Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Κινέζος παραστρατιωτικός στρατιώτης φρουρεί μια είσοδο του ξενοδοχείου Τζινγκσί όπου ένα μικρότερο συνέδριο του ΚΚΚ λαμβάνει χώρα, Πεκίνο, 28 Οκτ. 2019. (Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

Οι παγίδες μελιού της Κίνας στοχεύουν πολιτικούς των ΗΠΑ, ειδικοί αναφέρουν

«Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι σε επιφυλακή»

Η οργή του κόσμου ως απάντηση στην πρόσφατη υπόθεση της Κριστίν Φανγκ, μιας Κινέζας υπηκόου που σταδιακά κέρδισε πολιτική πρόσβαση και επιρροή μέσω ρομαντικών ή σεξουαλικών σχέσεων με τουλάχιστον δύο δημάρχους, δείχνει ότι πολλοί Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιεί το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Ο όρος για αυτό είναι «παγίδα μελιού» και μπορεί να ακούγεται σαν κάτι από ταινία κατασκόπων του Χόλυγουντ, αλλά είναι μια καλά αναπτυγμένη στρατηγική κατασκοπείας που χρησιμοποιείται ευρέως από το ΚΚΚ.

Οι παγίδες μελιού αποτελούν σοβαρό κίνδυνο όσον αφορά την απώλεια ευαίσθητων ή εμπιστευτικών πληροφοριών, και χρησιμοποιούνται ιδιαιτέρως για εκβιασμό. Ειδικοί αναφέρουν, πως οι Αμερικανοί πολιτικοί σε διαφορετικές θέσεις εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις μυστικές υπηρεσίες και ειδικά τα μέλη του Κογκρέσου, είναι όλοι πρωταρχικοί στόχοι. Πιστεύεται πως η μεγάλη έκταση αυτών των περιστατικών δεν αναφέρεται λόγω της ευαίσθητης φύσης τους.

Σύμφωνα με την Axios, που πρώτη δημοσίευσε την ιστορία για την Φανγκ, πιστεύεται ότι η Φανγκ βοήθησε στην τοποθέτηση «μυστικών υποπρακτόρων» σε τοπικά πολιτικά και συνεδριακά γραφεία, αλλά δεν ήταν πολύ πιθανό η ίδια να έλαβε ή να διαβίβασε απόρρητες πληροφορίες. Ωστόσο, η ίδια συνέλεξε ιδιωτικές πληροφορίες σχετικά με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Η Φανγκ στόχευσε επίσης τον βουλευτή Έρικ Σώλγουελ (Δ-Καλιφ.) και φαίνεται να διατηρήσαν στενή επαφή, πριν οι ομοσπονδιακοί ντετέκτιβ εκφράσουν σε αυτόν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια, σε μια ειδική ενημέρωση.

«Η “τακτική του μελιού” είναι το παλαιότερο κόλπο τους», δήλωσε στην Epoch Times ο βουλευτής Τζιμ Μπανκς (Ρ-Ιντιάνα).

«Η αφέλεια και η απερισκεψία του Σώλγουελ θα πρέπει να τον αποκλείσει όχι μόνο από μια έδρα στην Επιτροπή Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βουλής, αλλά και από το να είναι μέλος του Κογκρέσου», είπε.

Και δεν συμβαίνει μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν αναφορές παγίδων μελιού του ΚΚΚ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τσεν Γιονγκλίν, πρώην ανώτερος διπλωμάτης του κινέζικου προξενείου στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, ο οποίος αυτομόλησε το 2005, ισχυρίστηκε ότι η Κίνα λειτουργούσε ένα δίκτυο «με πάνω από 1.000 Κινέζους μυστικούς πράκτορες και πληροφοριοδότες στην Αυστραλία».

Σεξ και χρήματα συχνά χρησιμοποιούνται ως δόλωμα, λέει. Η παγίδα μελιού, είναι μια από τις πιο συχνές τακτικές της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών στις προσπάθειές της να έχει επιρροή σε κάποιον αξιωματούχο. Ο Τσεν αναφέρει πως την περίοδο που βρισκόταν στην υπηρεσία του προξενείου, ένας Αυστραλός αξιωματούχος κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα κρατήθηκε από τις αρχές αφότου συνελήφθη να έχει σεξουαλική δραστηριότητα με ανήλικη. Στην συνέχεια τον απελευθέρωσαν, διατηρώντας τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσής του, αφότου «προσφέρθηκε να εργαστεί για το καθεστώς, παρόμοια με έναν πράκτορα», σημειώνει ο Τσεν.

«Με προειδοποίησαν»

Σύμφωνα με τον Τίμοθυ Χηθ, ανώτερο ερευνητή διεθνούς άμυνας της RAND Corp, η «παγίδα μελιού» είναι ένα μόνο ένα εργαλείο μέσα σε ένα ευρύτερο οπλοστάσιο που χρησιμοποιείται από το ΚΚΚ για να επηρεάσει πολιτικά τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποκτήσει εμπιστευτικές πληροφορίες.

«Γνωρίζουμε ότι είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών», δήλωσε ο Χηθ στην Epoch Times. «Για να αποκτά πολιτική επιρροή και πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ένα ευρύ φάσμα σκοπών».

Ο Χηθ στο παρελθόν ήταν ανώτερος αναλυτής στο China Strategic Focus Group της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.

«Έχω ακούσει από Αμερικανούς ακαδημαϊκούς και άλλους που επισκέφτηκαν την Κίνα ότι προσεγγίζονται από ελκυστικές νεαρές γυναίκες», αναφέρει. «Στις περισσότερες περιπτώσεις που γνωρίζω, αυτοί οι Αμερικανοί είχαν ενημερωθεί από υπηρεσίες πληροφοριών που τους είχαν προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο».

Για παράδειγμα, οι πράκτορες του ΚΚΚ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια «παγίδα μελιού» για να αποπλανήσουν έναν αξιωματούχο των ΗΠΑ ή κάποιον άλλον αξιωματούχο με σκοπό να δώσει ευαίσθητες πληροφορίες, δήλωσε ο Χηθ. Στην συνέχεια θα άρχιζαν να εκβιάζουν το θύμα για να πάρουν περισσότερα από αυτό.

Παρόλο που είναι σχεδόν αδύνατον να δώσουμε έναν ακριβή αριθμό «παγιδών μελιού» που έχουν εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας ανώνυμος πρώην πράκτορας στρατιωτικών επιχειρήσεων και πληροφοριών είπε στο Fox News ότι θα μπορούσαν να φτάνουν τις εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες.

Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, ο Ίαν Κλέμεντ, πρώην αντιδήμαρχος του Λονδίνου, προειδοποίησε το κοινό για την συγκεκριμένη τακτική, αφότου ο ίδιος υπήρξε στόχος της.

Όταν ο Κλέμεντ ταξίδεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, ως αντιδήμαρχος του Λονδίνου, είχε ενημερωθεί από την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών. Αλλά απέτυχε να λάβει υπόψιν τις συμβουλές που του δόθηκαν.

«Με είχαν ενημερώσει για τις παγίδες μελιού και με είχαν προειδοποιήσει ότι η κινεζική μυστική υπηρεσία συχνά χρησιμοποιεί γυναίκες για να παρασύρει τους άντρες στο κρεβάτι και να πάρει πληροφορίες. Δεν σκέφτηκα ούτε για ένα λεπτό ότι θα μπορούσα να είμαι ευάλωτος σε κάτι τέτοιο», είπε ο Κλέμεντ στο Mirror.

Ο Κλέμεντ είπε ότι μια ελκυστική Κινέζα που συνάντησε σε ένα πάρτι, πιθανότατα έριξε κάτι στο ποτό του. Αφού λιποθύμησε, η γυναίκα πέρασε από το δωμάτιό του γρήγορα, και μπόρεσε να πάρει πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες και επιχειρηματικές συναλλαγές του Λονδίνου.

«Ενώ βρισκόμουν στο Πεκίνο σχεδίαζα τις αποφάσεις μου από το BlackBerry μου. Μιλάω για πολύ, πολύ σημαντικές αποφάσεις», είπε στην εφημερίδα. «Ήθελαν να μάθουν ποιες δουλειές διαχειριζόμουν».

Σε ένα συμβάν του 2011, οι αρχές της Νότιας Κορέας αποκάλυψαν ότι περισσότεροι από 10 διπλωμάτες της χώρας που εργάζονταν στην Κίνα είχαν σεξουαλικές σχέσεις με μια Κινέζα με όνομα Ντενγκ Σινμίν, η οποία κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές πληροφορίες από αυτούς.

Παρακολούθηση δωματίων ξενοδοχείων στην Κίνα

Ο Νικόλαος Ευθυμιάδης, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ και συγγραφέας του βιβλίου «Κινεζικές επιχειρήσεις πληροφοριών», δήλωσε στην Epoch Times, ότι το Πεκίνο επενδύει σημαντικά σε μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις κατασκοπείας για να διεισδύσει στην πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Ευθυμιάδης είπε ότι η επιχείρηση της Κριστίν Φανγκ ήταν «καλά εκτελεσμένη», καθώς συνδύαζε την συλλογή πληροφοριών με την πολιτική επιρροή. Είναι μια στρατηγική που «μπορεί πραγματικά να είναι καταστροφική για μια άλλη χώρα».

Τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, αλλά δεν απαιτείται από αυτούς να έχουν εξουσιοδοτήσεις ασφαλείας, ήταν εδώ και δεκαετίες ιδιαίτερα ευάλωτα σε κρυφές επιρροές και προσπάθειες κατασκοπείας, δήλωσε ο Ευθυμιάδης.

Ένας πρώην Κινέζος αξιωματούχος που αργότερα αυτομόλησε στον Καναδά, είπε ότι το ΚΚΚ χρησιμοποιεί μια σειρά τακτικών για να συγκεντρώσει πληροφορίες. Ο Γκουάνγκσενγκ Χαν, ο οποίος πέρασε 14 χρόνια ως επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας και ακόμα πέντε χρόνια στην υπηρεσία δικαιοσύνης στην Κίνα, δήλωσε ότι σε όλη την χώρα «υπάρχουν ξενοδοχεία που προορίζονται για διαμονή αλλοδαπών».

«Σε αυτά τα καθορισμένα ξενοδοχεία, υπάρχουν συγκεκριμένα δωμάτια που παρακολουθούνται [μέσω τεχνολογίας]», είπε στην Epoch Times. «Έτσι, όταν επισκέπτες ενδιαφέροντος πηγαίνουν να μείνουν εκεί, τους δίνονται αυτά τα δωμάτια».

Το ευαίσθητο υλικό του Χάντερ Μπάιντεν

Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στις 9 Δεκεμβρίου ότι ερευνήθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Ντέλαγουερ, για τις φορολογικές του υποθέσεις. Δεν ανέλυσε περαιτέρω την φύση της έρευνας, αλλά αναφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό σε άρθρα ότι ορισμένες από τις κινεζικές επιχειρηματικές του συναλλαγές καθώς και άλλες επιχειρηματικές συναλλαγές ερευνούνταν από το [πρώην] Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τον Οκτώβριο του 2020 ο δικηγόρος Ρούντι Τζουλιάνι ισχυρίστηκε ότι υπήρχε «ευαίσθητο» υλικό σε έναν φορητό υπολογιστή που ανήκε στον Χάντερ Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών από ανήλικα κορίτσια. Ο Τζουλιάνι είπε στο Newsmax ότι είχε παραδώσει τον φορητό υπολογιστή στις αρχές.

Ο Τζουλιάνι είπε επίσης στην εκπομπή «War Room: Pandemic» του Στιβ Μπάννον, ότι το ΚΚΚ είχε δει το υλικό του Χάντερ Μπάιντεν, λέγοντας πως όσα έχουν δει οι Αμερικανοί, «η Κίνα [το καθεστώς της] τα βλέπει εδώ και πολύ καιρό».

«Εάν η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει αυτές τις φωτογραφίες, δεν είναι πραγματικά ένας αντίπαλος», είπε ο Τζουλιάνι.

Σύμφωνα με τον Σήμας Μπράνερ, έναν ερευνητή που ειδικεύεται στην κυβέρνητική διαφθορά και στον οποίο δόθηκε πρόσβαση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ συνεργατών των Μπάιντεν, ο Χάντερ Μπάιντεν θεωρήθηκε από τους συνεργάτες «ως μια δίοδος για την κυβέρνηση». Η οικογένεια των Μπάιντεν αρνήθηκε οποιοδήποτε παράπτωμα.

Ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζον Ράτκλιφ, έγραψε σε μια δημοσίευση στην Wall Street Journal στις 3 Δεκεμβρίου 2020 ότι κατά την διάρκεια του 2020 «η Κίνα συμμετείχε σε μια μαζική εκστρατεία επιρροής που περιλάμβανε την στόχευση δεκάδων μελών του Κογκρέσου και των βοηθών τους».

«Ενημέρωσα τις επιτροπές πληροφοριών της Βουλής και της Γερουσίας ότι η Κίνα στοχεύει μέλη του Κογκρέσου, έξι φορές παραπάνω από την συχνότητα της Ρωσίας και δώδεκα φορές από αυτήν του Ιράν», έγραψε, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις επιρροής στο σύνολό τους.

«Αν θα μπορούσα να πω ένα πράγμα στον αμερικανικό λαό από αυτήν την ιδιαίτερη θέση που βρίσκομαι, είναι ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την Αμερική σήμερα και την μεγαλύτερη απειλή για την δημοκρατία και την ελευθερία παγκοσμίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε