Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου διέλευσης (TEM) το 1975 από δείγμα ιστού, αποκαλύπτει την παρουσία πολυάριθμων σωματιδίων του ιού Μάρμπουργκ. (CDC/ Dr. Fred Murphy; Sylvia Whitfield)

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ προειδοποιούν για τον θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ εν μέσω κρουσμάτων στην Αφρική

Ο σπάνιος ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1967, αφού προκάλεσε ταυτόχρονες εστίες μόλυνσης σε εργαστήρια στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας και στο Βελιγράδι της Σερβίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προειδοποιούν τους ταξιδιώτες να λαμβάνουν προφυλάξεις και να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στα αφρικανικά έθνη της Ισημερινής Γουινέας και της Τανζανίας εν μέσω κρουσμάτων της θανατηφόρας νόσου του ιού Μάρμπουργκ (MVD).

Το CDC αναφέρει επίσης ότι στέλνει προσωπικό από το Εθνικό Κέντρο για τις αναδυόμενες και ζωονοσογόνες μολυσματικές ασθένειες για να ανταποκριθεί στα κρούσματα.

Η Ισημερινή Γουινέα κήρυξε κρούσμα της MVD στις 13 Φεβρουαρίου και η Τανζανία κήρυξε κρούσμα στις 21 Μαρτίου, σημειώνει το CDC.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει τουλάχιστον εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ισημερινή Γουινέα και άλλα 20 πιθανά κρούσματα, τα οποία έχουν πεθάνει από τις 25 Μαρτίου. Στην Τανζανία, ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε οκτώ κρούσματα, πέντε από τα οποία έχουν πεθάνει, ενώ τα υπόλοιπα τρία άτομα βρίσκονταν σε θεραπεία από τις 22 Μαρτίου.

Οι άνθρωποι προειδοποιούνται να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στις περιοχές όπου εκδηλώνεται η επιδημία.

Η Κένυα και η Ουγκάντα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων στην Τανζανία.

Η MVD είναι συχνά θανατηφόρα και προκαλείται από τον ιό Μάρμπουργκ, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που προκαλεί τον Έμπολα. Σύμφωνα με το CDC, (pdf) έως και 9 στους 10 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πεθάνουν χωρίς θεραπεία.

Προκαλεί ιογενή αιμορραγικό πυρετό που επιφέρει σοβαρά συμπτώματα εντός επτά ημερών που περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγη, έντονο πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, κακουχία, εξάνθημα, πονόλαιμο, διάρροια, αδυναμία, ανεξέλεγκτη αιμορραγία ή μώλωπες και άλλα.

Συστάσεις του CDC

Το CDC συνιστά στους ανθρώπους να παρακολουθούν τα συμπτώματα του MVD όσο βρίσκονται στις περιοχές της επιδημίας και για 21 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από την περιοχή. Εάν εμφανίσουν κάποιο από τα συμπτώματα, πρέπει να απομονωθούν και να αναζητήσουν αμέσως ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με το CDC.

Ο ιός, όπως και ο Έμπολα, προέρχεται από νυχτερίδες και μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένες νυχτερίδες σε ανθρώπους ή μεταξύ ανθρώπων μέσω άμεσης επαφής με αίμα ή σωματικά υγρά. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μολυσμένες επιφάνειες. Άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά εκτός του ανθρώπου, όπως οι χιμπατζήδες και οι γορίλες, μπορούν επίσης να μολυνθούν από τον ιό και επομένως να αποτελέσουν απειλή.

Παρόλο που δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα εγκεκριμένα επί του παρόντος για την MVD, τα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσής της και η θεραπεία επανυδάτωσης για τη βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων.

Κρούσματα Μάρμπουργκ και μεμονωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν στην Αγκόλα, το Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα και την Γκάνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο σπάνιος ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1967, αφού προκάλεσε ταυτόχρονες εστίες μόλυνσης σε εργαστήρια στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας και στο Βελιγράδι της Σερβίας. Επτά άνθρωποι πέθαναν οι οποίοι εκτέθηκαν στον ιό κατά τη διεξαγωγή ερευνών σε πιθήκους.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναπαραγωγή, η προσαρμογή, η λήψη, η διανομή, η χρήση ή η εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο, εν όλω ή εν μέρει, της παρούσας ιστοσελίδας ή οποιουδήποτε υλικού που εμφανίζεται σε αυτήν (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού οποιωνδήποτε αντικειμένων) χωρίς τη ρητή έγγραφη άδεια της Epoch Times.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε