Παρασκευή, 18 Ιούλ, 2025
Βυθισμένα κτίρια σε ένα χωριό που επλήγη από πλημμύρες στο Καϊλί, στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζόου της Κίνας, στις 28 Ιουνίου 2025. STR/AFP μέσω Getty Images

Πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οι φυσικές καταστροφές οδήγησαν σε οικονομικές απώλειες συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τουλάχιστον 25 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με άμεσες οικονομικές απώλειες συνολικού ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το Υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (MEM) της Κίνας σε συνέντευξη Τύπου στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του MEM, Σεν Τζανλί, οι κύριοι τύποι φυσικών καταστροφών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν σεισμοί, πλημμύρες και γεωλογικές καταστροφές, με αποτέλεσμα 307 θανάτους ή αγνοούμενους, την εκκένωση 620.000 ατόμων, την κατάρρευση 29.600 σπιτιών, ζημιές σε επιπλέον 347.200 σπίτια και ζημιές σε 5,4 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης.

Ο οργανισμός ανέφερε επίσης ότι διάφοροι άλλοι φυσικοί κίνδυνοι, όπως χαλαζοπτώσεις, ξηρασίες, τυφώνες, ασυνήθιστο ψύχος, χιονοθύελλες και δασικές πυρκαγιές, σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Oil-painting-ntdtv

Λόγω του παρελθόντος ιστορικού των κινεζικών αρχών όσον αφορά την ελλιπή αναφορά και την απόκρυψη πληροφοριών, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πραγματική κλίμακα και ο αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών.

Πλημμύρες, σεισμοί

Η λεκάνη Σιτσουάν ήταν μια σημαντική ζώνη πλημμυρών φέτος. Μεταξύ 29 και 30 Ιουνίου, έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν περισσότερα από 38.610 τετραγωνικά μίλια της περιοχής, με το σύνολο των βροχοπτώσεων να υπερβαίνει τα 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε μία μόνο ημέρα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η Τσενγκντού, η πρωτεύουσα της επαρχίας, αντιμετώπισε σοβαρές πλημμύρες λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων και εκκενώσεων δεξαμενών.

Επίσης, τον Ιούνιο, ακραίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες στο Ρονγκτζιάνγκ, στην επαρχία Γκουιτζόου, με αποτέλεσμα κατολισθήσεις, βυθισμένες γεωργικές εκτάσεις και πλημμυρισμένα σπίτια.
Οι ντόπιοι δήλωσαν προηγουμένως στην κινεζική έκδοση της Epoch Times ότι τα νερά των πλημμυρών έφτασαν μέχρι τον τρίτο όροφο σε ορισμένα κτίρια.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στις 26 Ιουνίου ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ότι οι εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές είχαν αφήσει ορισμένες πόλεις απομονωμένες. Οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι και οι γραμμές επικοινωνίας διακόπηκαν, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο διάσωσης.

Στις 22 Μαΐου, μια σειρά κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από βροχόπτωση έπληξαν την πόλη Μπιτζιέ στην επαρχία Γκουιτζόου, αφήνοντας τέσσερις νεκρούς και 17 αγνοούμενους, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ημέρα, ξεχωριστές κατολισθήσεις έπληξαν την κομητεία Νταφάνγκ, επίσης υπό τη δικαιοδοσία της Μπιτζιέ, θάβοντας σπίτια και κατοίκους. Συνολικά, 19 άτομα αναφέρθηκαν παγιδευμένα ή αγνοούμενα. Τα επίσημα μετεωρολογικά δεδομένα έδειξαν ότι οι τοπικές βροχοπτώσεις ξεπέρασαν τα 200 χιλιοστά σε 24 ώρες, απομακρύνοντας περίπου 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος και βράχου, γεγονός που περιέπλεξε τις προσπάθειες διάσωσης.

Στις 7 Ιανουαρίου, η Κίνα ανέφερε ότι ένας σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών έπληξε το Θιβέτ, με πολλά θύματα και υλικές ζημιές. Οι επιπτώσεις εντάθηκαν από τα κακά πρότυπα κατασκευής στις αγροτικές περιοχές, όπου τα σπίτια είναι συχνά κατασκευασμένα από τούβλα χωρίς κάποια ενίσχυση.

Ξηρασία

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, η βόρεια Κίνα βιώνει ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων. Δέκα επαρχίες έχουν αναφέρει ποικίλους βαθμούς ξηρασίας, με την επαρχία Σαανσί να βιώνει τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας από την έναρξη της τήρησης αρχείων το 1961, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Σαανσί είναι μία από τις κύριες περιοχές καλλιέργειας σιταριού της Κίνας και περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα σιταριού έχουν πληγεί από ξηρασία, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι αρχές έχουν εκφράσει ανησυχία για πιθανές μειώσεις απόδοσης στην Σαανσί και σε άλλες επαρχίες καλλιέργειας σιταριού, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τοπική και εθνική σιτιστική ασφάλεια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε