Δευτέρα, 09 Σεπ, 2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλάει κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας γενικής ακρόασης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό στις 5 Απριλίου 2023. (Filippo Monteforte/AFP μέσω Getty Images)

Οι Καθολικοί διχάζονται από το κάλεσμα του Πάπα να ευλογήσει τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο Πάπας Φραγκίσκος δημιουργεί διαμάχη λίγο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων με ένα νεοδημοσιευμένο έγγραφο του Βατικανού.

Οι καθολικοί σε όλο τον κόσμο είναι διχασμένοι σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου ότι οι ιερείς μπορούν να ευλογούν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, με τους υποστηρικτές της να λένε ότι είναι ένα καθυστερημένο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ οι αντίθετοι το βλέπουν ως θανάσιμο σημάδι και ένδειξη ότι η ιδεολογία των φύλων αντικαθιστά τα ιερά δόγματα της εκκλησίας.

Σε δήλωσή του την Τετάρτη, ο Κρις Βέλα, συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Καθολικών Ουράνιο Τόξο, χαρακτήρισε τη δήλωση -γνωστή ως Δικαστήριο για τη Διδασκαλίας της Πίστης (Dicastery for the Doctrine of the Faith-DDF)- «ορόσημο στο μακρύ ταξίδι προς την ισότητα».

«Ως καθολικό ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο παντρεμένο με τον σύντροφό μου τα τελευταία πέντε χρόνια, η απόφαση του DDF είναι ένα σημαντικό ορόσημο που επιβεβαιώνει αυτό που πάντα γνωρίζαμε μέσα στην καρδιά μας: ότι οι σχέσεις μας μπορούν να ευλογηθούν, είναι πράγματι ιερές και μπορούν να αποτελέσουν ευλογία για τις οικογένειες και τις κοινότητές μας, καθώς και για την Εκκλησία», δήλωσε ο κ. Βέλα.

«Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την παραμονή του πρώτου ραντεβού με τον μετέπειτα σύζυγό μου πριν από δέκα χρόνια. Τι υπέροχο δώρο!»

Προαναγγέλλοντας τη δήλωση του Πάπα για την ευλογία ομοφυλοφίλων, ο Φράνσις ΝτεΜπερνάρντο, εκτελεστικός διευθυντής του New Ways Ministry, το οποίο υπερασπίζεται τη συμπερίληψη της ΛΟΑΤ κοινότητας στην Καθολική Εκκλησία, δήλωσε ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε στους ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικούς ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο φέτος, εγκρίνοντας την ευλογία για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου».

Και πρόσθεσε: «Ο προηγούμενος ισχυρισμός του δογματικού γραφείου του Βατικανού ότι «ο Θεός δεν ευλογεί την αμαρτία» έχει ξεριζωθεί από τη νέα προτροπή: «Ο Θεός δεν απομακρύνει ποτέ κανέναν που τον πλησιάζει!»».

Στη Μασαχουσέτη, την τέταρτη πιο καθολική πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο καρδινάλιος Σον Ο’ Μάλεϊ, αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης, χαιρέτισε επίσης το δόγμα.

«Ευχαριστούμε τον Άγιο Πατέρα για την αγάπη και τη φροντίδα του για όλους τους ανθρώπους του ποιμνίου», ανέφερε σε δήλωσή του στην εφημερίδα The Boston Globe.

Η Boston Globe κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ το 2003 για την αποκάλυψη του σεξουαλικού σκανδάλου των καθολικών ιερέων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και είναι γνωστή για την κριτική της εκκλησίας σε άρθρα γνώμης.

Για άλλους, όπως ο Σι Τζέι Ντόιλ, εκτελεστικός διευθυντής της Catholic Action League της Μασαχουσέτης, το δικαστήριο είναι ένα σημάδι ότι η εκκλησία υποβαθμίζεται υπό τις εντολές του Πάπα και ότι μια ιδεολογία της αφύπνισης επιβάλλεται όχι μόνο στους ενορίτες αλλά και στους ιερείς.

«Κανένας καθολικός ιερέας δεν πρέπει να αναγκάζεται, ενάντια στη συνείδησή του, να ευλογεί θανάσιμα αμαρτήματα. Κανένας καθολικός ιερέας δεν πρέπει να εξαναγκάζεται σε πράξεις που είναι αντίθετες με τη Βίβλο, την Κατήχηση και δύο χιλιάδες χρόνια καθολικής διδασκαλίας», ανέφερε σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ομάδας του.

Χαρακτήρισε τη δήλωση του καρδινάλιου Ο’ Μάλεϊ «σκανδαλώδη».

Ο κ. Ντόιλ επισήμανε τις πρόσφατες ενέργειες του Πάπα εναντίον δύο επισκόπων, ενός καρδιναλίου και ενός τάγματος Φραγκισκανών μοναχών επειδή διαφώνησαν με την αυξανόμενη υποστήριξή του προς την κοινότητα των ΛΟΑΤ.

«Δεδομένης της απομάκρυνσης των επισκόπων Τζόζεφ Στρίκλαντ και Ντάνιελ Τόρες, των τιμωρητικών μέτρων κατά του καρδινάλιου Ρέιμοντ Μπερκ και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους Φραγκισκανούς Μοναχούς του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι εύλογο να αναρωτηθούμε αν η «Fiducia Supplicans» θα αποτελέσει ένα ακόμη πρόσχημα για την εκκαθάριση της Εκκλησίας από τους ιδεολογικούς αντιπάλους του παπα-Μπεργκόλιο».

Ο κ. Ντόιλ έκανε αναφορά στο όνομα γέννησης του Πάπα, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, και στη λατινική ονομασία του δικαστρίου, «Fiducia Supplicans», που μεταφράζεται ως «Δέηση Εμπιστοσύνης».

Καθολική εκκλησία στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού, στις 4 Δεκεμβρίου 2021. (John Fredricks/The Epoch Times)

Νέα σεξουαλική επανάσταση

Στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο έχει τον μεγαλύτερο καθολικό πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γκρέγκορι Κουίνλαν, πρόεδρος του Κέντρου για τις Οικογένειες της Πολιτείας Γκάρντεν και του Δικτύου υπέρ της Οικογένειας, προσφέρει μια προοπτική ως χριστιανός και πρώην ομοφυλόφιλος, σχετικά με την απόφαση του Πάπα να ανατρέψει την κάποτε σταθερή θέση της εκκλησίας κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων.

«Το ερώτημα είναι – τι προσπαθεί να κάνει ο Φραγκίσκος και η ομάδα του με την Καθολική Εκκλησία», διερωτήθηκε. «Για μένα, μοιάζει σαν να προσπαθεί να την γκρεμίσει και να την χτίσει κατ’ εικόνα του».

Ο κ. Κουίνλαν, ο οποίος άφησε πίσω του τον ομοφυλόφιλο τρόπο ζωής του το 1992, δήλωσε στους Epoch Times ότι, ενώ το ένστικτό του δεν υποδηλώνει ότι ο ίδιος ο Πάπας είναι ομοφυλόφιλος, θεωρεί ύποπτο το γεγονός ότι «είναι τόσο υπερβολικά υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ».

«Σίγουρα έχει μια επιπλέον στοργή για την ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογία», δήλωσε ο κ. Κουίνλαν.

Μιλώντας εκ πείρας, ο κ. Κουίνλαν βλέπει την ομοφυλοφιλία ως μια διαταραχή ψυχικής υγείας ή ως μια διαταραχή που οφείλεται σε συνθήκες που γεννήθηκαν από μια σεξουαλικοποιημένη εποχή. Γι’ αυτόν, ήταν η σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1960, όταν ο ερωτισμός προωθήθηκε ως φυσιολογικός τρόπος ζωής.

Ο Πάπας, λέει, προωθεί μια νέα σεξουαλική επανάσταση, «μια πιο επικίνδυνη», πρόσθεσε ο κ. Κουίνλαν, επειδή ευθυγραμμίζεται με μια ανοιχτά ενοχλητική ώθηση για την ομαλοποίηση της παιδοφιλίας και του ακρωτηριασμού των φύλων.

Αποκάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο «κακό» και τον παρομοίασε με τον «Δον Κορλεόνε» – έναν κύριο χαρακτήρα της μαφιόζικης ταινίας «Ο Νονός».

«Θα πήγαινα να κρυφτώ αν ήμουν στη θέση κάποιων από αυτούς τους επισκόπους και καρδιναλίους που δεν συμφωνούν μαζί του», δήλωσε ο κ. Κουίνλαν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει επίσης διχασμός σχετικά με το θέμα. Κατά τον εορτασμό του δικηρύγματος, ο αρχιεπίσκοπος Φραντς Λάκνερ, επικεφαλής της Διάσκεψης των Επισκόπων της Αυστρίας, δήλωσε στην Österreichischer Rundfunk, ότι ενώ «η σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι «ιδανική», η σχέση μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου δεν είναι εντελώς χωρίς αλήθεια: η αγάπη, η πίστη, ακόμη και οι δυσκολίες μοιράζονται μεταξύ τους».

Ο τότε νέος αρχιεπίσκοπος του Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) Φραντς Λάκνερ παραλαμβάνει το Πάλλιον από τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό στις 29 Ιουνίου 2014. (Vincenzo Pinto/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Αρχιεπίσκοπος της Γαλλίας Ερβέ Ζιρό αναφέρθηκε από το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο La Croix, χαρακτηρίζοντάς το «όμορφη ιδέα».

Ωστόσο, ο αριθμός των υψηλόβαθμων εκκλησιαστικών αξιωματούχων που τάσσονται ανοιχτά κατά της ιδέας φαίνεται να αυξάνεται.

Την Πέμπτη, αρκετοί υψηλόβαθμοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Ζάμπια καταδίκασαν την έκκληση του Πάπα να ευλογήσει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με μη λειτουργική έννοια – δηλαδή σε ιδιωτικό επίπεδο και όχι ως μέρος μιας τελετής ή ενός μυστηρίου.

Ο συνταξιούχος αρχιεπίσκοπος της Ιταλίας Κάρλο Μαρία Βιγκάνο, ο οποίος προκάλεσε σκάνδαλο στην εκκλησία κατηγορώντας τον Πάπα Φραγκίσκο και άλλους εκκλησιαστικούς ηγέτες ότι συγκάλυψαν τη σεξουαλική κακοποίηση από έναν πρώην καρδινάλιο, έγραψε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του διεθνούς καθολικού ειδησεογραφικού πρακτορείου LifeSiteNews, ότι οι «πρόσφατα εγκεκριμένες ευλογίες του Πάπα για τα ομοφυλόφιλα «ζευγάρια» δείχνουν ότι είναι ‘υπηρέτης του Σατανά’».

Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε σε διάφορα καθολικά μέσα, ο Γερμανός καρδινάλιος Γκέρχαρντ Μύλλερ, ο οποίος διετέλεσε καρδινάλιος-προκαθήμενος της Συνόδου για τη Διδασκαλία της Πίστεως, δήλωσε ότι οι «ευλογίες» των ομοφυλόφιλων ζευγαριών συνιστούν «βλασφημία» και ότι το έγγραφο είναι «αντιφατικό» προς την καθολική πίστη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκατοντάδες ιερείς ενέκριναν επίσης μια δήλωση που εξέδωσε η Βρετανική Αδελφότητα Καθολικών Κληρικών.

«Με ειλικρινή παρρησία και από τη δική μας εμπειρία ως ποιμένες καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τέτοιες ευλογίες [των ομόφυλων ζευγαριών] είναι ποιμαντικά και πρακτικά απαράδεκτες», αναφέρεται στη δήλωση.

Σε ένα επεισόδιο της 19ης Δεκεμβρίου του καθολικού podcast «Godsplaining», ο πατέρας Μποναβεντούρα Τσάπμαν, επίκουρος καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής, και ο πατέρας Πάτρικ Μπρίσκο, ιεροκήρυκας της ευχαριστιακής αναβίωσης της Διάσκεψης Καθολικών Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέλυσαν διεξοδικά το σκεπτικό πίσω από τη θέση του Πάπα για τις ευλογίες ομοφύλων και κατέθεσαν επιχειρήματα υπέρ και κατά.

Αλλά όταν δέχθηκαν ερωτήσεις από το ακροατήριό τους, ο πατέρας Τσάπμαν συμφώνησε ότι μάλλον δεν ήταν η καλύτερη κίνηση για την Καθολική Εκκλησία.

«Είναι πραγματικά μια δύσκολη κατάσταση», είπε.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε