Σάββατο, 07 Σεπ, 2024
Μια φάλαγγα από προσωπικό ασφαλείας των Ταλιμπάν κινείται στους δρόμους καθώς γιορτάζουν την τρίτη επέτειο της κατάληψης του Αφγανιστάν, στη Χεράτ, στις 14 Αυγούστου 2024. (Mustafa Noori/ Middle East Images/ Middle East Images μέσω AFP)

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν, βάσει νόμου, τις φωνές και τα πρόσωπα των γυναικών σε δημόσιους χώρους

Το φονταμενταλιστικό καθεστώς γιόρτασε πρόσφατα τα τρία χρόνια στον έλεγχο της χώρας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2021.

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τις γυναικείες φωνές και τα ακάλυπτα πρόσωπα δημοσίως βάσει νέων νόμων για την καταπολέμηση της ανηθικότητας και την προώθηση της αρετής στο Αφγανιστάν.

Οι νόμοι τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη, αφού εγκρίθηκαν από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ισλαμική φονταμενταλιστική ομάδα, η οποία ελέγχει τη χώρα εδώ και τρία χρόνια, δημιούργησε υπουργείο για τη «διάδοση της αρετής και την πρόληψη της ανηθικότητας» μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το 2021.

Οι νέοι νόμοι καλύπτουν διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, η μουσική, το ξύρισμα και οι εορτασμοί.

Εκτίθενται σε ένα έγγραφο 114 σελίδων και 35 άρθρων και αποτελούν την πρώτη επίσημη διακήρυξη νόμων περί ηθών και αρετών στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας, αναφέρει το Associated Press.

 

Απαγορεύεται να κοιτάζουν τους άνδρες

Οι νόμοι θέτουν το υπουργείο στην πρώτη γραμμή της ρύθμισης της προσωπικής συμπεριφοράς και της επιβολής ποινών, εάν οι αρμόδιοι για την εφαρμογή τους ισχυριστούν ότι οι Αφγανοί τους έχουν παραβιάσει.

Το άρθρο 13 του εγγράφου αναφέρεται ειδικά στις γυναίκες και ορίζει ότι είναι υποχρεωτική η γυναίκα να καλύπτει το σώμα της κάθε φορά που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο και ότι η κάλυψη του προσώπου είναι απαραίτητη για να αποφεύγουν τους πειρασμούς και την πρόκληση των άλλων. Ορίζει επίσης ότι τα ρούχα δεν πρέπει να είναι λεπτά, στενά ή κοντά.

Οι γυναίκες οφείλουν επίσης να καλύπτονται μπροστά σε μη μουσουλμάνους άνδρες και γυναίκες για να μην διαφθείρονται.

Επιπλέον, οι γυναικείες φωνές θεωρούνται ερωτικές και, ως εκ τούτου, οι γυναίκες δεν πρέπει να τραγουδούν, να απαγγέλλουν ή να διαβάζουν δυνατά σε δημόσιο χώρο.

Απαγορεύεται επίσης στις γυναίκες να κοιτάζουν άνδρες με τους οποίους δεν έχουν συγγένεια εξ αίματος ή γάμου και το αντίστροφο.

Το άρθρο 17 απαγορεύει τη δημοσίευση εικόνων ζωντανών όντων, ενώ το άρθρο 19 απαγορεύει την αναπαραγωγή μουσικής, τη μεταφορά γυναικών που ταξιδεύουν μόνες τους και την ανάμειξη ανδρών και γυναικών που δεν έχουν συγγένεια μεταξύ τους. Ο νόμος υποχρεώνει επίσης τους επιβάτες και τους οδηγούς να εκτελούν προσευχές σε καθορισμένες ώρες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, η προώθηση της αρετής περιλαμβάνει την προσευχή, την ευθυγράμμιση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς των μουσουλμάνων με το νόμο της Σαρία, την ενθάρρυνση των γυναικών να φορούν χιτζάμπ και την πρόσκληση των ανθρώπων να συμμορφωθούν με τους πέντε πυλώνες της θρησκείας.

Λέει επίσης ότι η εξάλειψη της ανηθικότητας περιλαμβάνει την απαγόρευση στους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που απαγορεύονται από το Ισλάμ.

 

Κλίμα φόβου και εκφοβισμού

Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι το υπουργείο συμβάλλει σε ένα κλίμα φόβου και εκφοβισμού μεταξύ των Αφγανών μέσω των διαταγμάτων και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την επιβολή τους.

Είπε ότι ο ρόλος του υπουργείου επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως η παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης και η εξάλειψη της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

«Δεδομένων των πολλαπλών ζητημάτων που περιγράφονται στην έκθεση, η θέση που εκφράζεται από τις de facto αρχές ότι αυτή η εποπτεία θα αυξηθεί και θα επεκταθεί προκαλεί σημαντική ανησυχία για όλους τους Αφγανούς, ιδίως για τις γυναίκες και τα κορίτσια», δήλωσε η Φιόνα Φρέιζερ, επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν απέρριψαν την έκθεση του ΟΗΕ.

Αφγανές μαθήτριες παρακολουθούν την τάξη τους την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, στην Καμπούλ, στις 25 Μαρτίου 2023. (Ebrahim Noroozi/AP)

 

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) διαπίστωσε επίσης ότι οι Ταλιμπάν έχουν στερήσει σκόπιμα τη σχολική εκπαίδευση σε 1,4 εκατομμύρια κορίτσια του Αφγανιστάν από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία.

Το Αφγανιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες απαγορεύεται να φοιτήσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα πανεπιστήμια.

Η ερμηνεία του νόμου της Σαρία από τους Ταλιμπάν είναι ότι τα κορίτσια δεν πρέπει να μορφώνονται πέρα από την έκτη τάξη.

Ως αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής πολιτικής της ομάδας, η UNESCO διαπίστωσε ότι «το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο».

Του Guy Birchall

 

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε