Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Yeshivas Tiferes Tzvi, ένα ορθόδοξο ημερήσιο σχολείο, χτισμένο σε χώρο που προηγουμένως καταλάμβανε μια συντηρητική συναγωγή. (φωτ. Ben Sales)

Ορθόδοξοι Εβραίοι και Μουσουλμάνοι: ζώντας ο ένας δίπλα στον άλλον

Σήμερα, 22 Οκτωβρίου, η εβραϊκή Συναγωγή και η εβραϊκή Ακαδημία του Σικάγο καλούν για την "Ημέρα του Χέσεντ": για να επιλέξουν οι άνθρωποι τη συμπόνια και την καλοσύνη

Ορισμένοι Αμερικανοί μπορεί να προβληματίστηκαν από τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων.

Εάν ναι, θα πρέπει να γνωρίσουν την εθνοτική σύνθεση και τις πολιτικές τάσεις των νέων Αμερικανών. Στις λιγότερο λευκές και λιγότερο συντηρητικές Ηνωμένες Πολιτείες, οι Εβραίοι του Ισραήλ ταυτίζονται όλο και περισσότερο με τη λευκή, δυτική αποικιοκρατία. Έτσι, τα εχθρικά αισθήματα εναντίον τους είναι κοινωνικά σχεδόν «νόμιμα».

«Η δημογραφία είναι το πεπρωμένο», σχολίασε ο Ήλον Μασκ στον ιστότοπό του, X (πρώην Twitter), με αφορμή πλάνα από παρόμοιες διαμαρτυρίες στο Λονδίνο.

Το «η δημογραφία είναι το πεπρωμένο» είναι αξιωματικό – αληθές για κάθε έθνος σε κάθε περίοδο, ανεξάρτητα από τις ηθικιστικές διατυπώσεις που το υπονομεύουν. Κατά μήκος της λεωφόρου Ντέβον του Σικάγο, μου έρχονται στο μυαλό οι λέξεις ενός άλλου χρήστη του Χ: «Εισβάλλετε στον κόσμο, προσκαλέστε τον κόσμο» (“Invade the world, invite the world”).

Η ρήση του Στηβ Σέιλερ δεν ισοδυναμεί με αξίωμα, καθολικά αληθινό ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο. Είναι μια συγκεκριμένη απάντηση στην εξωτερική πολιτική της Αμερικής μετά την έναρξη του Παγκόσμιου Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας (GWOT) από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Ωστόσο, στις γειτονιές των προσφύγων και των μετανάστες μοιάζει απολύτως αληθινή.

Η ευρύτερη περιοχή του Ντέβον, κοντά στο Γουέστ Ρότζερς Παρκ του Σικάγο, φιλοξενεί Ιρακινοί, Αφγανοί, Υεμενίτες. Θα μπορούσε κάλλιστα να φιλοξενήσει και Παλαιστίνιους, παρόλο που οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής και της Γερουσίας έχουν εισαγάγει νομοθεσία για την απαγόρευση της επανεγκατάστασης Παλαιστινίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν κατευθυνθείτε δυτικά, όμως, σύντομα θα φτάσετε σε ένα μέρος κάπως ασυνήθιστο πλέον: μια μικρή, ξεχασμένη γειτονιά ορθόδοξων Εβραίων.

«Υπάρχει μια σχέση αγάπης-μίσους μεταξύ των μουσουλμάνων και των ορθόδοξων Εβραίων», δήλωσε ο Κάρμι Λώρενς, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Ασφαλείας Συναγωγών της Βόρειας Αμερικής, σε συνέντευξή του στην Epoch Times στις 13 Οκτωβρίου.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο κοντινό Χάιλαντ Παρκ, ο κος Λώρενς γνωρίζει καλά την εβραϊκή κοινότητα της περιοχής. Από ορισμένες απόψεις, δεν πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο. Ο κος Λώρενς επεσήμανε ότι ευσεβείς μουσουλμάνοι και ορθόδοξοι Εβραίοι ζουν ο ένας κοντά στον άλλον και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.

Rabbi Ari Hart mark Eid with members of the Rohingya community by the Forward
Ο ραβίνος Άρι Χαρτ (δ) γιορτάζει το Έιντ με μέλη της κοινότητας Ροχίνγκια στο Σικάγο. (φωτ. yctorah.org)

 

Εξήγησε ότι και οι δύο ομάδες αποδοκιμάζουν πράγματα που είναι αποδεκτά σε πιο κοσμικά περιβάλλοντα – για παράδειγμα, τις θορυβώδεις συγκεντρώσεις και τα αποκαλυπτικά γυναικεία ρούχα.

«Συνεπώς, [οι μουσουλμάνοι] θα προτιμούσαν να έχουν ορθόδοξους Εβραίους για γείτονες παρά τον μέσο Αμερικανό», είπε.

Ωστόσο, ενώ η μουσουλμανική κοινότητα αναπτύσσεται σταθερά μετά από την έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, η αντίστοιχη εβραϊκή στο Γουέστ Ρότζερς Παρκ μοιάζει να αργοπεθαίνει.

Ο ραβίνος Λέοναρντ Μάτανκυ, ηγέτης του Congregation K.I.N.S. στο Γουέστ Ρότζερς Παρκ και κοσμήτορας της Εβραϊκής Ακαδημίας Ida Crown στο Σκόκι, δήλωσε στην Epoch Times ότι η εβραϊκή κοινότητα κατά μήκος της λεωφόρου Ντέβον άκμασε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τις επόμενες δεκαετίες, οι λιγότερο θρησκευόμενοι άρχισαν μετακομίζουν στα προάστια, αφήνοντας τελικά πίσω μόνον έναν μικρό αριθμό ορθόδοξων Εβραίων.

Ο Ησαΐας, αποδεκτός ως προφήτης από τους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, μιλάει στο χριστιανικό Βιβλίο του Ησαΐα για τον «πρίγκιπα της ειρήνης» – κατά τη διδασκαλία αυτής της πίστης – τον Ιησού από τη Ναζαρέτ. Και, όπως πολλοί έχουν παρατηρήσει, το αραβικό σαλαάμ και το εβραϊκό σαλόμ, οι λέξεις των δύο αντιμαχόμενων λαών για την «ειρήνη», προέρχονται από την ίδια σημιτική ρίζα. Αλλά η ειρήνη μπορεί απλώς να είναι μια ελπίδα και μια ευχή για τη μετέπειτα ζωή, μη επιτεύξιμη σε αυτό τον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις πολεμούν, αλλά οι πολίτες υποφέρουν

Η «Ημέρα της Οργής” της Χαμάς, σαν μια πέτρα που πέφτει στο νερό, επέφερε κύματα βίας που εξαπλώθηκαν ξεπερνώντας τα σύνορα της Μέσης Ανατολής. Εκτός από τη βίαιη απόκριση του Ισραήλ και τις απαντήσεις της Χεζμπολάχ, επιθέσεις σε μεμονωμένα άτομα και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών αναφέρονται από διάφορα σημεία στον κόσμο – στην Ευρώπη, το Πεκίνο, αλλά και μέσα στις ΗΠΑ, όπου τα αντισημιτικά συνθήματα πληθαίνουν, οδηγώντας πολλές συναγωγές να δημιουργήσουν ιδιωτικές ομάδες φύλαξης για την προστασία των μελών τους.

Μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα είχαν προκαλέσει την καταδίκη των Ηνωμένων Εθνών, όπως και οι επιθέσεις της Χαμάς. Ο ΟΗΕ υπολόγισε ότι 290 παιδιά της Παλαιστίνης είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους. Παλαιστίνιοι πολίτες που διέφευγαν προς τον νότο μετά από την ισραηλινή εντολή εκκένωσης, κινδύνευαν στον δρόμο από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Τα θύματα πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες και το μένος της ισραηλινής αντεπίθεσης δεν φαίνεται να έχει όρια.

Στο τζαμί του Γουέστ Ρότζερς Παρκ η θλίψη και ο θυμός δεν έχουν θέση. Οι προσευχές επαναλαμβάνουν απαλά τις λέξεις Αλλάχ (Θεός) και σαλαάμ (ειρήνη).

«Είναι πολύ θλιβερό για όλη την ανθρωπότητα, επειδή πολίτες πεθαίνουν και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ένας ιμάμης στην Epoch Times.

«Οι άνθρωποι στην κορυφή… απλώς παλεύουν για την εξουσία», δήλωσε ο ανώνυμος ιμάμης.

«Δεν μπορώ να διαλέξω καμία [πλευρά]», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν έχει αρκετές πληροφορίες για το τι συμβαίνει επί τόπου.

«Οι κυβερνήσεις πολεμούν, αλλά οι πολίτες υποφέρουν πολύ», δήλωσε ένας άλλος άνδρας, ο Σοχαΐλ, ο οποίος εξήγησε στην Epoch Times ότι είχε έρθει στο τζαμί για να ακούσει την προσευχή.

Eιρήνη και Δύναμη

Μετά την «Ημέρα Οργής» της Χαμάς, η Χεζμπολάχ κάλεσε για τη δική της «Ημέρα Πρωτοφανούς Οργής», μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε το νοσοκομείο Αλ-Αχλί αλ-Αράμπι στη Γάζα, την οποία ο μουσουλμανικός κόσμος χρεώνει στο Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά του την αποδίδει στην οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, εκδοχή που υποστηρίζεται από από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ και το BBC υπαναχώρησε από τους αρχικούς ισχυρισμούς του ότι ο βομβαρδισμός έγινε από το Ισραήλ.

Ωστόσο, σήμερα Κυριακή 22 Οκτωβρίου, η K.I.N.S. και η Ida Crown θα απαντήσουν στην «Ημέρα Πρωτοφανούς Θυμού» με την «Ημέρα του Xέσεντ».

«Χέσεντ», στα εβραϊκά, σημαίνει την καλοσύνη και ευγένεια μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και τη συμπόνια του Θεού προς τους ανθρώπους.

Ο ραβίνος Μάτανκυ, οποίος επίσης καταδικάζει τους θανάτους αμάχων ανεξαρτήτως καταγωγής, έχει μια πρόταση για όποιον επιθυμεί να δείξει την αλληλεγγύη του στην «Ημέρα της Χέσεντ».

«Βρείτε τρόπους να δείξετε ανθρωπιά στους άλλους», είπε.

Κάθε θρησκεία έχει τον τρόπο της να προσεύχεται για την ειρήνη. Αλλά οι όροι κάθε εκεχειρίας έχουν σημασία. Στη λεωφόρο Ντέβον, προς το παρόν, οι δύο κοινότητες συνυπάρχουν ειρηνικά, εν μέσω των δημογραφικών ζυμώσεων.

Του  Nathan Worcester

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε