Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Ένας εθελοντής απολυμαίνει την περιοχή καθώς χιονίζει κατά τη διάρκεια του lockdown στην Τσανγκτσούν στην επαρχία Τζιλίν της βορειοανατολικής Κίνας στις 12 Μαρτίου 2022. (Chinatopix Via AP)

Όλο και περισσότερες πόλεις στην Κίνα τίθενται σε lockdown λόγω αύξησης κρουσμάτων

Η Κίνα στις 13 Μαρτίου έθεσε δύο ακόμη πόλεις σε Lockdown, συμπεριλαμβανομένου του νότιου επιχειρηματικού κέντρου της Σεντζέν, εν μέσω μιας νέας έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα που τροφοδοτείται από την ταχέως εξαπλούμενη μετάλλαξη Όμικρον.

Οι νέοι περιορισμοί ήρθαν αφότου ο ηγέτης της χώρας Σι Τζινπίνγκ και εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας ανέφεραν ότι το κομμουνιστικό καθεστώς ενδέχεται να στραφεί σε ένα πιο ήπιο μοντέλο αντιμετώπισης της COVID-19.

Το κινεζικό καθεστώς επί του παρόντος εφαρμόζει  τη λεγόμενη πολιτική «dynamic-zero», η οποία προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τα κρούσματα το συντομότερο δυνατό μέσω μέτρων που περιλαμβάνουν μαζικά τεστ, ψηφιακή παρακολούθηση, υποχρεωτική απομόνωση και στοχευμένα lockdowns. Οι επικριτές λένε ότι τέτοια σκληρά μέτρα βλάπτουν την οικονομία και προκαλούν αναταράξεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Παρά τις αυστηρές προσπάθειες ελέγχου, οι εγχώριες μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες. Η Κίνα ανέφερε 1.807 επιβεβαιωμένες τοπικά κρούσματα την Κυριακή, υπερτριπλάσια από τα 476 της προηγούμενης ημέρας. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε επίσης 1.315 ασυμπτωματικά τοπικά κρούσματα, τα οποία η χώρα δεν ταξινομεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν την Κυριακή ήταν 19, διάσπαρτα στις 31 επαρχίες της χώρας.

Ενώ ο τρέχων αριθμός των κρουσμάτων της Κίνας είναι πιθανό να μην αντικατοπτρίζει το πραγματικό σύνολο, δεδομένου ότι το κινεζικό καθεστώς είναι γνωστό ότι δηλώνει μειωμένους αριθμούς ιώσεων, ο επίσημος αριθμός ανεβαίνει με ρυθμό που δεν έχει ξαναδεί η χώρα από το πρώτο ξέσπασμα στη Γουχάν πριν από δύο χρόνια.

Οι κάτοικοι σε μια αποκλεισμένη κοινότητα κοιτάζουν έξω από μια κλειστή πύλη, καθώς ένας εργαζόμενος με προστατευτικό εξοπλισμό παρακολουθεί την πρόσβαση στις 13 Μαρτίου 2022, στο Πεκίνο. (Ng Han Guan/AP Photo)

 

Η αναζωπύρωση ώθησε τους αξιωματούχους σε πολλές κινεζικές πόλεις να εντείνουν τις προσπάθειες. Η Κανγκτζού, μια πόλη νότια του Πεκίνου, ανακοίνωσε την Κυριακή lockdown στους 7 εκατομμύρια κατοίκους της. Οι αρχές της πόλης δήλωσαν ότι κανείς δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι του, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στο Wechat.

Η Σέντζεν, μια πόλη με 17,5 εκατομμύρια κατοίκους, θα τεθεί σε lockdown για μια εβδομάδα, ενώ θα διεξάγονται τρεις γύροι τεστ σε όλη την πόλη, αρχής γενομένης από τις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης την Κυριακή.

Ο τεχνολογικός κόμβος στη νότια Κίνα που φιλοξενεί πολλούς από τους τεχνολογικούς γίγαντες της χώρας, όπως η Tencent και η Huawei, διέταξε όλες τις επιχειρήσεις, εκτός από εκείνες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς, να κλείσουν ή οι εργαζόμενοι να εργαστούν από το σπίτι τους. Η πόλη θα αναστείλει τις δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων και του μετρό, αναφέρει στην ανακοίνωση.

Στον οικονομικό κόμβο της Σαγκάης, τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων θα σταματήσουν από τις 14 Μαρτίου. Οι αρχές της πόλης έχουν δώσει εντολή στους 24 εκατομμύρια κατοίκους της να μην εγκαταλείψουν την πόλη, εκτός αν είναι απαραίτητο. Όποιος εισέρχεται ή εξέρχεται από το οικονομικό κέντρο πρέπει να προσκομίζει αρνητικό τεστ PCR.

Η επαρχία Τζιλίν, όπου οι λοιμώξεις αντιστοιχούν σχεδόν στο 80% του εθνικού συνόλου, εντείνει τα μέτρα ελέγχου της COVID, σύμφωνα με τον Τζανγκ Γιαν, αναπληρωτή διευθυντή της Επιτροπής Υγείας της επαρχίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων αντικατοπτρίζει ότι «οι μηχανισμοί αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές δεν είναι επαρκείς», δήλωσε ο Τζανγκ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Κυριακή.

Δύο πόλεις στην επαρχία Τζιλίν έχουν τεθεί υπό lockdown από τις 11 Μαρτίου. Η πόλη Τσάνγκτσουν έδωσε εντολή στους 9 εκατομμύρια κατοίκους της να μείνουν στο σπίτι, με ένα άτομο να επιτρέπεται ανά νοικοκυριό να βγει έξω για να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης κάθε δύο ημέρες. Η κοντινή πόλη Τζιλίν έχει τεθεί υπό περιφερειακό lockdown.

Η Τζιλίν, πόλη που φέρει το ίδιο όνομα με τη γειτονική επαρχία, ξεκίνησε την Κυριακή τον έβδομο γύρο μαζικών τεστ στους 3,6 εκατομμύρια κατοίκους της.

Αν και η πόλη δεν έχει ανακοινώσει lockdown σε ολόκληρη την πόλη, οι αρχές στέλνουν τους ανθρώπους που με θετικά τεστ και τους στενούς επαφές τους σε κέντρα καραντίνας.

Η πόλη αγωνίζεται να ολοκληρώσει την κατασκευή μιας δομής καραντίνας με 6.000 δωμάτια, καθώς και τριών πρόχειρων νοσοκομείων με 10.000 κρεβάτια για τους ασθενείς με COVID-19, ανέφερε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η Τζιλίν έχει κατασκευάσει τρία προσωρινά νοσοκομεία με 1.200 κλίνες για να αντιμετωπίσει ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι δήμαρχοι της πόλης Τζιλίν και της συνοικίας Τζιουτάι στην πόλη Τσανγκτσούν απολύθηκαν χωρίς να διευκρινιστούν οι λόγοι, ανέφερε η Xinhua.

Οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρά για να κάνουν PCR τεστ στην πόλη Τσανγκτσούν της βορειοανατολικής επαρχίας Τζιλίν της Κίνας στις 12 Μαρτίου 2022. (Chinatopix Via AP)

 

Έξι αξιωματούχοι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), συμπεριλαμβανομένου ενός αναπληρωτή επικεφαλής του επαρχιακού τμήματος δημόσιας ασφάλειας, απομακρύνθηκαν από τους ρόλους τους λόγω των κρουσμάτων της περιφέριας στο Ντονγκουάν, ανακοίνωσε την Κυριακή η κομματική εφημερίδα China Daily.

Οι αξιωματούχοι θα πρέπει «να κρατήσουν αποφασιστικά τη βασική γραμμή της αποφυγής μιας αναζωπύρωσης μεγάλης κλίμακα», δήλωσε η Σουν Τσουνλάν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας, στις 12 Μαρτίου.

Η Σουν προέτρεψε τις τοπικές αρχές να αναχαιτίσουν τις περιφερειακές εστίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος φέτος.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΚΚΚ θα συγκεντρωθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο στο συνέδριο του κόμματος το οποίο πραγματοποιείτε δύο φορές κάθε δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλεγεί μια νέα ομάδα κορυφαίων ηγετών. Ο ηγέτης του κόμματος Σι επιδιώκει μια άνευ προηγουμένου τρίτη πενταετή θητεία στο αξίωμα αφότου έλαβε τον τίτλο του ανώτατου ηγέτη το 2012.

Dorothy Li

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε