Δευτέρα, 10 Νοέ, 2025
Παναγιώτης Καραΐσκος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παναγιώτης Καραΐσκος: Από το σκοτάδι στο φως

Ο άνθρωπος που νίκησε στη διαδρομή της ζωής του

Στις 9 Νοεμβρίου 2025, ο Παναγιώτης Καραΐσκος μπήκε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο, κατακτώντας τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο τίτλος επέστρεψε στα χέρια του και μαζί του η αίσθηση μιας δικαίωσης που ξεκινά πολύ πριν από την εκκίνηση στην αφετηρία, στον Μαραθώνας.

Γεννημένος το 1988 στην Αθήνα, ο Καραΐσκος μεγάλωσε κάνοντας αθλητισμό (ποδόσφαιρο, τζούντο) και έχοντας τη στήριξη της οικογένειάς του. Στα μέσα της εφηβείας του, όμως, βρέθηκε να δοκιμάζει ουσίες· η «περιέργεια» και η κακή συγκυρία εξελίχθηκαν σε κατρακύλα από την κάνναβη σε κοκαΐνη και, τελικά, σε ενδοφλέβια ηρωίνη. Το 2006, ένα βράδυ στην Πετρούπολη, σε ένα περιστατικό όπου υπήρξε και εμπλοκή με την αστυνομία, ήρθε αντιμέτωπος με ό,τι φοβόταν περισσότερο: ότι χάνει τη ζωή του πριν καλά-καλά τη ζήσει.

Η απόφαση να ζητήσει βοήθεια ήταν σκληρή αλλά καταλυτική. Στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» έμαθε από την αρχή πειθαρχία και καθημερινότητα χωρίς ουσίες. Χρειάστηκαν μήνες για να νιώσει βελτίωση – με υποτροπές, ενοχές, και σωματικό πόνο – αλλά σταδιακά επέστρεψε στις σπουδές του (ΔΙΕΚ νοσηλευτικής), βρήκε δουλειά και άρχισε να κινείται ξανά στο φως.

«Δεν υπάρχει περιστασιακή χρήση… όλα είναι ναρκωτικά», λέει σήμερα απευθυνόμενος στους νέους – ένα μήνυμα που συμπυκνώνει το πριν και το μετά.

Το 2012, ως θεατής στον τερματισμό του Μαραθωνίου στο Καλλιμάρμαρο, είδε δρομείς να κλαίνε από συγκίνηση και σκέφτηκε ότι θέλει να το ζήσει αυτό. Το 2013, έτρεξε τον πρώτο του Μαραθώνιο λίγο κάτω από 4 ώρες· τον Φεβρουάριο του 2014, στα 26, πέρασε την πόρτα του Πανελληνίου Γ.Σ., έβγαλε αθλητικό δελτίο και σε λίγους μήνες έτρεξε 10.000 μ. σε 34΄ – ένα πρώτο σήμα ότι το σώμα και το μυαλό του είχαν βρει νέο προορισμό.

Από τον ημιμαραθώνιο στις μεγάλες νίκες

Τον Μάρτιο του 2019 κερδίζει τον 8ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας με 1:08:04, επίδοση-ρεκόρ διαδρομής εκείνης της χρονιάς, σπάζοντας το νήμα μπροστά στη Βουλή.

Το 2023 ζει μια από τις καλύτερες στιγμές του: πρώτος Έλληνας – και πρωταθλητής Ελλάδας – στον 40ό Αυθεντικό  Μαραθώνιο, με 2:22:37, σε μια κούρσα όπου άφησε πίσω τον προηγούμενο νικητή Χαράλαμπο Πιτσώλη στην «κλασική» ανηφόρα μετά το 30ό χιλιόμετρο.

Το 2024, μένει για πολλή ώρα επικεφαλής και τελικά τερματίζει δεύτερος στον 41ο Αυθεντικό με 2:19:50, στο νήμα πίσω από τον Πιτσώλη. Ήταν ένα από εκείνα τα απογεύματα στο Καλλιμάρμαρο που θυμίζουν γιατί ο μαραθώνιος είναι αγώνας ψυχής.

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του 2024 πετυχαίνει ατομικό ρεκόρ 2:16:28 στο Βερολίνο – σημάδι ότι μπορεί να σταθεί και σε ταχύτερες διαδρομές της Ευρώπης. Το αγωνιστικό του προφίλ καταγράφει ήδη τρεις εθνικούς τίτλους.

Δύο χρόνια μετά τον τίτλο του 2023 ως πρώτος Έλληνας, ο Καραΐσκος επιστρέφει για να κερδίσει τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο. Ο χρόνος του 2:20, όμως το ουσιώδες είναι ότι κράτησε μόνος το τέμπο του και στο Καλλιμάρμαρο είχε πια «κερδίσει» κάτι περισσότερο από μια κούπα: είχε επιβεβαιώσει ότι το σώμα γίνεται πυξίδα, όταν η ψυχή αποκτήσει σκοπό.

Η πορεία του δεν μετριέται μόνο σε split και δευτερόλεπτα. Στηρίζει δράσεις απεξάρτησης και δομές επανένταξης, μιλά σε σχολεία και ομάδες νέων, προπονεί ερασιτέχνες δρομείς στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και συνεχίζει τις σπουδές του στις προπονητικές επιστήμες με υποτροφία, μετατρέποντας την προσωπική του ανάκαμψη σε δημόσιο παράδειγμα. «Θα κάνω μόνο το καλό για τον εαυτό μου και την κοινωνία», είχε υποσχεθεί όταν γύριζε σελίδα· και δείχνει να το τηρεί.

Στα επιτεύγματά του καταγράφονται: Ημιμαραθώνιος 1:06:14 (2025), Μαραθώνιος 2:16:28 (2024), 3× πρωταθλητής Ελλάδας. Αλλά αυτό που μένει από τον Παναγιώτη Καραΐσκο δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά και η συνέπεια σε μία επιλογή: να βάλει τη ζωή του σε τροχιά και να τρέξει προς τα εμπρός, ξανά και ξανά. Κάθε του τερματισμός είναι υπενθύμιση ότι καμία κατηφόρα δεν είναι μοιραία, αρκεί να βρεις τη δύναμη να κάνεις το πρώτο βήμα προς τα πάνω.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε