Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Τα άρματα μάχης του Τάγματος Αζόφ ανήκαν παλαιότερα στον Κόκκινο Στρατό. (Nolan Peterson/The Daily Signal)

Οι κίνδυνοι που ενέχει ο οπλισμός του Τάγματος Αζόφ της Ουκρανίας

Ανάλυση ειδήσεων

Με τον ζήλο της Δύσης να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά των Ρώσων εισβολέων, ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν ότι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις των Ουκρανών νεοναζί θα επωφεληθούν από την αμερικανική υποστήριξη – μια κατάσταση που θα αυξήσει τους κινδύνους για την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας.

Στην εμφάνισή της στις 28 Φεβρουαρίου στην εκπομπή της Ρέιτσελ Μάντοου, η Χίλαρι Κλίντον προστέθηκε στον αυξανόμενο αριθμό εκείνων που καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει μια ουκρανική εξέγερση.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποστήριζε μια ένοπλη εξέγερση για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, όπως σημείωσε η Κλίντον.

«Οι Ρώσοι εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 1980. [Στο Αφγανιστάν] πολλές χώρες παρείχαν όπλα και συμβουλές, ακόμη και ορισμένους συμβούλους, σε εκείνους που στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν τη Ρωσία. Δεν είχε καλό τέλος για τους Ρώσους», είπε.

«Υπήρξαν και άλλες ακούσιες συνέπειες, όπως γνωρίζουμε. Αλλά το γεγονός είναι ότι μια πολύ κινητοποιημένη και στη συνέχεια χρηματοδοτούμενη και οπλισμένη εξέγερση έδιωξε τους Ρώσους από το Αφγανιστάν».

Η Κλίντον δεν περιέγραψε αυτές τις «ακούσιες συνέπειες» της υποστήριξης των μουτζαχεντίν: Οι ενισχυμένοι Ταλιμπάν αντικατέστησαν την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αφγανική κυβέρνηση, μετατρέποντας τη χώρα σε εστία τρομοκρατίας που οδήγησε στην 11η Σεπτεμβρίου και σε έναν επακόλουθο 20ετή πόλεμο για την Αμερική.

Παρ’ όλα αυτά, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν μια στρατηγική αντάρτικου εναντίον της Ρωσίας. Οι Army Times ανέφεραν στις 28 Φεβρουαρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger στην Ουκρανία, ενώ τον Ιανουάριο αποκαλύφθηκε ότι η CIA εκπαιδεύει Ουκρανούς παραστρατιωτικούς από το 2015 για να προετοιμάσει το ακριβές σενάριο μιας ρωσικής εισβολής.

Ο πρώην αξιωματικός της CIA Ντάγκλας Λόντον πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ότι μια προσπάθεια εξέγερσης που υποστηρίζεται από τη CIA θα μπορούσε ήδη να βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν σχεδιάσει εδώ και καιρό αυτή την ημέρα. Κατά πάσα πιθανότητα, ένα μυστικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην οργάνωση της αντίστασης κατά της Ρωσίας διαθέτει ήδη υποδομές επικοινωνιών, δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και επιχειρησιακά σχέδια», έγραψε ο Λόντον, ο οποίος εργάστηκε στην μυστική υπηρεσία της CIA, στο Foreign Affairs.

«Η υποστήριξη μιας εξέγερσης είναι στο DNA της CIA … Η πρόσφατη εμπειρία της CIA στην υποστήριξη και καταπολέμηση των εξεγέρσεων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία την προετοιμάζει καλά για την αντιμετώπιση των σύγχρονων, συμβατικών δυνάμεων της Ρωσίας».

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η επερχόμενη εξέγερση θα μπορούσε να διαρκέσει μια δεκαετία ή και περισσότερο. Επικαλούμενο έναν ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, το CBS μετέδωσε την 1η Μαρτίου ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες ενημερώθηκαν για το θέμα εκείνη την ημέρα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίμησε ότι θα είναι ένας πόλεμος 10 ετών. Οι νομοθέτες στο Καπιτώλιο ενημερώθηκαν [στις 28 Φεβρουαρίου] ότι είναι πιθανό να διαρκέσει 10, 15 ή 20 χρόνια – και ότι τελικά η Ρωσία θα χάσει», ανέφερε το CBS.

Εάν οι προβλέψεις των αναλυτών επαληθευτούν, μία από τις κύριες ομάδες ανταρτών στην Ουκρανία είναι το Τάγμα Αζόφ, το οποίο μάχεται κατά των ρωσικών δυνάμεων από τότε που βοήθησε στην ανατροπή της φιλορωσικής κυβέρνησης της Ουκρανίας το 2014.

Η πίστη του Τάγματος Αζόφ στη νεοναζιστική ιδεολογία είναι καλά τεκμηριωμένη, με τον πρώην διοικητή του να καλεί κάποτε την Ουκρανία να «οδηγήσει τις Λευκές Φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία για την επιβίωσή τους». Πιο πρόσφατα, οι μαχητές της Αζόφ εθεάθησαν σε ένα viral tweet της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας να λαδώνουν τις σφαίρες τους με λίπος εναντίον των «Ορκ του Καντίροφ» -για να χρησιμοποιηθούν εναντίον των μουσουλμάνων Τσετσένων που πολεμούν υπέρ της Ρωσίας.

Ο οπλισμός της Αζόφ ήταν κάποτε αιτία ανησυχίας μεταξύ των Αμερικανών νομοθέτων. Το 2018, το Κογκρέσο εισήγαγε μια διάταξη στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες που απαγόρευε την παροχή αμερικανικών όπλων στην Αζόφ, η οποία είχε ήδη λάβει αμερικανική εκπαίδευση και όπλα το προηγούμενο έτος.

Αλλά με την Ουκρανία να χρειάζεται απεγνωσμένα τους καλύτερους μαχητές της για να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή, η ενδυνάμωση των ακροδεξιών στοιχείων της χώρας δεν αποτελούσε έκδηλη ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, δήλωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Bellarmine Αμπιγκέιλ Χολ, ερευνήτρια σε θέματα εξτρεμισμού και μιλιταρισμού. Πράγματι, το Facebook φέρεται να έχει χαλαρώσει τις πολιτικές του για να επιτρέπει αναρτήσεις που επαινούν τους νεοναζί μαχητές της Αζόφ, ενώ πολυάριθμα άλλα μέσα έχουν αναφερθεί άκριτα στην προπαγάνδα της Αζόφ, σύμφωνα με το παρατηρητήριο μέσων ενημέρωσης Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR).

«Όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν γι’ αυτό, παραμερίζουν αυτές τις ανησυχίες – λέγοντας, ‘Ναι, λοιπόν, υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή’. Και αυτό είναι κατανοητό κατά κάποιο τρόπο, αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι», δήλωσε η Χολ στην Epoch Times.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με το τι κάνει, αν κάνει κάτι, για να διασφαλίσει ότι η Αζόφ δεν θα λάβει αμερικανικό οπλισμό. Η ιστορία δείχνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν ελάχιστο έλεγχο των όπλων τους όταν παραδοθούν σε μια εμπόλεμη ζώνη, σύμφωνα με την Χολ, συν-συγγραφέα του βιβλίου «Tyranny Comes Home: The Domestic Fate of U.S. Militarism».

Στη Συρία, για παράδειγμα, η αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Ασάντ, είχε ως αποτέλεσμα τα αμερικανικά όπλα να πάνε στη συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα οργάνωση Jabhat al-Nusra. Αυτό ώθησε την Κλίντον, τότε υπουργό Εξωτερικών, να αναλογιστεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε το 2012 σε δημοσιογράφο του CBS News: «Ξέρουμε ότι η Αλ Κάιντα-Ζαουαχίρι υποστηρίζει την αντιπολίτευση στη Συρία. Υποστηρίζουμε εμείς την Αλ Κάιντα στη Συρία;».

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη είχε επίσης ως αποτέλεσμα να πέσουν αμερικανικά όπλα στα χέρια της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).

«Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ιδιαίτερα καλό ιστορικό στον εντοπισμό του πού πηγαίνουν τα όπλα, όταν διασκορπίζονται», δήλωσε η Χολ.

Όπως και στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία έχει προσελκύσει μαχητές από τη Δύση, δήλωσε η Χολ. Αλλά αντί για τζιχαντιστές, μια ουκρανική εξέγερση είναι πιθανό να φέρει μια εισροή νεοναζί και άλλων ακροδεξιών εξτρεμιστικών ομάδων που έχουν δεσμούς με την Αζόφ.

Αμερικανικές εξτρεμιστικές ομάδες φέρονται ήδη να έχουν ταξιδέψει στην Ουκρανία για να εκπαιδευτούν με την Αζόφ. Το FBI το είπε αυτό κατά τη διάρκεια της δίωξης μελών του δεξιού Rise Above Movement (RAM) για φερόμενη επίθεση σε διαδηλωτές το 2017.

Σύμφωνα με έναν πράκτορα του FBI που ερεύνησε εκείνη την υπόθεση, τα μέλη της RAM συναντήθηκαν με έναν αξιωματούχο της Αζόφ στην Ευρώπη τον Αύγουστο του 2018.

«Το τάγμα Αζόφ … πιστεύεται ότι συμμετείχε στην εκπαίδευση και τη ριζοσπαστικοποίηση οργανώσεων λευκής υπεροχής με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο πράκτορας του FBI.

Σύμφωνα με το Site Intelligence Group Enterprise, οι νεοναζιστικές ομάδες των ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις πρόσφατες εκκλήσεις της Αζόφ για ξένους εθελοντές.

Μια εισροή ανθρώπινου και φυσικού κεφαλαίου δεν θα ενίσχυε μόνο την Αζόφ στην Ουκρανία- θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγχώριας τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας, δήλωσε η Χολ.

«Στο βαθμό που αυτό θα έδινε την ευκαιρία σε άτομα να αποκτήσουν εμπειρία μάχης και τη δυνατότητα να ριζοσπαστικοποιηθούν, τότε θα μπορούσαμε κάλλιστα να δούμε αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέφουν και να ενσωματώνουν τέτοιου είδους τακτικές και εργαλεία στις υπάρχουσες ή νέες εγχώριες εξτρεμιστικές ομάδες τους εδώ», δήλωσε η Χολ.

Η ιδέα ότι η αμερικανική συμμετοχή σε ξένες συγκρούσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγχώριο εξτρεμισμό δεν είναι καθόλου θεωρητική.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου των Κόντρα στη Νικαράγουα τη δεκαετία του 1980, για παράδειγμα, ο βετεράνος πολέμου στο Βιετνάμ Τόμας Πόσεϊ ίδρυσε την οργάνωση Πολιτικής Υλικής Βοήθειας (CMA) για να βοηθήσει τους αντάρτες Κόντρα στον αγώνα τους κατά της ρωσικής κυβέρνησης εκεί.

Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν φέρεται να αποκάλεσε κάποια στιγμή τον Πόσεϊ «εθνικό θησαυρό». Αλλά μετά το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρα, ο Πόσεϊ παραπέμφθηκε σε δίκη για λαθρεμπόριο όπλων.

Αν και απέφυγε τις κατηγορίες, ο Πόσεϊ φέρεται να αισθάνθηκε προδομένος από τη σειρά των γεγονότων. Σύμφωνα με το έργο του ερευνητή του εξτρεμισμού ΤΖΜ Μπέργκερ, ο Πόσεϊ ριζοσπαστικοποιήθηκε, μετατρέποντας την CMA σε μια «ομάδα τύπου προετοιμασίας για επιβίωση» που αντιτίθεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και αποσκοπούσε στη δικτύωση με οργανώσεις λευκής υπεροχής σε όλη τη χώρα.

Ο Πόσεϊ διέπραξε πολλά εγκλήματα και εκπόνησε διάφορες τρομοκρατικές συνωμοσίες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προτού συλληφθεί επειδή φέρεται να σχεδίαζε να κλέψει μια κρύπτη με αυτόματα όπλα από το οπλοστάσιο του πυρηνικού εργοστασίου Browns Ferry στην Αλαμπάμα. Στην πορεία, η CMA ανέπτυξε επίσης διασυνδέσεις με τον βομβιστή της Οκλαχόμα Σίτι Τίμοθι ΜακΒέι, με τα μέλη της να εκπαιδεύονται στο ίδιο ακίνητο στο Σαν Σάμπα του Τέξας με τον ΜακΒέι, σύμφωνα με το πρώην μέλος της CMA και πληροφοριοδότη του FBI Τζον Μάθιους.

Με τη ρωσική απειλή να διαφαίνεται, η Χόλιγουντ δήλωσε ότι είναι κάπως κατανοητό ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πολύπλοκη, αλυσιδωτή αλυσίδα γεγονότων στο εξωτερικό που μπορεί να οδηγήσει σε πλήγμα στο εσωτερικό – όπως στις περιπτώσεις της αφγανικής εξέγερσης της δεκαετίας του 1980 και του πολέμου Κόντρα.

«Αλλά σε αυτές τις περιόδους έκτακτης ανάγκης χρειάζεστε πραγματικά τους κατάλληλους ελέγχους και ισορροπίες για να καταλάβετε ακριβώς τι κάνουν οι πολιτικές σας», δήλωσε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική του για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στη σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε