Παρασκευή, 31 Μαρ, 2023
Μια νοσοκόμα χορηγεί θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα σε ασθενή με COVID-19 στο Νοσοκομείο Παίδων της Γεωργίας στην Augusta, Ga., στις 15 Ιανουαρίου 2022. (Hannah Beier/Reuters)

Ομάδα του Χονγκ Κονγκ ανακάλυψε ένα αντίσωμα ευρέος φάσματος ικανό να εξουδετερώνει τις παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα

Μια κοινή μελέτη από πολλαπλά εργαστήρια σε δύο πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ βρήκε ένα ευρέως εξουδετερωτικό αντίσωμα ZCB11. Απομονωμένο από τοπικούς λήπτες εμβολίων mRNA, το ZCB11 έδειξε ισχυρή αντιική δράση έναντι όλων των ανησυχητικών παραλλαγών του SARS-CoV-2. Σε πειράματα πρόκλησης με ζωντανό ιό, η χορήγηση του ZCB11 προστατεύει από τη μόλυνση των πνευμόνων από την Όμικρον σε χρυσά συριακά χάμστερ.

Σε αυτή τη μελέτη, μια ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU) δημιούργησε μια τεχνολογική πλατφόρμα αντιγραφής αντισωμάτων, η οποία είναι ικανή για την ενίσχυση του γονιδίου του αντισώματος από ένα μόνο κύτταρο Β μνήμης. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 34 λήπτες εμβολίου BNT162b2 στο Χονγκ Κονγκ και βρήκαν το ZCB11, ένα ισχυρό και ευρέως φάσματος αντίσωμα, στο αίμα ενός από αυτούς που είχαν εμβολιαστεί.

Μέσω πειραμάτων πρόκλησης ζωντανού ιού, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το ZCB11 είναι σε θέση να εξουδετερώσει όλες τις ανησυχητικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 (VOCs), συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών Άλφα (B.1.1.7), Βήτα (B.1.351), Γάμμα (p1), Δέλτα (B.1.617.2) και Όμικρον (B.1.1.529).

Δοκίμασαν μόνο το μεμονωμένο ZCB11 για προφυλακτική και θεραπευτική αποτελεσματικότητα στο μοντέλο χάμστερ.

Το μοντέλο του χρυσού συριακού χάμστερ της λοίμωξης SARS-CoV-2 πραγματοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της προφυλακτικής (πρόληψη μιας λοίμωξης) και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας του ZCB11. Η χορήγηση του ZCB11 αποδείχθηκε ότι προστατεύει τη λοίμωξη των πνευμόνων έναντι της ιικής πρόκλησης των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον BA.1 σε χρυσά συριακά χάμστερ.

Η άλλη ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST), χρησιμοποίησε κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία ενός σωματιδίου για να αναλύσει το σύμπλεγμα της πρωτεΐνης ακίδας ZCB11, αποκαλύπτοντας μια εικόνα ατομικής ανάλυσης του ZCB11, θέτοντας τα θεμέλια για τη βελτίωση του εμβολίου.

Ο καθηγητής Τσεν Ζιγουέι, διευθυντής του Ινστιτούτου AIDS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και επικεφαλής του Τμήματος Μικροβιολογίας της Σχολής Κλινικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του HKU, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι το ZCB11 είναι ένα πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό αντίσωμα που θα μπορούσε να χορηγηθεί για την καταπολέμηση των παραλλαγών SARS-CoV-2.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 23ης Ιουνίου του Nature Communications.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε