Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Μια γυναίκα περπατά σε σταθμό του μετρό με δύο παιδιά στο Πεκίνο στις 5 Ιουλίου 2022. (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)

Κάτοικοι του Πεκίνου καλούνται να φορούν βραχιόλια παρακολούθησης COVID-19, προκαλώντας δημόσια οργή

Οι τοπικές αρχές του Πεκίνου σε ορισμένες κοινότητες ζήτησαν πρόσφατα από τους κατοίκους που επέστρεφαν από εγχώρια ταξίδια να φορούν βραχιόλια παρακολούθησης COVID-19. Οι εντολές προκάλεσαν ευρεία κριτική από το κοινό για την κλιμακούμενη κυβερνητική επιτήρηση.

Σύμφωνα με τα κινεζικό μέσο ενημέρωσης Caixin, μια γυναίκα κάτοικος του Πεκίνου που επέστρεψε από το Γκουανγκντόνγκ στις 13 Ιουλίου ενημερώθηκε από το κοινοτικό γραφείο ότι πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι της για επτά ημέρες. Στη 1 π.μ., ένας υπάλληλος της κοινότητας ήρθε να της δώσει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης και της ζήτησε να κατεβάσει την εφαρμογή «Wei Health» για να ανεβάσει τα δεδομένα που συλλέγονται από το βραχιόλι. Της είπαν ότι έπρεπε να το φοράει καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας, ώστε να μπορεί να μετράει τη θερμοκρασία του σώματός της.

Το εγχειρίδιο χρήσης του προϊόντος περιγράφει το βραχιόλι ως «συσκευή ανίχνευσης πολλαπλών ενδείξεων», με λειτουργίες που περιλαμβάνουν τη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος, την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και την παρακολούθηση της άσκησης. Λέει επίσης ότι η συσκευή πρέπει να φοριέται 24 ώρες την ημέρα.

Ένα μέλος του προσωπικού ενός κοινοτικού γραφείου στην περιοχή Τσαογιάνγκ του Πεκίνου δήλωσε στο μέσο ενημέρωσης Caixin ότι το βραχιόλι παρακολούθησης COVID-19 ήταν ένα νέο μέτρο ελέγχου που διέταξαν οι αρχές πριν από λίγες ημέρες και η πιο χρήσιμη λειτουργία του είναι να εντοπίζει την ακριβή τοποθεσία του χρήστη.

Δημόσια οργή

Ορισμένοι κάτοικοι του Πεκίνου μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τους ζητήθηκε επίσης να φορέσουν τα βραχιόλια παρακολούθησης COVID-19.

Παραπονέθηκαν ότι ήδη ανέφεραν τακτικά στις αρχές τη θερμοκρασία του σώματός τους και είχαν κάνει διάφορες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η νέα εντολή των αρχών που τους ζητά να φορούν βραχιόλια παρακολούθησης είναι απλώς υπερβολική, είπαν. Επέκριναν επίσης ορισμένους ανθρώπους και αξιωματούχους ότι χρησιμοποιούν τα μέτρα πρόληψης COVID-19 για ευκαιρίες να βγάλουν χρήματα.

Οι κάτοικοι της κοινότητας Τιαντονγκιουάν δήλωσαν ότι δεν είχαν δει καμία επίσημη οδηγία ή κανονισμό σχετικά με τη χρήση βραχιολιών παρακολούθησης και διερωτήθηκαν «αν αυτό παραβιάζει την προσωπική ζωή». Λόγω των πολλών παραπόνων, οι υπάλληλοι της κοινότητας πήραν τελικά τα βραχιόλια πίσω.

Το προσωπικό του γραφείου της υποπεριοχής Γουανγκουάν στην περιφέρεια Σουνιγί δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πεκίνου ότι η πόλη έχει επιλέξει τρεις περιφέρειες για να δοκιμάσει τα μέτρα για τα βραχιόλια παρακολούθησης.

Στις 14 Ιουλίου, το προσωπικό της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας του Πεκίνου απάντησε ότι δεν εξέδωσε ποτέ καμία πολιτική που να απαιτεί τη χρήση βραχιολιών παρακολούθησης.

«Μπορεί να πρόκειται για μέτρα πρόληψης επιδημιών των τοπικών κοινοτήτων», δήλωσαν.

Μαζική επιτήρηση

Ο σχολιαστής ειδήσεων Γουάνγκ Χε δήλωσε στην Epoch Times στις 15 Ιουλίου ότι τέτοιες εντολές πρέπει να είναι η πολιτική των αρχών του Πεκίνου και ότι, όπως το βλέπει ο ίδιος, η υγειονομική επιτροπή δεν λέει την αλήθεια. Το Πεκίνο διεξάγει ένα απροειδοποίητο πιλοτικό πρόγραμμα με τα βραχιόλια παρακολούθησης, είπε. Αλλά επειδή το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και αντιμετωπίζει πολλές δημόσιες αντιδράσεις, η επιτροπή αρνείται ότι έχει μια τέτοια πολιτική.

Ο Λάι Τζιανπίνγκ, μελετητής του διεθνούς δικαίου, συμφώνησε ότι η νέα εντολή πιθανότατα σχεδιάστηκε και προωθήθηκε από ανώτερες αρχές του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ). Πρόσθεσε ότι η εταιρεία που παράγει τα βραχιόλια παρακολούθησης, η Beijing Microchip Perception Technology Co., Ltd., ανήκει στη Δημοτική Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου και στην κυβέρνηση της περιφέρειας Χαϊντιάν. Εκτός από την επέκταση της κυβερνητικής επιτήρησης των πολιτών, «υπάρχει και ένας άλλος σκοπός, ο οποίος είναι να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να λάβουν κυβερνητικά κονδύλια μέσω της κρατικής προμήθειας της συσκευής».

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι αυτό δεν δείχνει μόνο ότι η βιομηχανία πρόληψης της COVID-19 του ΚΚΚ έχει επεκταθεί, «η πανδημία του COVID-19 παρείχε στο ΚΚΚ μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να κάνει το ψηφιακό ολοκληρωτικό σύστημα επιτήρησης να φτάσει σε ιστορικό επίπεδο».

«Έχει περάσει από τον εμβολιασμό και την εξέταση νουκλεϊκών οξέων στο βραχιόλι παρακολούθησης για τον πλήρη έλεγχο των ανθρώπων. Μπορεί να ελέγχει όποιον θέλει. Αυτό είναι ένα πολύ τρομακτικό σημάδι», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε