Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Ένα κορίτσι και η μητέρα του κάθονται στην αίθουσα αναμονής ενός ιδιωτικού παιδίατρου στη Βενσέν, κοντά στο Παρίσι, στις 2 Δεκεμβρίου 2022. (BERTRAND GUAY/AFP via Getty Images)

Π.Ο.Υ: Αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α και οστρακιάς στα παιδιά

Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά την αναδυόμενη τάση

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Group A streptococcus-GAS) εξαπλώνονται στην Ευρώπη πρόσφατα, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Σουηδία να αναφέρουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών από τον Σεπτέμβριο. Παιδιατρικά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης αναφέρει αύξηση των εν λόγω κρουσμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control-ECDC) εξέδωσαν από κοινού προειδοποίηση σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις όσον αφορά τη νόσο.

Οι λοιμώξεις από GAS ή Strep A μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πυρετό και άλλες ήπιες ασθένειες, ενώ μπορούν επίσης να μετατραπούν σε σοβαρή διεισδυτική λοίμωξη(invasive GAS-iGAS), όπως οστρακιά, νεκρωτική απονευρωσίτιδα και σύνδρομο τοξικού σοκ από στρεπτόκοκκο.

Η ανάλυση του ΠΟΥ και του ECDC υπέδειξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αύξηση της μετάδοσης των ιών του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (respiratory syncytial virus-RSV).

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσαν από κοινού προειδοποίηση σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις όσον αφορά τη νόσο.

Οι λοιμώξεις από GAS ή Strep A μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πυρετό και άλλες ήπιες ασθένειες, ενώ μπορούν επίσης να μετατραπούν σε σοβαρή διεισδυτική λοίμωξη από GAS (iGAS), όπως οστρακιά, νεκρωτική απονευρωσίτιδα και σύνδρομο τοξικού σοκ από στρεπτόκοκκο.

Η ανάλυση του ΠΟΥ και του ECDC υπέδειξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αύξηση της μετάδοσης των ιών του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

«[Η] μόλυνση των ιών με στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου (iGAS)», αναφέρεται.

Η έξαρση των κρουσμάτων στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολλαπλάσια από ό,τι πριν από το ξέσπασμα του COVID-19. Τουλάχιστον 16 παιδιά έχουν πεθάνει από λοιμώξεις iGAS στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυξητική τάση έχει επίσης αναφερθεί στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία, ανέφερε η Daily Mail στις 13 Δεκεμβρίου.

Οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν επίσης στις 18 Δεκεμβρίου ότι τα κρούσματα οστρακιάς αυξάνονται στην ασιατική πόλη τις τελευταίες εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν για πιθανή έξαρση των λοιμώξεων από iGAS στα παιδιά στη χώρα.

Παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αριζόνα, το Κολοράντο, το Τέξας και την Ουάσινγκτον δήλωσαν στο NBC News ότι αυτό το τρίμηνο διαπιστώθηκε ένας αριθμός μολύνσεων iGAS πάνω από τον μέσο όρο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Εν τω μεταξύ, δύο παιδιά προσχολικής ηλικίας στο Κολοράντο πέθαναν από λοιμώξεις iGAS, σύμφωνα με το CPR News 14.

Ο Δρ Τζέιμς Βερσάλοβιτς (Dr. James Versalovic), επικεφαλής παθολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Τέξας στο Χιούστον, το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι οι πιθανές λοιμώξεις από iGAS έχουν υπερτετραπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το παιδιατρικό νοσοκομείο του Τέξας κατέγραψε περίπου 60 κρούσματα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, είπε.

Σύμφωνα με το CDC, εκατομμύρια μη επεμβατικές λοιμώξεις GAS καταγράφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, αλλά το iGAS είναι σπάνιο, με περίπου 14.000 έως 25.000 περιπτώσεις ετησίως. Ο αριθμός των θανάτων από λοιμώξεις iGAS κυμαίνεται από 1.500 έως 2.300 ετησίως.

Η λοίμωξη iGAS προκαλεί οστρακιά

(Shutterstock)

 

Όσον αφορά τα κρούσματα οστρακιάς που προκαλούνται από το iGAS στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από το βρετανικό National World στις 14 Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι η επιδημία του iGAS σε 12 περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας έχει οδηγήσει σε συνεχή έξαρση των κρουσμάτων οστρακιάς.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία, ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν στις υγειονομικές αρχές 1.702 κρούσματα της εξαιρετικά μεταδοτικής λοίμωξης – μια αύξηση κατά 26% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε μια ενημέρωση της 15ης Δεκεμβρίου στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την οστρακιά και το iGAS, ο Κόλιν Μπράουν (Colin Brown), αναπληρωτής διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας υγειονομικής ασφάλειας, δήλωσε ότι η οστρακιά και η στρεπτοκοκκική λαρυγγίτιδα είναι κοινές παιδικές ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Είπε στους ανήσυχους γονείς ότι είναι ασυνήθιστο τα βακτήρια να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλούν το πιο σοβαρό iGAS.

«Θέλω να τονίσω ότι ενώ βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, αυτό παραμένει πολύ ασυνήθιστο», είπε. «Κυκλοφορούν πολλά χειμερινά μικρόβια που μπορεί να κάνουν το παιδί σας να αισθάνεται αδιαθεσία, τα οποία ως επί το πλείστον δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας».

«Φροντίστε να μιλήσετε σε έναν επαγγελματία υγείας εάν το παιδί σας χειροτερεύει μετά από μια κρίση οστρακιάς, πονόλαιμο ή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος – προσέξτε για σημάδια όπως πυρετός που δεν πέφτει, αφυδάτωση, υπερβολική κούραση, έντονοι μυϊκοί πόνοι, δυσκολία στην αναπνοή ή πολύ γρήγορη αναπνοή».

Η οστρακιά εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών και τα κύρια συμπτώματά της είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, μια λευκή επίστρωση στην άκρη μιας κόκκινης, πρησμένης γλώσσας με μικρά εξογκώματα (αναφέρεται ως γλώσσα φράουλα), δερματικά εξανθήματα εντός 12 έως 48 ωρών από τη μόλυνση και δευτερεύοντα συμπτώματα τοξικότητας, όπως πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, απώλεια όρεξης και άλλα ενοχλήματα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε