους παγκόσμιους καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι ήταν πολύ ευρεία και επιρρεπής σε κατάχρηση- υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα θα είχε επεκτείνει τον Παγκόσμιο Νόμο Μαγκνίτσκι, ένα μέτρο κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 2016. Οκτώ άλλοι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή είχαν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες.

Το άλλο νομοσχέδιο, το H.R. 6968, αναφέρεται επίσης ως «Νόμος για τον τερματισμό της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου». Πέρασε από τη Γερουσία με 100-0 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 413-9. Ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου τον Μάρτιο και υπέγραψε σχετικό εκτελεστικό διάταγμα, αλλά το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το θεσμοθετεί σε νόμο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε