Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Η μουσική του Shen Yun δίνει έμφαση στην πνευματικότητα, η οποία είναι η πλευρά του φάσματος της υγείας μας που συχνά παραμελούμε. (Ευγενική προσφορά του Shen Yun Performing Arts)

Ολιστικός ιατρός: Χρειαζόμαστε το Shen Yun για να ενισχύσουμε το πνεύμα και να καταπολεμήσουμε τον ιό

Γράφει η Catherine Yang.

Ο Δρ. Τζέισον Λιου, ο οποίος είναι ιατρός, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου «Νους και Σώμα» στην Καλιφόρνια, καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι φοβούνται και πάλι να τολμήσουν να βγουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις, καθώς τα νέα για το COVID-19 φαίνεται να βρίσκονται σε κάθε γωνία. Αλλά ενώ προσπαθούμε τόσο στενά να διαφυλάξουμε τη σωματική μας υγεία μέσα στο φόβο, καταλήγουμε να ξεχνάμε την ψυχική και πνευματική μας υγεία, λέει.

Ως ιατρός ολιστικής ιατρικής, ο Λιου εξετάζει ολόκληρο τον άνθρωπο όταν πρόκειται για την υγεία. Αυτή τη στιγμή, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δέχεται επίθεση από τον ιό σε τρία μέτωπα.

«Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι έχουν φόβο: αυτό είναι το κλειδί», είπε. Αυτός ο φόβος κάνει επίθεση στην ψυχολογική μας κατάσταση, στο πνεύμα μας και στο φυσικό μας σώμα.

Έχει αναφερθεί ευρέως ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση της ψυχικής υγείας και ότι τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Γνωρίζουμε επίσης εδώ και καιρό ότι η ψυχική υγεία επηρεάζει τη σωματική υγεία και την ανοσία, καθώς οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν αυτό το γεγονός από την έναρξη των εγκλεισμών της πανδημίας COVID-19.

Σε πιο βασικό επίπεδο, ο φόβος πυροδοτεί την αντίδραση μάχης ή φυγής και τον καταιγισμό ορμονών και σωματικών αλλαγών που την συνοδεύουν. Ενώ αυτή η κατάσταση είναι καλή για να αντιδράσουμε σε μια άμεση απειλή, επιβαρύνει σημαντικά την ευημερία μας.

«Η ουσιαστική ψυχαγωγία είναι σε θέση να ενδυναμώσει το μυαλό, το σώμα, το πνεύμα – ολόκληρη την ύπαρξή σας – ώστε να είστε σε θέση να προστατεύσετε τον εαυτό σας», δήλωσε ο Λιου. «Μέσω των τεχνών, μέσω μιάς παράστασης, βοηθάμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το φόβο, την κατάθλιψη και το άγχος».

Όταν μια εμπειρία αλλάζει την ψυχική μας κατάσταση, ειδικά αν το κάνει με βαθύ και ουσιαστικό τρόπο, τα αποτελέσματα είναι σωματικά. Αυτό θεωρείται ως αλήθεια στην ιατρική επιστήμη, στη θετική ψυχολογία και στη σοφία των αρχαίων. Είναι μια αρχή που οι άνθρωποι έχουν κατανοήσει από την εποχή που οι Έλληνες έχτισαν το θέατρο της Επιδαύρου το 400 π.Χ. ως χώρο προς τιμήν του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής – και ως χώρο για τους κουρασμένους να καθαρίζουν την ψυχή τους με θεραπευτικά νερά και θέατρο.

Αλλά τι το ιδιαίτερο έχει το Shen Yun Performing Arts συγκεκριμένα;

«Φέρνει ελπίδα στον κόσμο, στους ανθρώπους, σε κάθε άτομο», δήλωσε ο Λιου.

Πριν από πολλά χρόνια, ο Λιου είδε μια παράσταση του Shen Yun και έκτοτε τη συστήνει στους πελάτες του.

Μουσική που συγκινεί την ψυχή

Πέρα από τη θεραπευτική δύναμη των τεχνών, ο Λιου επεσήμανε ότι η μουσική του Shen Yun συνδυάζει τις αρχαίες κινεζικές μουσικές αρχές με τον ήχο της κλασικής ορχήστρας με τoν oποίο το κοινό είναι περισσότερο εξοικειωμένο.

«Βρήκα τη μουσική της παράστασης του Shen Yun πολύ ιδιαίτερη. Επειδή είμαι ο ίδιος γιατρός μουσικοθεραπείας, αισθάνομαι ότι παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου του Shen Yun είναι δυτικά όργανα, το στυλ της σύνθεσης είναι στην πραγματικότητα σύμφωνο με το γιν και το γιανγκ και τα πέντε στοιχεία: Είναι μουσική που εκφράζει την αρμονία μεταξύ ουρανού και γης», δήλωσε. Ενώ τα πρωτότυπα ορχηστρικά κομμάτια του Shen Yun χρησιμοποιούν την τονική διάταξη της δυτικής κλασικής μουσικής, ο Λιου πιστεύει ότι οι συνθέτες αντιλαμβάνονται πραγματικά την φιλοσοφία της μουσικής που αποδίδουν οι αρχαίοι Κινέζοι.

Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν επίσης ότι η μουσική είχε τη δύναμη να θεραπεύει. Ο κινεζικός χαρακτήρας για τη «μουσική» είναι στην πραγματικότητα η ρίζα του κινεζικού χαρακτήρα για την «ιατρική».

Η εξήγηση του Λιου ταιριάζει στενά με εκείνη του Shen Yun, καθώς αυτό ήταν κοινή γνώση στον παραδοσιακό κινεζικό πολιτισμό πριν ο κομμουνισμός καταστρέψει την παράδοση στην Κίνα.

Για 5.000 χρόνια, ο κινεζικός πολιτισμός θεωρούνταν θεϊκά εμπνευσμένος και ο βαθιά πνευματικός πολιτισμός επικεντρώθηκε γύρω από την ιδέα της αρμονίας μεταξύ ουρανού, γης και ανθρωπότητας. Το 1949 το Κομμουνιστικό Κόμμα, άθεο και αντι-κινεζικό στη φύση του, ανέλαβε την εξουσία και ξεκίνησε συστηματικές και συχνά φρικιαστικές εκστρατείες για να αλλάξει τον χαρακτήρα του έθνους.

Ωστόσο, το Shen Yun εξυμνεί την ομορφιά και τη σοφία του παραδοσιακού κινεζικού πολιτισμού. Ο Λιου είπε ότι αυτό του δίνει μια μοναδική ενέργεια.

«Αυτή η ενέργεια ενεργοποιεί πραγματικά ολόκληρο το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας», είπε. «Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια. Όταν δεν έχεις καλή ενέργεια, δεν κοιμάσαι καλά, ανησυχείς και μετά κάνεις λάθη, επειδή το μυαλό σου δεν είναι καθαρό. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο. Οι άνθρωποι χάνουν την πνευματική τους δύναμη, τη διανοητική τους διαύγεια και τότε κάνουν λάθη. Και στη συνέχεια αρρωσταίνουν τόσο εύκολα, επειδή γίνονται αδύναμοι».

«Σώμα, νους και πνεύμα – μην το ξεχνάτε αυτό. Έτσι προήλθε ολόκληρη η ύπαρξή μας από το σύμπαν, από τον Θεό».

Και το Shen Yun, μια παράσταση όλο πνεύμα, αρχαία σοφία και τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης, δίνει ώθηση στο κοινό.

Έχε πίστη

Από τα τρία, η πολυάσχολη σύγχρονη ανθρωπότητα ξεχνάει πιο εύκολα τη σημασία του πνεύματος, και ο Λιου εξέφρασε την επιθυμία του να μας το υπενθυμίσει.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στις πνευματικές μας ρίζες. Να συνδεθούμε βαθιά με τη θεϊκή δύναμη, να συνδεθούμε με τον Θεό και το σύμπαν», είπε. «Το Shen Yun χρησιμοποιεί ιστορικές αφηγήσεις και τη δύναμη της μουσικής και του χορού για να συνδέσει τον καθένα με την αρχική πηγή ζωής. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι γι’ αυτό».

«Δεν έχει σημασία τι είδους θρησκεία έχετε, χριστιανός ή βουδιστής, ή διαλογιστής του τσιγκόνγκ, ή ασκούμενος στη γιόγκα, υπάρχουν πολλές πνευματικές πρακτικές».

Η πίστη είναι επιλογή του κάθε ατόμου, δήλωσε ο Λιου. Σημείωσε ότι δεν θα συνιστούσε σε κάποιον που κρατάει ακόμα τον φόβο να βγει και να παρακολουθήσει μια παράσταση με το μυαλό του θολωμένο από αρνητισμό. Οι τρεις πτυχές του σώματος, του νου και του πνεύματος πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία.

«Αυτά είναι τα τρία σημεία που θέλω να επισημάνω, αυτές οι τρεις πτυχές του σώματος, του νου και του πνεύματος», είπε.

Όσον αφορά τη σωματική υγεία, οι καλλιτέχνες του Shen Yun είναι επίσης άνθρωποι, είπε ο Λιου, και είναι υγιείς όχι μόνο επειδή είναι αθλητές που φροντίζουν τη σωματική τους κατάσταση, αλλά επειδή είναι διαλογιστές και άνθρωποι της πίστης. Έτσι, φροντίζουν και την ψυχική και την πνευματική τους κατάσταση.

Και μια απόδειξη του κινήτρου τους είναι το γεγονός ότι μοιράζονται την πηγή της υγείας τους που είναι το ατρόμητο πάθος τους για την τέχνη και την πίστη με τον κόσμο, σύμφωνα με τον Λιου.

«Όλοι οι άνθρωποι προστατεύουν τη ζωή τους. Το Shen Yun κάνει το ίδιο πράγμα που όλοι έχουν ανάγκη», είπε. «Είναι διαλογιστές και καλλιεργητές, είναι χορευτές και μουσικοί, οπότε το φέρνουν αυτό στον κόσμο, για να βοηθήσουν τον κόσμο, γιανα τους βοηθήσουν όλους».

Ο Λιου θυμάται ακόμα το συναίσθημα που είχε όταν είδε για πρώτη φορά μια παράσταση πριν από πολλά χρόνια.

«Θεέ μου, αυτή η παράσταση, νιώθω τόσο συνδεδεμένος, νιώθω πραγματικά συνδεδεμένος. Όλη αυτή η παράσταση, δύο ώρες, είμαι στον παράδεισο. Νιώθω όλη τη ζωή να με περιβάλλει, νιώθω ότι όλο μου το σώμα είναι τόσο ζεστό, μεγάλη ενέργεια κυκλοφορεί μέσα στο σώμα μου, εκατό μεσημβρινοί είναι ανοιχτοί», είπε. «Όταν βγήκα από το θέατρο, ξέρετε, το πρόσωπό μου, νιώθω αλλαγμένος. Αισθάνομαι νέος, σαν να έχω επιστρέψει στα 20 μου χρόνια! Πρέπει να το ζήσετε αυτό».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε