Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Οι παράγοντες κινδύνου για την ψυχική υγεία των νέων περιλαμβάνουν την υπερβολική χρήση των smartphones και τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ: 16,6% των νέων του Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να εκδηλώσουν ψυχική ασθένεια

Το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ανέλυσε περισσότερους από 3.000 νέους του Χονγκ Κονγκ και διαπίστωσε ότι το ποσοστό επικράτησης πιθανών ψυχικών ασθενειών μεταξύ τους το τελευταίο έτος (2022) είναι 16,6%, με την κατάθλιψη να είναι η πιο συχνή. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι μεταξύ των ατόμων που κινδυνεύουν από ψυχική ασθένεια, το εντυπωσιακό 74,1% δεν έχει λάβει καμία ψυχιατρική ή ψυχολογική βοήθεια.

Από το 2019 έως το 2022, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ διεξήγαγε μια κοινοτική έρευνα με την ονομασία «HK-YES Study», χρησιμοποιώντας επιδημιολογικές μεθόδους για να κατανοήσει το ποσοστό επικράτησης των ψυχικών ασθενειών, το ποσοστό ανεπαρκούς αναζήτησης βοήθειας και τους παράγοντες κινδύνου για ψυχική κρίση μεταξύ των νέων του Χονγκ Κονγκ.

Research team at the University of Hong Kong found that the prevalence rate of possible mental illness among Hong Kong youth in 2022 is 16.6%. (Benson Lau/Epoch Times)
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ανακάλυψε ότι οι νέοι του Χονγκ Κονγκ έχουν 16,6% πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια ψυχική ασθένεια το 2022. (Benson Lau/Epoch Times)

 

Ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής για την ψυχική υγεία και ανώτερος δικηγόρος Γουόνγκ Γιαν Λουνγκ (Wong Yan-lung), ο καθηγητής Έρικ Τσεν Γιου Χάι (Eric CHEN Yu Hai) από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και η δρ Στέφανι Μινγκ Γιν Γουόνγκ (Stephanie Ming Yin Wong), ειδική ερευνήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.340 νέοι και μετά την ανάλυση των δεδομένων, η ομάδα ανακάλυψε ότι η ακαδημαϊκή πίεση ήταν η κύρια πηγή άγχους (42,8%), ακολουθούμενη από την εργασία ή την καριέρα (14,4%) και τις προσωπικές προοπτικές (12,5%). Κατά το προηγούμενο έτος, το ποσοστό επικράτησης πιθανών ψυχικών ασθενειών μεταξύ των νέων του Χονγκ Κονγκ ήταν 16,6 τοις εκατό, με την κατάθλιψη να είναι η πιο συχνή (13,7 τοις εκατό). Ωστόσο, μεταξύ των νέων που κινδυνεύουν από ψυχική ασθένεια, το 74,1 τοις εκατό δεν λαμβάνουν επί του παρόντος ψυχιατρικές ή ψυχολογικές υπηρεσίες.

Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν τέσσερις κύριους τομείς κινδύνου για ψυχική κρίση, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού χώρου, της προσωπικής νοοτροπίας, της ψηφιακής ζωής και της μετατροπής των αντιξοοτήτων. Οι παράγοντες κινδύνου στον οικογενειακό χώρο περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αντιξοότητες στην παιδική ηλικία, κακές οικογενειακές σχέσεις και έλλειψη προσωπικού χώρου. Οι ειδικοί προτείνουν την ενίσχυση του ρόλου της οικογενειακής συμμετοχής και την παροχή υποστήριξης ψυχικής υγείας στους νέους και την προσφορά ενός «τρίτου χώρου» για να χαλαρώσουν.

Όσον αφορά την προσωπική νοοτροπία, στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται ο νευρωτισμός, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανθεκτικότητα, η τάση για μοναξιά και απελπισία και η αρνητική προοπτική για το μέλλον. Οι ειδικοί συνιστούν την εφαρμογή θετικής ψυχολογίας και εξατομικευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου όπως η ανθεκτικότητα, η αυτοεκτίμηση και η μοναξιά μεταξύ των νέων.

Προώθηση της ψυχικής υγείας μέσω της ορθής χρήσης του κινητού τηλεφώνου

Όσον αφορά την ψηφιακή ζωή, οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την υπερβολική χρήση των smartphones και τον διαδικτυακό εκφοβισμό, ενώ η κακή ποιότητα ύπνου και οι ακανόνιστες συνήθειες πρωινού αποτελούν κινδύνους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Οι ειδικοί υποστηρίζουν την ορθή και συνειδητή χρήση των smartphone από τους νέους, ενώ οι παρεμβάσεις που βασίζονται στον ύπνο μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Όσον αφορά τον μετασχηματισμό των αντιξοοτήτων, εκτός από τις προσωπικές πιέσεις, όπως το ακαδημαϊκό άγχος, περιλαμβάνει επίσης το άγχος που προκαλείται από γεγονότα όπως η πανδημία. Η ερευνητική ομάδα υποδεικνύει ότι η υπερβολική αναπόληση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ψυχική υγεία. Οι ειδικοί προωθούν την υποστήριξη των νέων στη διαχείριση του άγχους με μια υγιή στάση, όπως μέσω της σωματικής άσκησης.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε