Πέμπτη, 28 Σεπ, 2023
Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία ήταν ο κυριότερος προμηθευτής σιτηρών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ).

Οι νάρκες απειλούν το μέλλον της Ουκρανίας με πολλούς τρόπους και σε μεγάλο βάθος χρόνου

Τόσο η βιομηχανία όσο και η γεωργία της Ουκρανίας πρόκειται να πληγούν για πολλά χρόνια από τις τεράστιες ποσότητες ναρκών που χρησιμοποιούνται στην εμπόλεμη χώρα, προειδοποίησε χθες Τετάρτη το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Ο κίνδυνος για τους αμάχους, παιδιά και αγρότες ιδίως, είναι επίσης πολύ μεγάλος.

Ο επικεφαλής του προγράμματος άρσης ναρκοπεδίων του UNDP, ο Πολ Χέσλοπ, συνέκρινε την κατάσταση που δημιουργείται στην Ουκρανία με αυτή στην Ευρώπη έπειτα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτίμησε πως θα απαιτούνται κάπου 275 εκατ. ευρώ ετησίως για τουλάχιστον μια πενταετία για να καθαριστούν οι νάρκες και τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στην τεράστια χώρα.

Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο, καθώς η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της έγινε τον Φεβρουάριο του 2022.

Το UNDP κάλεσε να καταρτιστεί μεγάλο πρόγραμμα βοήθειας και ανοικοδόμησης για την Ουκρανία, ανάλογο του σχεδίου Μάρσαλ.

Ο αριθμός των ναρκών στην Ουκρανία είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί. Τόσο ο ουκρανικός όσο και ο ρωσικός στρατός κάνουν εκτεταμένη χρήση αντιαρματικών ναρκών και ναρκών κατά προσωπικού.

Οι νάρκες κατά προσωπικού εκρήγνυνται με την αφή και μπορεί να σκοτώσουν ή να αφήσουν ανάπηρους για μια ζωή τους αμάχους, ειδικά παιδιά που τις περιεργάζονται λόγω περιέργειας και αγρότες που οργώνουν τα χωράφια τους.

Η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη διεθνή σύμβαση που απαγορεύει τις νάρκες κατά προσωπικού.

Ο κ. Χέσλοπ επεσήμανε ότι πριν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ). Η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ συνεργαζόταν με 150.000 αγρότες στη χώρα.

Πρόσθεσε πως η παραγωγή πρέπει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό, όμως θα χρειαστούν χιλιάδες πυροτεχνουργοί για να ελέγξουν τα χωράφια για νάρκες και άλλα εκρηκτικά.

Προς το παρόν, αρκετοί γεωργοί επιθεωρούν μόνοι τους τις εκτάσεις τους, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. Ορισμένοι έχουν μάλιστα εγκαταστήσει ανιχνευτές ναρκών σε αγροτικά μηχανήματα, με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εντοπίσουν και να καθαρίσουν μόνοι τα χωράφια τους.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε