Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Το λογότυπο της εταιρείας China Evergrande Group στην έδρα του στην Σεντσέν, επαρχία Γκουανγκντόνγκ, στην Κίνα στις 26 Σεπτεμβρίου 2021. (Aly Song/File Photo/Reuters)

Οι μετοχές της China Evergrande καταρρέουν μετά από αποτυχία συμφωνίας 2,6 δισ. δολαρίων

Οι μετοχές του Ομίλου ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande υποχώρησαν έως και 13,6% την Πέμπτη, καθώς επανήλθε στην αγορά μετά το τελευταίο πλήγμα, το οποίο προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Η εξέλιξη έρχεται μετά από την αναστολή διαπραγμάτευσης δύο εβδομάδων που ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αργά στις 20 Οκτωβρίου ότι απέτυχε να εξασφαλίσει συμφωνία ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση του 50,1 τοις εκατό του μεριδίου των υπηρεσιών της στον μικρότερο αντίπαλο Hopson Development Holdings, θέτοντας τις προϋποθέσεις για μια δυνητική χρεοκοπία.

Οι μετοχές του ομίλου Evergrande Property Services έκαναν βουτιά έως και 10,2 τοις εκατό, με την επαναφορά διαπραγμάτευσης και των δύο εταιρειών.

Από τις αρχές του έτους, οι μετοχές της εταιρείας μειώθηκαν σχεδόν κατά 80 τοις εκατό.

Οι χρεωστικές της υποχρεώσεις έφτασαν στο σημείο της κρίσης φέτος, που προκλήθηκε από τις νέες πολιτικές του ΚΚ Κίνας που εισήχθησαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους, σχεδιασμένες να αποπροσανατολίσουν τον τομέα των ακινήτων της Κίνας. Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές εφάρμοσαν «τρεις κόκκινες γραμμές» για να κόψουν τα νέα τραπεζικά δάνεια σε όσες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ήταν σε υπερεξάρτηση, οι οποίες επηρέασαν τις ταμειακές ροές της Evergrande εν μία νυκτί.

Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Evergrande στην κινεζική και στην παγκόσμια αγορά, με την πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος να αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο στον προσδιορισμό της ταχύτητας και της έκτασης των επιπτώσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, οι ξένοι επενδυτές αμοιβαίων κεφαλαίων BlackRock, UBS, HSBC και Ashmore Group, συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους κατόχους ομολόγων της Evergrande, με τα συνδυασμένα επενδυτικά αποθέματά τους να φτάνουν τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Evergrande είναι μόνο μία από τις πολλές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων που πλήγηκαν στην Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές στον κατασκευαστικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανών επενδυτών, εκτίθενται σε ευρύτερους κινδύνους από την κρίση χρέους της Evergrande.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε