Της Aldgra Fredly.
Το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν υπέγραψε συμφωνία εξόρυξης πετρελαίου με την κινεζική εταιρεία Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co (CAPEIC), την πρώτη μεγάλη συμφωνία της χώρας με το εξωτερικό μετά την κατάληψη του ελέγχου από τους Ταλιμπάν το 2021.
Βάσει της σύμβασης, η CAPEIC θα επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια σε ένα έτος και 540 εκατομμύρια δολάρια στα επόμενα τρία έτη για την εξόρυξη πετρελαίου στη λεκάνη Amu Darya του Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.
«Σε αυτή τη σύμβαση, το Ισλαμικό Κράτος θα είναι εταίρος κατά 20% και το μερίδιο αυτό θα αυξηθεί στο 75%», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter την Πέμπτη.
Ο Ζαμπιχουλάχ είπε ότι θα εξάγουν πετρέλαιο από μια περιοχή που καλύπτει 4.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.737 τετραγωνικά μίλια) στις επαρχίες Sar-e Pul, Jawzjan και Faryab, με το ημερήσιο ποσοστό εξόρυξης να αυξάνεται σταδιακά από 1.000 σε 2.000 τόνους.
Η σύμβαση έχει διάρκεια 25 ετών και θα καταγγελθεί αυτόματα εάν η CAPEIC δεν εκπληρώσει τις υλικές της υποχρεώσεις εντός ενός έτους, πρόσθεσε.
Η Amu Darya είναι η μεγαλύτερη λεκάνη που περιέχει φυσικό αέριο στην Κεντρική Ασία και η τρίτη μεγαλύτερη λεκάνη πλούσια σε φυσικό αέριο στον κόσμο μετά τη λεκάνη της Δυτικής Σιβηρίας και τη λεκάνη του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με μελέτη της PetroChina του 2019.
Βρίσκεται κυρίως στο Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και σε τμήματα του βόρειου Αφγανιστάν και του βορειοανατολικού Ιράν.
Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2021, ούτε καν η Κίνα. Αλλά το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) συνεχίζει να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν για οικονομικά συμφέροντα.
Το Αφγανιστάν εκτιμάται ότι κάθεται πάνω σε ανεκμετάλλευτους πόρους αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, γεγονός που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ορισμένων ξένων επενδυτών, αν και οι δεκαετίες αναταραχής έχουν αποτρέψει οποιαδήποτε σημαντική εκμετάλλευση.
Πίσω στο 2012, η κρατική China National Petroleum Corp υπέγραψε σύμβαση με την πρώην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση στο Αφγανιστάν για την εξόρυξη πετρελαίου στον ποταμό Amu Darya. Το Amu Darya εκτιμήθηκε τότε ότι διέθετε 87 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.
Ο εκτελών χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού Mullah Baradar δήλωσε ότι η νέα συμφωνία των Ταλιμπάν με την CAPEIC ήταν αποτέλεσμα της διακοπής της εξόρυξης πετρελαίου από μια άλλη κινεζική εταιρεία, την οποία δεν κατονόμασε, μετά την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μεγαλοποίηση της απειλής
Το ΚΚΚ επέτρεψε στους Ταλιμπάν να διατηρήσουν την πρεσβεία του Αφγανιστάν στο Πεκίνο και προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία επίσημη αναγνώριση του καθεστώτος. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ασφάλεια είναι ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί το ΚΚΚ στην υποστήριξη των Ταλιμπάν.
Η Τζένιφερ Μουρταζασβίλι, μη μόνιμη ερευνήτρια στο πρόγραμμα Ασίας στο Carnegie Endowment for International Peace, ανέφερε σε έκθεσή της το 2022 ότι το ΚΚΚ ανησυχούσε για μια πιθανή εξάπλωση του ισλαμικού εξτρεμισμού από το Αφγανιστάν στην Κίνα και την περιοχή Σιντζιάνγκ.
«Η πρωταρχική ανησυχία της Κίνας για την ασφάλεια είναι οι πιθανές απειλές από το σχετικά μικρό Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκιστάν, μια ομάδα που επιδιώκει την απελευθέρωση της επαρχίας Σιντζιάνγκ και του λαού των Ουιγούρων από τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης», ανέφερε.
«Η Κίνα στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι Ταλιμπάν είναι πρόθυμοι να εξαλείψουν τις ουιγούρικες μαχητικές ομάδες που δρουν εντός του αφγανικού εδάφους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Κίνα έχει υπερβάλει ως προς την απειλή και τη συμμετοχή των Ουιγούρων σε τρομοκρατικές οργανώσεις».
Η συμφωνία με την CAPEIC ήρθε μία ημέρα αφότου οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν οκτώ μέλη του ISIS σε επιδρομές, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που ευθύνονται για την επίθεση σε κινεζικό ξενοδοχείο στην Καμπούλ τον περασμένο μήνα.
«Παρόλο που και τα δύο μέρη άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν σημαντικές μελλοντικές επενδύσεις από την Κίνα στο Αφγανιστάν, ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν προκύψει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χωρίς ασφάλεια, είναι απλά αδύνατο για την Κίνα να διασφαλίσει τους δικούς της ανθρώπους που εργάζονται στη χώρα», αναφέρει η έκθεση.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.