Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Αεροφωτογραφία δείχνει τους δίδυμους πύργους του Χουαγκουογιουάν στην Γκουιγιάνγκ, επαρχία Γκουιτζόου της νοτιοδυτικής Κίνας, 16 Ιουλίου 2019. (Costfoto/Future Publishing μέσω Getty Images)

Πεινασμένη και λογοκριμένη, κάτοικος της Γκουιγιάνγκ εν μέσω lockdown στην Κίνα ζητά από τον κόσμο να δώσει προσοχή και βοήθεια

Οι κάτοικοι του μεγαλύτερου οικιστικού συγκροτήματος της Κίνας συγκεντρώθηκαν την ημέρα της γιορτής του Μεσο-Φθινοπώρου για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη τροφίμων λόγω των αυστηρών μέτρων lockdown του κομμουνιστικού καθεστώτος. Οι τοπικές αρχές έστειλαν εκατοντάδες αστυνομικούς για να φιμώσουν τους συγκεντρωμένους κατοίκους.

Η νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζόου της Κίνας επέβαλε αυστηρά μέτρα lockdown στην πρωτεύουσά της εν μέσω της τελευταίας αναζωπύρωσης της COVID-19 από τις 2 Σεπτεμβρίου, κλείνοντας επιχειρήσεις και περιορίζοντας τους ανθρώπους εντός των κατοικιών τους.

Η κοινότητα Χουαγκουογιουάν, που βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής Νανμίνγκ της πόλης Γκουιγιάνγκ, έχει τεθεί υπό «στατική διαχείριση ολόκληρης της περιοχής», έναν όρο lockdown που επινόησε πρόσφατα το κομμουνιστικό καθεστώς.

Άλλες νέες φράσεις για τα lockdown που χρησιμοποιούνται από τις κομμουνιστικές αρχές περιλαμβάνουν τη «σιωπηλή διαχείριση», «τα πόδια να μην βγαίνουν από την πόρτα» και «καραντίνα στο σπίτι», αφού η λέξη «lockdown» προκάλεσε την έντονη κατακραυγή από αγανακτισμένους Κινέζους πολίτες.

Το Χουαγκουογιουάν είναι το μεγαλύτερο έργο ανακαίνισης παραγκουπόλεων της Κίνας, με συνολική έκταση 1.000 εκταρίων και 311 πολυώροφα κτίρια με μέσο ύψος πάνω από 40 ορόφους. Φιλοξενεί 450.000 κατοίκους και 40.500 επιχειρήσεις.

Η τοπική κυβέρνηση επέτρεψε να ανοίξει μόνο ένα σούπερ μάρκετ για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της υπερμεγέθους κοινότητας, σύμφωνα με τη μεγάλη κινεζική διαδικτυακή πύλη οικονομικών ειδήσεων Caixin. Ένας κάτοικος δήλωσε στην Caixin ότι το σούπερ μάρκετ έχει από τότε ξεμείνει από αποθέματα και ότι οι κάτοικοι δεν έχουν λάβει τρόφιμα από την κυβέρνηση και δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τρόφιμα μέσω καναλιών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πάνω από 1.000 κάτοικοι στην Χουαγκουογιουάν κατέβηκαν στoυς προθαλάμους των πολυκατοικιών στις 10 Σεπτεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν για τα δρακόντεια μέτρα απομόνωσης και απαιτώντας από την κυβέρνηση να εγγυηθεί την προμήθεια τροφίμων, δήλωσε ένας κάτοικος στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η διαμαρτυρία διήρκεσε μόνο μία νύχτα. Στις 11 Σεπτεμβρίου, 400 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν στο Χουαγκουογιουάν για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες, δήλωσε ο κάτοικος.

Μια επίσημη αναφορά από την China News, ένα κρατικό φερέφωνο, επιβεβαίωσε ότι 400 αστυνομικοί «συγκεντρώθηκαν αμέσως και έσπευσαν στο Χουαγκουογιουάν για να εκτελέσουν εργασίες πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας» στις 11:30 μ.μ. στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Γκουιγιάνγκ έχει αναφέρει ένα συμπτωματικό κρούσμα και 70 ασυμπτωματικά κρούσματα από τις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το τοπικό επίσημο μέσο προπαγάνδας Guizhou Daily. Το δημοτικό γραφείο υγείας της Γκουιγιάνγκ πρόσθεσε 25 περιοχές υψηλού κινδύνου, οκτώ από τις οποίες βρίσκονται στο Χουαγκουογιουάν.

Διαμαρτυρίες για το Μεσο-φθινοπωρινό Φεστιβάλ

Τα πλάνα που εξασφάλισε η κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times δείχνουν ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε ένα συγκρότημα ψηλών κτιρίων. Άνθρωποι που φορούν προστατευτική ενδυμασία μιλούν μέσω μεγαφώνου, ζητώντας από τον κόσμο να μην συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της πανδημίας.

Η κ. Ζανγκ (ψευδώνυμο), κάτοικος της Χουαγκουογιουάν, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν λόγω του lockdown και ότι η έλλειψη τροφίμων οφείλεται σε κυβερνητική αμέλεια.

Είπε στο δημοσίευμα στις 12 Σεπτεμβρίου ότι υπήρχαν μεγάλες ποσότητες δωρεών τροφίμων, αλλά τα τρόφιμα είχαν ανακοπεί από την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, η οποία είτε άφησε τα τρόφιμα να σαπίσουν είτε τα πούλησε σε υψηλές τιμές.

Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από τις ενέργειες της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Homnicen Group, η οποία έκλεισε όλους τους ανελκυστήρες στη ζώνη Μ της κοινότητας Χουαγκουογιουάν στις 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Ζανγκ.

Η Χουαγκουογιουάν χωρίζεται σε περίπου 20 ζώνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Caixin.

«Στις 10 Σεπτεμβρίου είναι η γιορτή του μεσοφθινοπωρινού φεστιβάλ», δήλωσε η Ζανγκ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ζήτησε από τους κατοίκους να κρατήσουν όλα τα οικιακά σκουπίδια μπροστά από τις πόρτες τους, παρά την άσχημη μυρωδιά στον καυτό καλοκαιρινό καιρό.

«Η διαχείριση των ακινήτων κατέσχεσε επίσης όλα τα mooncakes και τα λαχανικά [που δωρίστηκαν στους κατοίκους], τα επανασυσκευάστηκαν και ζήτησε από τους κατοίκους να τα πληρώσουν», δήλωσε η Ζανγκ.

Οι οργισμένοι κάτοικοι της ζώνης Μ κατέβηκαν όλοι από τα κτίρια και συγκεντρώθηκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν, σύμφωνα με την Ζανγκ.

Είπε ότι οι άνθρωποι στο χωριό Καϊτζιαγκουάν στα δυτικά περίχωρα της Γκουιγιάνγκ διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την έλλειψη τροφίμων και τα μέτρα lockdown την ίδια ημέρα.

Ένας άνδρας που μιλούσε την τοπική διάλεκτο ακούστηκε να λέει σε βίντεο ότι όλοι οι κάτοικοι της Ζώνης Μ είχαν κατέβει για να διαμαρτυρηθούν και ότι η εταιρεία ακινήτων πουλούσε τρόφιμα που είχαν δωρίσει στους κατοίκους.

Η Epoch Times δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τη γνησιότητα του υλικού.

Η δωρεά τροφίμων ανακόπηκε από τη διαχείριση ακινήτων, επανασυσκευάστηκε για πώληση

Ολόκληρη η κοινότητα Χουαγκουογιουάν έχει απομονωθεί από τις 3 Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση έχει προμηθεύσει τους κατοίκους μόνο με μια σακούλα τροφίμων που περιείχε ένα κινέζικο λάχανο, ένα κρεμμύδι, δύο πατάτες, δύο κομμάτια τζίντζερ και έναν βολβό σκόρδου, σύμφωνα με την Ζανγκ.

Είπε ότι η τοπική κυβέρνηση έστειλε όλα τα τρόφιμα στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων για διανομή.

«Αλλά ο όμιλος Homnicen τα μαζεύει όλα, τα συσκευάζει ξανά και μας τα πουλάει σε υψηλές τιμές», δήλωσε η Ζανγκ στο δημοσίευμα.

«Μια σακούλα με ένα λάχανο, δύο καρότα, αρκετές πράσινες πιπεριές, δύο ντομάτες, δύο μελιτζάνες, δύο κομμάτια τζίντζερ και έναν βολβό σκόρδου διατίθεται προς πώληση σε τιμές από 59 γιουάν (8,5 δολάρια) έως 99 γιουάν (14 δολάρια). Καθορίζουν τις τιμές αδιάφορα- αν δεν αγοράσουμε από αυτούς, δεν έχουμε τίποτα να φάμε», δήλωσε η Ζανγκ.

Μια ηχογράφηση που μοιράστηκε με την Epoch Times δείχνει μια γυναίκα κυβερνητική υπάλληλο να παραδέχεται ότι η εταιρεία ακινήτων είχε πάρει τις δωρεές τροφίμων.

Ένας κάτοικος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι από τη ζώνη Μ, ακούγεται να ρωτάει την κυβερνητική υπάλληλο γιατί δεν είχαν διανεμηθεί προμήθειες στους κατοίκους. Η υπάλληλος απάντησε ότι η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων είχε κλειδώσει όλες τις προμήθειες στην αποθήκη της.

«Αναφέραμε αυτά που μας είπατε εσείς [οι κάτοικοι] στις ανώτερες αρχές. Οι ηγέτες θα λάβουν μέτρα. Προς το παρόν, δεν έχουμε λάβει ακόμη νέα τους. Πρέπει να περιμένουμε την απόφασή τους», δήλωσε η γυναίκα.

Η Epoch Times δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τη γνησιότητα της ηχογράφησης.

Η Ζανγκ δήλωσε στην Epoch Times ότι η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων μερικές φορές τοποθετεί σάπια λαχανικά στα ισόγεια, λέγοντας στους κατοίκους ότι μπορούν να τα μαζέψουν. «Αλλά έχουν χαλάσει, με τα φύλλα τους να έχουν σαπίσει εντελώς και να βγαίνει χυμός- δεν τρώγονται», δήλωσε η Ζανγκ.

Λογοκριμένη στην Κίνα, χρειάζεται βοήθεια και προσοχή από το εξωτερικό

Ζήτησε από τον έξω κόσμο για βοήθεια και προσοχή.

«Πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν στον τόπο μας, αλλά οι αναρτήσεις μας και τα βίντεο έχουν απαγορευτεί στην Κίνα. Τη νύχτα των διαμαρτυριών μας, δύο άνθρωποι, που ισχυρίστηκαν ότι είναι δημοσιογράφοι, δεν έκαναν ρεπορτάζ για την κατάστασή μας.  Αντ’ αυτού, έκαναν συνεχώς τηλεφωνήματα στην ιστοσελίδα για να απαγορεύσουν και να διαγράψουν τη ζωντανή μας μετάδοση», δήλωσε η Ζανγκ.

«Σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να διαδώσουμε τις πληροφορίες και να επιστήσουμε την προσοχή [του έξω κόσμου] στα προβλήματα διακυβέρνησης στην Γκουιγιάνγκ», δήλωσε στην Epoch Times.

Η απάντηση της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων

Η Epoch Times κάλεσε την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων στις 13 Σεπτεμβρίου για σχόλια.

Μια γυναίκα υπάλληλος, η οποία δεν έδωσε το όνομά της, δήλωσε στο δημοσίευμα ότι είχαν κλείσει τους ανελκυστήρες κατόπιν εντολής της τοπικής κυβέρνησης, η οποία ήταν «για να ελέγξουν τον όγκο της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Η ίδια πρότεινε στους κατοίκους να κρατήσουν στοιχεία για τα τρόφιμα που επανασυσκευάζονται για πώληση, προσθέτοντας ότι η διανομή των προμηθειών γινόταν από κυβερνητικούς υπαλλήλους. «Τους βοηθάμε [τους κυβερνητικούς υπαλλήλους] να διανέμουν [τις προμήθειες τροφίμων]. Η κυβέρνηση αποφασίζει πόσο θα διανεμηθεί και σε ποιον», είπε.

Η Epoch Times επικοινώνησε με το κέντρο εξυπηρέτησης της κοινότητας Χουαγκουογιουάν και την επιτροπή γειτονιάς της ζώνης Μ στις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση μέχρι τη δημοσίευση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε