Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Άνθρωποι κάθονται κοντά σε μια τηλεόραση που προβάλλει μια ειδησεογραφική εκπομπή με υλικό αρχείου από μια βορειοκορεατική δοκιμή πυραύλου, σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Σεούλ στις 18 Νοεμβρίου 2022. (Anthony Wallace/AFP via Getty Images)

Οι ΥΠΕΞ της G7 απαιτούν βαρύτερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Οι κυβερνήσεις των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου κατήγγειλαν χθες Κυριακή την «ανεύθυνη» εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) και απαίτησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει νέα, «σημαντικά» μέτρα προκειμένου να λάβουν τέλος οι οπλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ.

Κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργών Εξωτερικών της G7 η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι οι επανειλημμένες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα «αποσταθεροποιούν περαιτέρω την περιοχή, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ειρήνη και σταθερότητα».

Ο πύραυλος που δοκιμάστηκε από την Πιονγκγιάνγκ την Παρασκευή πιστεύεται πως ήταν ο καινούργιος ICBM της, με δραστικό βεληνεκές που επιτρέπει να βομβαρδιστούν οι ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Η κοινή ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά καλεί να υπάρξει «ενωμένη και ρωμαλέα αντίδραση από μέρους της διεθνής κοινότητας» στην εκτόξευση και χαρακτηρίζει «ανάγκη» το ΣΑ του ΟΗΕ να λάβει «περαιτέρω σημαντικά μέτρα».

Τη G7 συγκροτούν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Η ανακοίνωση Τύπου προσυπογράφεται από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ.

Εντός του Νοεμβρίου η Βόρεια Κορέα έχει κάνει αριθμό πυραυλικών δοκιμών άνευ προηγουμένου, συμπεριλαμβανομένου του ICBM που κατέπεσε την Παρασκευή εντός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), στα ανοικτά της νήσου Χοκάιντο.

Το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε πως το όπλο που δοκιμάστηκε ήταν ο Hwasong-17, που ειδικοί σε στρατιωτικά ζητήματα αποκαλούν «πύραυλο-τέρας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει υιοθετήσει ομόφωνα πάνω από δέκα αποφάσεις που προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από το 2006.

Η ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της G7 επαναλαμβάνει την απαίτηση το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων να τερματιστεί με «επαληθεύσιμο» τρόπο και προσθέτει πως η απομονωμένη χώρα «δεν θα αποκτήσει ποτέ καθεστώς πυρηνικής δύναμης».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε