Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
(freepik.com)

Όνειρα και πραγματικότητα: Τι βρίσκεται πέρα από τις συμπτώσεις

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, ο παγκοσμίου φήμης Ελβετός ψυχίατρος και ιδρυτής ενός από τους τομείς της ψυχολογίας του βάθους, ασχολήθηκε εκτεταμένα και συνέβαλε σημαντικά στην ερμηνεία των ονείρων.

Σύμφωνα με τον Γιουνγκ, τα όνειρα δεν είναι απλώς ασύνδετες, τυχαίες εικόνες, αλλά και παράθυρα στα βαθύτερα στρώματα της ψυχής μας που αξίζουν σοβαρή επιστημονική ανάλυση  περισσότερων από 80.000 ονείρων.

Η προσέγγιση του Γιουνγκ

Η προσέγγισή του στη μελέτη και την ερμηνεία των ονείρων διαφέρει σημαντικά από αυτή του σύγχρονου του, Σίγκμουντ Φρόιντ. Αν ο Φρόιντ έβλεπε τα όνειρα ως μια καλυμμένη έκφραση καταπιεσμένων επιθυμιών, ο Γιουνγκ τα θεωρούσε αντισταθμιστικά ‘εργαλεία’, που προσφέρουν κατανόηση και ισορροπία στη συνείδηση του ονειρευόμενου. Πρότεινε ότι τα όνειρα δεν προορίζονται να είναι φαντασία ή απάτη, αλλά μάλλον σαν ένα βιβλίο γραμμένο σε μια μοναδική, συμβολική γλώσσα, που περιμένει να αποκρυπτογραφηθεί.

Ανάμεσα στους πολλούς ασθενείς του Γιουνγκ ήταν μια νεαρή, μορφωμένη γυναίκα που αντιμετώπιζε τον κόσμο γύρω της με δυσπιστία και καχυποψία, δίνοντας υπερβολική έμφαση στη λογική ερμηνεία των πραγμάτων. Όταν ονειρεύτηκε μια χρυσή καρφίτσα σε σχήμα σκαθαριού, στράφηκε στον Γιουνγκ για βοήθεια . Η γυναίκα ήλπιζε να βρει μια ερμηνεία που θα τη βοηθούσε να καταλάβει το νόημα του ασυνήθιστου ονείρου της.

Ενώ συζητούσαν το όνειρο, την προσοχή τους τράβηξε ένας απρόσμενος ήχος από το παράθυρο. Ο Γιουνγκ από περιέργεια το άνοιξε και έπιασε ένα σκαθάρι που χτυπούσε το τζάμι. Δίνοντάς το στη γυναίκα, είπε, «Εδώ είναι το χρυσό σου ζωύφιο», τονίζοντας τον εντυπωσιακό συγχρονισμό μεταξύ του ονείρου της και της πραγματικότητας. Αυτό το περιστατικό είχε βαθύ αντίκτυπο στη γυναίκα, καταρρίπτοντας τα ψυχολογικά της εμπόδια και βοηθώντας τη να κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία της.

Το θέμα της συγχρονικότητας επεκτείνεται όχι μόνο στην προσωπική εμπειρία του Γιουνγκ, αλλά και σε αυτήν της συναδέλφου του Μαρί-Λουίζ φον Φραντς. Η σκέψη του Γιουνγκ υπονοεί ότι τα σύγχρονα γεγονότα μπορούν να δείξουν μια βαθιά, ίσως πνευματική σύνδεση μεταξύ των φαινομένων, ανεξάρτητα από τις χωροχρονικές διαφορές.

Η ξαφνική εμφάνιση του μαύρου φορέματος που έλαβε η Φραντς αντί για το μπλε που είχε παραγγείλει συνέπεσε με τον θάνατο ενός στενού συγγενή της, γεγονός που της επέτρεψε να φορέσει αυτό το ρούχο στην κηδεία. Αυτή η αλληλουχία γεγονότων την ώθησε να σκεφτεί τη φύση των συμπτώσεων και το βαθύτερο νόημά τους.

Μια άλλη περίπτωση που θυμάται η Φραντς αφορούσε μία αυτοκτονική ασθενή της. Ενώ έκανε διακοπές έξω από την πόλη, η Φραντς είχε ένα έντονο ανησυχητικό προαίσθημα σχετικό με αυτή την ασθενή της. Μια εσωτερική φωνή τής έλεγε ότι ήταν πολύ αργά για δράση, παρόλα αυτά η Φραντς της έστειλε ένα σύντομο τηλεγράφημα: «Μην κάνεις τίποτα βιαστικά!»

Το τηλεγράφημα έφτασε στον προορισμό του δύο ώρες αργότερα. Η ασθενής μόλις είχε καταφέρει να ανοίξει τη βαλβίδα αερίου στην κουζίνα όταν χτύπησε το κουδούνι της πόρτας. Άνοιξε την πόρτα και ο ταχυδρόμος της έδωσε ένα τηλεγράφημα. Αφού διάβασε τις λέξεις που της είχε στείλει η γιατρός της, το μυαλό της καθάρισε αμέσως.

Η γυναίκα επέστρεψε στην κουζίνα για να κλείσει το γκάζι. Αυτό το περιστατικό όχι μόνο της έσωσε τη ζωή, αλλά επιβεβαίωσε και τη θεωρία της ύπαρξης μυστηριωδών συνδέσεων που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων, ικανών να ξεπεράσουν τη φυσική απόσταση και τη συνήθη κατανόηση του χρόνου.

Εξήγηση των συμπτώσεων κατά Γιουνγκ

Στο επίκεντρο των εξηγήσεων του Γιουνγκ για αυτές τις περίεργες συμπτώσεις βρισκόταν η πίστη του στη βαθιά σύνδεση ύλης και πνεύματος. Πρότεινε ότι, σε ένα θεμελιώδες επίπεδο, τα πάντα στο σύμπαν αποτελούν από μια ενιαία ενέργεια, η οποία εκδηλώνεται ως ύλη σε χαμηλότερες συχνότητες δόνησης και πνεύμα σε υψηλότερες συχνότητες. Αυτή η άποψη υποδηλώνει ότι μερικές φορές, υπό ευνοϊκές συνθήκες, φαινόμενα από την πνευματική σφαίρα μπορούν να εκδηλωθούν στον φυσικό κόσμο, οδηγώντας σε εμπειρίες που αψηφούν τη λογική εξήγηση.

Ουσιαστικά, ο Γιουνγκ μάς καλεί να σκεφτούμε ότι αυτό που συχνά θεωρούμε απλή σύμπτωση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας βαθύτερης, κρυμμένης τάξης πραγμάτων στο σύμπαν. Με άλλα λόγια, αυτό που θεωρούμε τυχαίο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι προϊόν κάποιας λεπτής αλλά διάχυτης οργανωτικής δομής. Αυτές οι εμπειρίες διευρύνουν την κατανόησή μας για την πραγματικότητα και τις βαθύτερες και πιο σοβαρές επιρροές σε αυτόν τον κόσμο.

Η έρευνα του Γιουνγκ διευρύνει την κατανόησή μας και για την ανθρώπινη ψυχή, ενθαρρύνοντάς μας να παραμείνουμε ανοιχτοί στα μυστήρια του υποσυνείδητου και στους απροσδόκητους τρόπους που αυτό εκδηλώνεται στην καθημερινή ζωή. Τα έργα του μας θυμίζουν τα μαγικά μυστικά που κρύβονται κάτω από την καθημερινότητα, προσκαλώντας μας να κοιτάξουμε βαθύτερα και να κατανοήσουμε το πολύπλοκο νήμα της ζωής που πλέκει το ορατό και το αόρατο, το συνειδητό και το υποσυνείδητο σε ένα ενιαίο σύνολο.

Πηγή: yuanming.ru

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε