Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι η σύγκρουση στο Σουδάν θα μπορούσε να αναγκάσει 800.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς οι μάχες μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών παρατάξεων συνεχίζονται στην πρωτεύουσα παρά την υποτιθέμενη κατάπαυση του πυρός.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια 16 ημερών μαχών από τότε που οι διαμάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Ταχέων Δυνάμεων Υποστήριξης (RSF) ξέσπασαν σε σύγκρουση στις 15 Απριλίου.
Η κρίση έχει εξαπολύσει μια ανθρωπιστική καταστροφή, έχει καταστρέψει εκτάσεις του Χαρτούμ, κινδυνεύει να προσελκύσει περιφερειακές δυνάμεις και έχει αναζωπυρώσει τη σύγκρουση στην περιοχή του Νταρφούρ.
Πολλοί φοβούνται για τη ζωή τους στη διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του αρχηγού του στρατού και του επικεφαλής των RSF, οι οποίοι μοιράστηκαν τον έλεγχο της κυβέρνησης μετά από πραξικόπημα του 2021, αλλά διαφώνησαν για τη σχεδιαζόμενη μετάβαση σε πολιτική διακυβέρνηση.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν την Κυριακή να παρατείνουν κατά 72 ώρες την πολύπαθη εκεχειρία και ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι αντίπαλες δυνάμεις ενδέχεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Σαουδική Αραβία.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Ραούφ Μαζού δήλωσε ότι η υπηρεσία προσφύγων του οργανισμού σχεδιάζει την έξοδο 815.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 580.000 Σουδανών καθώς και ξένων προσφύγων που ζουν τώρα στη χώρα. Ο πληθυσμός της χώρας αριθμεί 46 εκατομμύρια.
Περίπου 73.000 έχουν ήδη εγκαταλείψει το Σουδάν, είπε.
Η Αίγυπτος ανέφερε ότι 40.000 Σουδανοί πέρασαν τα σύνορά της και όσοι έκαναν το ταξίδι δήλωσαν ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Άλλοι πήγαν στο Τσαντ, το Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία ή διέσχισαν την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Σαουδική Αραβία με βάρκες.
Τουλάχιστον 528 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4.599 έχουν τραυματιστεί, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν παρόμοιο αριθμό νεκρών, αλλά πιστεύουν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος.
Ταλαιπωρία, κίνδυνος
Οι ξένες κυβερνήσεις απέσυραν τους πολίτες τους την περασμένη εβδομάδα σε αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις, αν και αρκετές χώρες ολοκλήρωσαν τις προσπάθειες.
«Εμφανίζομαι στη δουλειά για δύο ή τρεις ώρες και μετά κλείνω γιατί δεν είναι ασφαλές», δήλωσε ο Αμπτελμπάζι, κουρέας στο Χαρτούμ, ο οποίος είπε ότι έπρεπε να συνεχίσει να εργάζεται επειδή οι τιμές αυξάνονται.
Οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους τη Δευτέρα σοκαρίστηκαν από το βομβαρδισμένο τοπίο.
«Είδαμε πτώματα. Η βιομηχανική περιοχή είχε λεηλατηθεί. Είδαμε ανθρώπους να κουβαλούν τηλεοράσεις στις πλάτες τους και μεγάλα σακιά που πάρθηκαν από τα εργοστάσια», δήλωσε ο κάτοικος Μοχάμεντ Εζελντίν.
Η παροχή ρεύματος και νερού είναι αβέβαιη, υπάρχουν ελάχιστα τρόφιμα ή καύσιμα, τα περισσότερα νοσοκομεία και κλινικές είναι εκτός λειτουργίας και η εκτίναξη του κόστους μεταφοράς καθιστά όλο και πιο δύσκολη την αναχώρηση.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece