Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ισπανική παέγια. (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

Ισπανική παέγια

Η παέγια (paella) είναι ένα ισπανικό παραδοσιακό πιάτο, που αποτελείται από ρύζι, λαχανικά, κρέας και θαλασσινά, αρωματισμένο με ζαφορά. Το όνομά του προέρχεται από την παεγιέρα, το πλατύ, ρηχό τηγάνι μέσα στο οποίο μαγειρεύεται. Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό, κατάλληλο και για ένα δείπνο με φίλους στο σπίτι. Ίσως φαίνεται ότι έχει μεγάλη φασαρία, ιδίως όταν περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά κρέατα και θαλασσινά – η συνταγή της Βαλένθια περιλαμβάνει και σαλιγκάρια και κουνέλι – αλλά μπορούμε να την παρασκευάσουμε και με πιο απλό τρόπο, περιοριζόμενοι σε λιγότερα υλικά που γίνονται γρήγορα, όπως λουκάνικο, γαρίδες και μύδια. Η παεγιέρα είναι χρήσιμη αν την έχετε, αλλά δεν χρειάζεται να αγοράσετε μία επί τούτου. Οποιοδήποτε φαρδύ τηγάνι κάνει.

Υλικά που θα χρειαστείτε για την παέγια

Για 6 άτομα.

  • 5 κουταλιές της σούπας (κ.σ.) παρθένο ελαιόλαδο
  • 350 γραμ. καπνιστό τσορίθο (ή άλλο λουκάνικο της αρεσκείας σας), κομμένο σε μέτριες φέτες
  • 1 μεσαίο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 1 ½ φλυτζάνι ρύζι μπόμπα ή κάποιο άλλο ισπανικό ρύζι για παέγια
  • 3 ½ φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλου (αν δεν χρησιμοποιήσετε το προαναφερθέν ρύζι, χρειάζεται να προσαρμόσετε την αναλογία του ζωμού από 1:3 σε 1:2)
  • 1 φλυτζάνι χυμό θαλασσινών (από μπουκάλι)
  • Μια πρέζα ίνες ζαφοράς, σπασμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλατοπίπερο
  • ½ φλυτζάνι αρακά (κατεψυγμένο ή φρέσκο)
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό φρέσκιες μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες
  • 1/3 φλυτζανιού λευκό κρασί
  • ½ κιλό μύδια, καθαρισμένα
Ingredients for Paella
Υλικά που θα χρειαστείτε για την παέγια (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

 

Λίγες χρήσιμες πληροφορίες για τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • Χοιρινό λουκάνικο. Μπορείτε να επιλέξετε το ισπανικό τσορίθο, για να προσεγγίσετε περισσότερο την ισπανική καταγωγή της παέγιας. Διατίθεται ωμό και καπνιστό – αν διαλέξετε το δεύτερο, δεν χρειάζεται μαγείρεμα πριν το χρησιμοποιήσετε στην παέγια.
  • Το ισπανικό ρύζι, το μπόμπα, είναι ένα κοντόκοκκο είδος που απορροφά τρεις φορές τον όγκο του σε νερό (αντί για το συνηθισμένο 1:2), παραμένοντας τραγανό.
  • Η ζαφορά ή σαφράν ή κρόκος (Κοζάνης) βρίσκεται σε ίνες ή σε σκόνη. Θα πρέπει να σπάσετε τις ίνες με το χέρι πριν τις ρίξετε στο φαΐ, προκειμένου να απελευθερώσουν πλήρως το άρωμά τους. Η ποσότητα που χρειάζεται είναι ελάχιστη – προσοχή μην το παρακάνετε!
  • Όταν αγοράζετε μύδια, πρέπει να είναι ζωντανά. Διατηρούνται στο ψυγείο για αρκετές μέρες, αλλά μην τα κλείσετε σε αεροστεγές δοχείο. Προτιμήστε ένα μπολ σκεπασμένο με μια χαρτοπετσέτα. Πριν τα μαγειρέψετε, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετέ τα καλά με τρεχούμενο νερό. Με τα χέρια σας ή με μια βούρτσα τρίψτε τα ώστε να φύγει η άμμος ή ό,τι άλλο μπορεί να υπάρχει κολλημένο επάνω τους. Αν υπάρχουν υπολείμματα από την κόλλα που βγάζουν για να κολλάνε στα βράχια, αφαιρέστε την με ένα μαχαίρι ή με τα νύχια σας. Τα μύδια πρέπει να είναι καλά κλεισμένα. Αν κάποιο μύδι είναι ανοικτό, χτυπήστε το απαλά. Αν είναι ακόμα ζωντανό, θα κλείσει αμέσως. Αν όμως παραμείνει ανοικτό, σημαίνει ότι είναι νεκρό και πρέπει να το πετάξετε. Πετάξτε επίσης όσα έχουν σπαρμένο ή ραγισμένο κέλυφος.

 

Εκτέλεση

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος μαγειρέματος: 45΄

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 45΄

Σε φαρδύ επισμαλτωμένο τηγάνι από χυτοσίδηρο (όπως τα Le Creuset ή σε μια παεγιέρα, αν έχετε) ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα λουκάνικα για 3΄, γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Making Paella
Πρώτα σωτάρουμε τα λουκάνικα. (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

 

Με μια τρύπια κουτάλα ή σπάτουλα μεταφέρουμε τα λουκάνικα σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και τις πιπεριές φλωρίνης ψιλοκομμένα και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 5΄ ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για άλλο 1΄. Μετά, ρίχνουμε τον τοματοπελτέ (ή λίγο χυμό φρέσκιας τομάτας).

Making Paella
Τσιγαρίζουμε μαζί τα λαχανικά. (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

 

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύοντας συνεχώς το ενσωματώνουμε στο μείγμα λαχανικών, για 2΄ περίπου.

Ρίχνουμε το ρύζι στα λαχανικά. (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

 

Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου, τον χυμό των θαλασσινών, πολύ λίγη ζαφορά, 1 φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι.

Making Paella
Προσθέτουμε τους ζωμούς και τα καρυκεύματα. (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

 

Όταν πάρουν βράση, σκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει σχεδόν όλα τα υγρά (περίπου 15΄). Μετά, βγάζουμε και πετάμε το δαφνόφυλλο, προσθέτουμε τον αρακά, το λουκάνικο (μαζί με το λίπος που έμεινε στο πιάτο όπου το είχαμε αφήσει) και το θυμάρι και δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, τη γεύση με αλάτι ή πιπέρι. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το σκεπάζουμε για να παραμείνει ζεστό.

Making Paella
Προσθέτουμε τον αρακά και το λουκάνικο. (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

 

Σε άλλο φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνουμε, τις γυρίζουμε μια φορά και τις αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν (περίπου 3΄).

Making Paella
Τσιγαρίζουμε τις γαρίδες. (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

 

Όταν είναι έτοιμες, τις προσθέτουμε στην παέγια. Σκεπάζουμε για να διατηρηθεί το φαγητό ζεστό.

Making Paella
Προσθέτουμε τις γαρίδες στην παέγια. (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

 

Στο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε για τις γαρίδες, χωρίς να το ξεπλύνουμε, βάζουμε το κρασί και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μύδια και σκεπάζουμε.

Making Paella
Βράζουμε τα μύδια. (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

 

Τα αφήνουμε να βράσουν 2΄- 4΄, κουνώντας το τηγάνι περιοδικά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.

Making Paella
Μαγειρεύουμε τα μύδια σε κρασί μέχρι να ανοίξουν. (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

 

Προσθέτουμε και τα μύδια στην παέγια.

Paella
Προσθέτουμε τα μύδια στην παέγια. (ευγενική παραχώρηση της Τζένιφερ Σήγκαλ)

 

Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι πάνω από την παέγια και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε