Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι χαιρετά καθώς φεύγει αφού απευθύνθηκε στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση μετά την υποβολή της παραίτησής του την περασμένη εβδομάδα μετά την ανταρσία ενός εταίρου του συνασπισμού, στη Ρώμη, στις 21 Ιουλίου 2022. (Remo Casilli/Reuters)

Παραιτείται ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι μετά την κατάρρευση του συνασπισμού

ΡΩΜΗ – Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα την Πέμπτη, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης ενότητας, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αναταραχή και πλήττοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το γραφείο του Ματαρέλα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο επικεφαλής του κράτους «έλαβε γνώση» της παραίτησης και ζήτησε από τον Ντράγκι να παραμείνει με υπηρεσιακή ιδιότητα.

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε τι θα κάνει στη συνέχεια ο Ματαρέλα. Πολιτικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πιθανότατα θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο.

Ο Ματαρέλα σχεδιάζει να συναντηθεί με τους προέδρους και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας κατέρρευσε την Τετάρτη, όταν τρεις από τους κύριους εταίρους του Ντράγκι σνόμπαραν την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο ίδιος για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τις διχόνοιες και να ανανεώσουν τη διαλυμένη συμμαχία τους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι κοιτάζει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, αφού υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα μετά την ανταρσία ενός από τους εταίρους του συνασπισμού, στη Ρώμη, στις 21 Ιουλίου 2022. (Remo Casilli/Reuters)

 

Η πολιτική κρίση έχει ανατρέψει μήνες σταθερότητας στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια των οποίων ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Ντράγκι είχε συμβάλει στη διαμόρφωση της σκληρής αντίδρασης της Ευρώπης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είχε ενισχύσει τη θέση της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές σημείωσαν απότομες πωλήσεις την Πέμπτη, την ώρα που οι αγορές προετοιμάζονταν για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2011.

Στις πρώτες συναλλαγές, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αναφοράς εκτινάχθηκαν πάνω από 20 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων και οι ιταλικές μετοχές άνοιξαν με πτώση 1,8%.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα στην ικανότητα της Ιταλίας να εφαρμόσει πολιτικές και μεταρρυθμίσεις βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Λορένζο Κοντόνιο, επικεφαλής της LC Macro Advisers και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών. «Θα υπάρξουν καθυστερήσεις και διαταραχές με τις πρόωρες εκλογές και πιθανότατα δεν θα υπάρξει προϋπολογισμός μέχρι το τέλος του έτους».

Ρήγματα του συνασπισμού

Ο Ντράγκι είχε ήδη υποβάλει την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, αφού ένας από τους εταίρους του, το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων, απέτυχε να τον υποστηρίξει σε μια ψηφοφορία εμπιστοσύνης για μέτρα αντιμετώπισης του υψηλού κόστους ζωής.

Ο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση και του είπε να πάει στο κοινοβούλιο για να δει αν μπορεί να διατηρήσει τον ευρύ συνασπισμό μέχρι το προγραμματισμένο τέλος της νομοθετικής περιόδου στις αρχές του 2023.

Σε ομιλία του στη Γερουσία, ο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση για ενότητα και παρουσίασε μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία, από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την κοινωνική ανισότητα και την άνοδο των τιμών.

Αλλά τα 5 Αστέρια αποφάσισαν για άλλη μια φορά να μην τον στηρίξουν, λέγοντας ότι δεν είχε αντιμετωπίσει τις βασικές τους ανησυχίες.

Επιπλέον, τα δεξιά κόμματα Forza Italia και Λέγκα αποφάσισαν να αποφύγουν την ψηφοφορία, λέγοντας ότι ήθελαν μια δέσμευση ότι ο Ντράγκι ήταν πρόθυμος να σφυρηλατήσει μια νέα κυβέρνηση χωρίς τα 5 Αστέρια και με νέες πολιτικές προτεραιότητες.

Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι το συντηρητικό μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει το δεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, πιθανότατα θα κέρδιζε την ψηφοφορία.

Από τους Crispian Balmer, Giuseppe Fonte και Angelo Amante

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε