Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι ποζάρουν πριν από τις συνομιλίες στην περιοχή Μπρεστ της Λευκορωσίας στις 7 Μαρτίου 2022. (Maxim Guchek/Belta/AFP μέσω Getty Images)

Ουκρανία και Ρωσία σημειώνουν πρόοδο στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός

Η Ουκρανία και η Ρωσία φαίνεται να έχουν βρει κάποιο κοινό έδαφος εν μέσω συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και από τις δύο πλευρές.

«Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από μια σειρά χωρών», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ποντόλιακ είναι επίσης ένας από τους εκπροσώπους της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για την κατάπαυση του πυρός.

Επιβεβαίωσε ένα σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για το οποίο αναφέρθηκαν οι Financial Times, αλλά δήλωσε ότι αντιπροσωπεύει μόνο τη θέση της ρωσικής πλευράς.

Ενθάρρυνε επίσης έναν άμεσο διάλογο μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο των 15 σημείων θα περιλαμβάνει την εγκατάλειψη της επιδίωξης του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την κήρυξη ουδετερότητας, την αποδοχή περιορισμών στις ένοπλες δυνάμεις του και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα, γεγονός που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Ένας άνδρας απομακρύνει συντρίμμια έξω από κτίριο κατοικίας που έχει υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Μακέγιεφκα (Makiivka) έξω από το Ντονέτσκ της Ουκρανίας, στις 16 Μαρτίου 2022. (Alexander Ermochenko/Reuters)

 

Οι δύο πλευρές προφανώς προχωρούν με βάση τις συνθήκες που αποκαλύφθηκαν.

Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ήδη ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα εγκαταλείψει την επιδίωξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, μια κρίσιμη ρωσική ανησυχία που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την εισβολή.

Είπε την Τρίτη ότι η χώρα του πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν θα γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

«Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνουμε αυτό. Ακούγαμε για χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούσαμε να ενταχθούμε. Είναι μια αλήθεια και πρέπει να αναγνωριστεί», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με το υπό βρετανική ηγεσία Κοινό Εκστρατευτικό Σώμα.

Η ρωσική πλευρά εξέφρασε επίσης κάποια αισιοδοξία για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει αναδυθεί ένα «επιχειρηματικό πνεύμα» στις διαπραγματεύσεις με «συγκεκριμένες διατυπώσεις» που, όπως είπε, είναι κοντά σε συμφωνία.

«Ένα ουδέτερο καθεστώς συζητείται σοβαρά σε σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Υπάρχουν συγκεκριμένες διατυπώσεις που κατά την άποψή μου είναι κοντά στο να συμφωνηθούν».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε