Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Περαιτέρω έρευνες γίνονται στις ρηξιγενείς περιοχές της Τουρκίας από νέα ελληνική αποστολή. (φωτογραφία allquakes.com)

Περαιτέρω έρευνες γύρω από τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία-Συρία

Νέα ελληνική επιστημονική αποστολή στην πληγείσα περιοχή

Αναζητώντας τα αίτια της πρόσφατης μεγάλης σεισμικής δραστηριότητας και καταστροφής στην Τουρκία, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο αναπλ. καθηγητής Εμμανουήλ Βασιλάκης και ο Δρ Σπυρίδων Μαυρούλης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνουν μια νέα επιστημονική αποστολή στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε δυσπρόσιτη περιοχή στο Elbistan μία από τις πιο μεγάλες παγκοσμίως εμφανίσεις του ενός εκ των δύο ρηγμάτων που έδωσαν τους σεισμούς 7.9 και 7.7 Ρίχτερ. Η ρηξιγενής επιφάνεια που αποκαλύφθηκε έχει μετατόπιση πάνω από 5 m. και αντί να βρίσκεται σε τεκτονικές τάφρους ή και βυθίσματα, εντοπίστηκε στην κορυφογραμμή μίας οροσειράς διαμορφώνοντας καθοριστικά το ανάγλυφο και μεταβάλλοντας την εικόνα της γήινης επιφάνειας, προκαλώντας μεγάλες κατολισθήσεις, μετατοπίζοντας τη ροή των ποταμών και καταστρέφοντας μεγάλες οικιστικές μονάδες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου βαθμού παραμόρφωση.

Επίσης, νότια της Μαλάτιας, στην πόλη Gölbaşı, στην απόληξη του μεγάλου ρήγματος των 300 χλμ., ένας συνδυασμός συν-σεισμικών διαρρήξεων προκάλεσε έντονη παραμόρφωση στην επιφάνεια του εδάφους, καταβύθιση σε ένα τμήμα της πόλης και εντονότατη ρευστοποίηση των γεωλογικών σχηματισμών θεμελίωσης των κατασκευών.

Η πόλη Gölbaşı βρίσκεται στην απόληξη του μεγάλου ρήγματος των 300 χλμ., νότια της Μαλάτιας. (πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Αποτέλεσμα του συνδυασμού των ανωτέρω ήταν οι μεγάλες και ιδιότυπες καταστροφές στα κτίρια, με αυτά να καταρρέουν, να αποκλίνουν από την κατακόρυφο και να δημιουργούν νέες ζημιές, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο παρουσίασε εντονότατες παραμορφώσεις.

Όπως τονίζεται από τους ερευνητές, οι οποίοι θα συνεχίσουν την έρευνα στην περιοχή Τουρκίας – Συρίας για όλη την επόμενη εβδομάδα, ο αντισεισμικός σχεδιασμός με βάση τις νέες εξελίξεις, επιβάλει σε επίπεδο πρόληψης ειδικές μικροζωνικές μελέτες, οι οποίες θα βασίζονται στα τελευταία δεδομένα.

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε