Σάββατο, 14 Σεπ, 2024
Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συμμετέχουν σε παρέλαση για το 22ο έτος της δίωξης του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στις 18 Ιουλίου 2021. (Chung I Ho/The Epoch Times)

Οργανώσεις εγείρουν ανησυχίες για τη συνενοχή της Νότιας Κορέας στις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στην Κίνα

Νέα έκθεση αποκαλύπτει πώς «οι χώρες του ελεύθερου κόσμου είναι συνένοχες στις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων που πραγματοποιεί η Κίνα».

Μη κυβερνητικές ομάδες κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να παροτρύνουν την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να τερματίσει τη συνενοχή της στις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στην Κίνα.

«Η Νότια Κορέα, γνωστή ως μείζων παράγοντας του μεταμοσχευτικού τουρισμού της Κίνας, δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για την παρακολούθηση και την αποθάρρυνση αυτής της πρακτικής, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει τις περιστάσεις υπό τις οποίες γίνονται οι εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων – μια οδυνηρή και αυθαίρετη στέρηση ανθρώπινων ζωών», ανέφεραν δύο μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο ομάδες – η Ένωση για τις Ηθικές Μεταμοσχεύσεις Οργάνων της Κορέας (KAEOT) και οι Γιατροί κατά της Εξαναγκαστικής Συλλογής Οργάνων (DAFOH) – εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την εμπλοκή της κορεατικής κυβέρνησης στις καταχρηστικές μεταμοσχεύσεις οργάνων, σε έκθεση που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η σύνοδος του παγκόσμιου οργανισμού έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη τον επόμενο μήνα.

Ο Κιμ Χουανγκχό, διευθυντής της KAEOT, δήλωσε ότι η έκθεση δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της Ν. Κορέας, αλλά συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων στην Κίνα, δεδομένου ότι αυτή η επιχείρηση των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τροφοδοτείται από τουρίστες που συρρέουν για μεταμοσχεύσεις από όλο τον κόσμο.

«Η συνεργασία μεταξύ των ΜΚΟ για την εμπλοκή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην παρακολούθηση άλλων χωρών για συνενοχή στην εξαναγκαστική συλλογή οργάνων στην Κίνα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της ειδεχθούς πρακτικής, η οποία βασίζεται στη ζήτηση από άλλα έθνη», δήλωσε ο κος Κιμ σε γραπτή δήλωση προς την Epoch Times.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η βιομηχανία μεταμοσχεύσεων οργάνων στην Κίνα γνωρίζει ανθηρή ανάπτυξη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρά το γεγονός ότι η εθελοντική δωρεά οργάνων είναι ελάχιστα ανεπτυγμένη στη χώρα. Τα κινεζικά νοσοκομεία προσφέρουν συμβατά όργανα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, κάτι ανήκουστο για τις χώρες που βασίζονται στο εθελοντικό σύστημα.

Η έκθεση των δύο ομάδων επικαλείται μια εκπομπή του 2017 στο συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο της Νότιας Κορέας Chosun, η οποία αποκάλυψε το φαινόμενο της συρροής Κορεατών ασθενών στην Κίνα για μεταμοσχεύσεις.

Οι δημοσιογράφοι του δικτύου, προσποιούμενοι τους συγγενείς ενός ασθενούς με νεφροπάθεια, ρώτησαν για τις μεταμοσχεύσεις σε νοσοκομείο της Τιαντζίν, μιας παράκτιας κινεζικής πόλης. Με κρυφή κάμερα κινηματογράφησαν συνομιλίες με το προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο τους ενημέρωσε ότι ο συνήθης χρόνος αναμονής για συμβατό όργανο κυμαίνεται από 7 έως 50 ημέρες. Ωστόσο, μια νοσοκόμα είπε ότι ο ασθενής θα μπορούσε να αποκτήσει νεφρό σε δύο ημέρες, αν επιθυμούσε να πληρώσει επιπλέον 10.000 δολάρια.

Ερωτώμενη για τον μέσο αριθμό μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται από το νοσοκομείο σε καθημερινή βάση, η νοσοκόμα απάντησε ότι την προηγούμενη ημέρα είχαν πραγματοποιήσει τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού και τέσσερεις μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Οι δημοσιογράφοι πήραν επίσης συνέντευξη από Κορεάτες ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις μεταμόσχευσης στο εν λόγω νοσοκομείο. Μια γυναίκα είπε ότι περίμενε οκτώ εβδομάδες για ένα συμβατό όργανο. Ο γιος της είπε στους δημοσιογράφους ότι το όργανο έφτασε στο νοσοκομείο περίπου δύο ώρες μετά την αγορά του.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο σύντομος χρόνος αναμονής για όργανα στην Κίνα έχει προσελκύσει χιλιάδες ασθενείς από το εξωτερικό. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Transplantation έδειξε ότι η Κίνα ήταν η πιο δημοφιλής χώρα προορισμού για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό, ενώ η Νότια Κορέα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα αναχώρησης.

Οι ερευνητές εξέτασαν δημοσιεύσεις από το 2000 έως το 2015 και εντόπισαν 6.002 ασθενείς που ταξίδεψαν σε χώρες του εξωτερικού για όργανα από το 1971 έως το 2013. Σχεδόν το 45% (2.700) αυτών των ασθενών πήγαν στην Κίνα για να αναζητήσουν σωτήριες επεμβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κίνα δεν υπήρχε επίσημο σύστημα δωρεάς και διανομής οργάνων μέχρι το 2015. Γενικά, οι Κινέζοι διστάζουν να δωρίσουν τα όργανά τους, καθώς, σύμφωνα με τις παραδοσιακές πεποιθήσεις τους, θεωρούν ότι το σώμα είναι δώρο από τους γονείς του ατόμου και ότι πρέπει να μείνει ανέγγιχτο μετά τον θάνατο.

Μέχρι και το 2003, ο αριθμός των δωρεών οργάνων στη χώρα παρέμενε μηδενικός, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα όργανα για μεταμόσχευση προέρχονταν από εκτελεσμένους κρατούμενους, όπως παραδέχθηκαν για πρώτη φορά ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι το 2005.

Ωστόσο, ο αριθμός των θανατικών εκτελέσεων δεν εξηγεί ικανοποιητικά τον υψηλό αριθμό μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα.

Falun Gong adherents take part in a candlelight vigil in memory of Falun Gong practitioners who have died because of the Chinese Communist Party’s 24 years of persecution, at the National Mall in Washington on July 20, 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συμμετέχουν σε αγρυπνία με κεριά στη μνήμη των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της 24χρονης δίωξης από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Ουάσιγκτον, 20 Ιουλίου 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Το 2019, ένα ανεξάρτητο λαϊκό δικαστήριο απεφάνθη ότι το κινεζικό καθεστώς σκότωνε κρατούμενους συνείδησης «σε σημαντική κλίμακα» για να τροφοδοτήσει την αγορά μεταμοσχεύσεων. Τα κύρια θύματα, διαπίστωσε το δικαστήριο, ήταν οι φυλακισμένοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ.

Το Φάλουν Γκονγκ – μια πνευματική διαλογιστική άσκηση με ηθικές διδασκαλίες που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της συμπόνιας και της ανεκτικότητας – διώκεται βάναυσα από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) από το 1999. Οι οπαδοί της πρακτικής έχουν ριχτεί σε φυλακές, στρατόπεδα εργασίας και κέντρα πλύσης εγκεφάλου, όπου πολλοί έχουν υποστεί βασανιστήρια προκειμένου να τους αναγκάσουν να αποκηρύξουν την πίστη τους.

Το Δικαστήριο για την Κίνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να «κάνουν το καθήκον τους» ανταποκρινόμενοι στο πόρισμα.

Παθητική συνενοχή

Φέτος, Κινέζοι αξιωματούχοι ανανέωσαν την έκκληση να ενισχυθεί η «συνεργασία σε θέματα δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων» μέσω της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», προκαλώντας επικρίσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Η τοπική κυβέρνηση του Μπουσάν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Κορέας, συμμετείχε στην προώθηση του αμφιλεγόμενου σχεδίου, σύμφωνα με την έκθεση των KAEOT-DAFOH. Το 2022, οι αρχές του Μπουσάν συνδιοργάνωσαν το πρώτο ασιατικό διεθνές συμπόσιο δωρεάς οργάνων, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες συζήτησαν τη διασυνοριακή παράδοση οργάνων ή τη μεταφορά ασθενών μέσω του δικτύου ανταλλαγής.

«Τέτοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο να ενισχυθούν ακούσια οι εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στην Κίνα και να κάνουν τους Νοτιοκορεάτες να συμμετάσχουν άθελά τους στο ειδεχθές έγκλημα», αναφέρεται στην έκθεση.

Dr. Torsten Trey, co-founder and executive director of the nonprofit Doctors Against Forced Organ Harvesting, in Texas on Nov. 18, 2022. (Jack Wang/The Epoch Times)
Ο Δρ Τόρστεν Τρέυ, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης DAFOH. Τέξας, 18 Νοεμβρίου 2022. (Jack Wang/The Epoch Times)

 

Ο Δρ Τόρστεν Τρέυ, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής των DAFOH, δήλωσε ότι η έκθεση καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο «οι χώρες του ελεύθερου κόσμου είναι συνένοχες στην αναγκαστική συλλογή οργάνων της Κίνας».

«Όχι υποστηρίζοντάς την εκούσια, αλλά επιτρέποντας παθητικά να συμβαίνει», δήλωσε στην Epoch Times.

Εάν τα έθνη μπορούν να δεσμευτούν να τηρούν τον υφιστάμενο νόμο, είπε ο Δρ Τρέυ, θα μπορούσαν να απεμπλακούν από την «παθητική συνενοχή».

«Δεν είναι αναπόφευκτο, είναι μια επιλογή. Δεν είναι αργά για να κόψουμε τους δεσμούς με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το ΚΚΚ», είπε.

«Αλλά αν δεν γίνει αυτή η επιλογή, τότε η συνενοχή μας θα αυξηθεί.»

Των Dorothy Li  και Eva Fu

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε