Σάββατο, 21 Δεκ, 2024
Η συνεχιζόμενη αστάθεια και οι συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής είναι πηγή ακραίων δεινών για τους κατοίκους.

Παράλληλες αναταραχές σε Νίγηρα και Νιγηρία

Οι δυο γειτονικές χώρες της Δυτικής Αφρικής βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες αντιμέτωπες με αναταραχές στο εσωτερικό τους, διαφορετικής φύσεως η κάθε μία. Στη βορειοανατολική Νιγηρία, αφ’ ενός η επισιτιστική ανασφάλεια και η ακρίβεια των τροφίμων οδηγεί τους κατοίκους σε λεηλασίες, αφ’ ετέρου στον Νίγηρα ο δημοκρατικά εκλεγμένος προέδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ κρατείται στο προεδρικό μέγαρο από δυνάμεις του στρατού.

Η επισιτιστική ανασφάλεια και η ακρίβεια των τροφίμων στη Νιγηρία οδηγούν σε λεηλασίες

Πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε χθες Κυριακή σε πολιτεία της βορειοανατολικής Νιγηρίας όπου έγιναν μαζικές λεηλασίες καταστημάτων και πολιτειακών αποθηκών τροφίμων, ανακοίνωσαν οι αρχές στην Ανταμάουα.

Τις λεηλασίες άρχισαν έφηβοι που ζουν στον δρόμο, όμως γρήγορα ενώθηκαν μαζί τους εκατοντάδες κάτοικοι, εισβάλλοντας σε χώρους όπου ήταν αποθηκευμένα τρόφιμα, ιδίως σιτηρά, για να πάρουν όσα μπορούσαν.

«Ο κυβερνήτης στην πολιτεία Ανταμάουα, ο Αχμάντου Ουμάρου Φιντίρι, επέβαλε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας (…) με άμεση ισχύ», ανέφερε εκπρόσωπός του. «Δεν επιτρέπεται καμιά κίνηση σε όλη την πολιτεία», πρόσθεσε.

Η αστυνομία ανέφερε πως ανέπτυξε δυνάμεις για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την αποτροπή νέων λεηλασιών.

Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής και η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση από το 2016, την οποία επιδείνωσαν κατά σειρά η πανδημία του νέου κορωνοϊού και κατόπιν ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 215 εκατομμύρια κατοίκους βιώνουν κατάσταση ακραίας φτώχειας (με εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 2 δολάρια την ημέρα), παρά τον πελώριο πετρελαϊκό πλούτο της Νιγηρίας.

Τους τελευταίους δύο μήνες, τα πράγματα χειροτέρεψαν για τους φτωχότερους Νιγηριανούς, καθώς ο νέος πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου έλαβε σειρά οικονομικών μέτρων για να δώσει ώθηση στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, με βαριές όμως συνέπειες για τα νοικοκυριά.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος έβαλε τέλος ιδίως στις επιδοτήσεις των καυσίμων, με αποτέλεσμα οι τιμές να τετραπλασιαστούν, συμπαρασύροντας τις τιμές των τροφίμων.

Στα μέσα Ιουλίου, κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως προς τη διατροφική ασφάλεια», υποσχόμενος μεγάλες επενδύσεις στη γεωργία και επιδόματα στους πιο φτωχούς.

Στην αρχή της χρονιάς, ο ΟΗΕ προέβλεπε ότι πάνω από 25 εκατομμύρια Νιγηριανοί επρόκειτο να εκτεθούν σε «μεγάλο κίνδυνο» διατροφικής ανασφάλειας το 2023, προτού καν σημειωθεί η πρόσφατη ιλιγγιώδης άνοδος του πληθωρισμού.

Η βορειοανατολική Νιγηρία πλήττεται ιδιαίτερα από τη διατροφική ανασφάλεια, καθώς ο πόλεμος που διαρκεί 14 χρόνια ανάμεσα στον στρατό και τζιχαντιστικές οργανώσεις έχει εκτοπίσει εκατομμύρια κατοίκους κι έχει απομακρύνει αναρίθμητους αγρότες από τα χωράφια τους.

Πραξικόπημα στον Νίγηρα

Τη νύχτα της Τετάρτης 26 Ιουλίου προς Πέμπτη, δέκα αξιωματικοί του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπαζούμ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2021.

Από τότε μέλη της προεδρικής φρουράς κρατούν τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ μέσα στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Νιαμέι, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, ενώ στρατιωτικά οχήματα απέκλεισαν την πρόσβαση στο προεδρικό μέγαρο στη Νιαμέι. Επίσης, στρατιώτες κατέλαβαν θέσεις σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης η οποία πρόβαλλε μία κινηματογραφική ταινία.

Στην υπόλοιπη Νιαμέι φαίνεται να επικρατεί ηρεμία, με την κυκλοφορία να διεξάγεται ομαλά στους δρόμους και πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο, μετέδωσε ρεπόρτερ του Reuters.

Ο μεγαλύτερος περιφερειακός και οικονομικός οργανισμός της Δυτικής Αφρικής ECOWAS κάλεσε τους σκευωρούς να αφήσουν ελεύθερο τον Μπαζούμ. Η Αφρικανική Ένωση κάλεσε τους εμπλεκόμενους «προδότες» στρατιώτες να σταματήσουν αμέσως.

Η εκλογή του Μπαζούμ ήταν η πρώτη δημοκρατική μετάβαση σε μία χώρα που είδε τέσσερα στρατιωτικά πραξικοπήματα αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν επίσης το πραξικόπημα, έχοντας καταβάλλει πολλές προσπάθειες και πόρους για να ενισχύσουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε σε ανακοίνωσή του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται υπέρ όλων των μέτρων που έλαβε η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) ως απάντηση στο πραξικόπημα στον Νίγηρα και θα τα υποστηρίξει γρήγορα και αποφασιστικά. «Θεωρούμε τους πραξικοπηματίες υπεύθυνους για οποιεσδήποτε επιθέσεις σε πολίτες, διπλωματικό προσωπικό ή εγκαταστάσεις», επισημαίνει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει άμεσα την οικονομική υποστήριξη και συνεργασία της σε θέματα ασφάλειας με το Νίγηρα, όπως ανέφερε σήμερα ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, μετά από το πραξικόπημα του στρατού στην αναφερόμενη αφρικανική χώρα.

«Παράλληλα με την άμεση αναστολή της υποστήριξης του προϋπολογισμού, όλες οι δράσεις συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας αναστέλλονται άμεσα και επ’ αόριστον», ανάφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Η διπλωματία της Βρετανίας τόνισε χθες Κυριακή πως «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο» την απόπειρα «υπονόμευσης της δημοκρατίας, της ειρήνης και της σταθερότητας» στον Νίγηρα και πρόσθεσε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για την αποκατάσταση της σταθερότητας, με δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «αφοσιωμένος εταίρος της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Νίγηρα και καλεί ο πρόεδρος [Μοχαμέντ] Μπαζούμ να αποκατασταθεί άμεσα στην εξουσία ώστε να επανέλθει η συνταγματική τάξη», σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ουλφ Λάεσινγκ, επικεφαλής του προγράμματος για το Σαχέλ του γερμανικού κέντρου Κόνραντ-Αντενάουερ δήλωσε πως «ο Μπαζούμ είναι η μόνη ελπίδα της Δύσης στην περιοχή του Σαχέλ. Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν δαπανήσει πολλούς πόρους στην περιοχή προκειμένου να ενισχύσουν τον Νίγηρα και τις δυνάμεις ασφαλείας του», προσθέτοντας ότι ένα πραξικόπημα θα δημιουργούσε μια ευκαιρία για τη Ρωσία και άλλους παράγοντες να επεκτείνουν την επιρροή τους στον Νίγηρα.

με πληροφορίες από το cnn.gr

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε