Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Καμένο Δάσος στην περιοχή της Β. Εύβοιας στις 12 Αυγούστου 2021 (Petros Karadjias/AP Photo)

Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας: Υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια για λόγους ασφαλείας των πυροσβεστών

«Άκουσα και επικαλέστηκα μαρτυρίες κατοίκων για πυροσβεστικά που είχαν υπηρεσιακή εντολή να μην επεμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέτωπα για λόγους ασφάλειας των πυροσβεστών» ανέφερε ο Φάνης Σπανός

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αυγούστου 2021

Σε μια αποκαλυπτική δήλωσε προέβη ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την δυσφορία του απέναντι στην κυβέρνηση σχετικά με τον χειρισμό των καταστροφικών πυρκαγιών,  φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να αναφέρει ότι υπήρχε «εντολή μη κατάσβεσης».

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν με δική τους πρωτοβουλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φάνης Σπανός.

«Η Πολιτική Προστασία έπραξε ως έπραξε, φέρει ευθύνες και αυτές οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν» σημείωσε ο Φάνης Σπανός ενώ λίγο πιο μετά ανέφερε πως «καμία πυροσβεστική και καμία πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν έχει λόγο ή επιθυμία να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά».

Την οργή και την αγανάκτησή του για την αντιμετώπιση του κρατικού μηχανισμού στο θέμα των πυρκαγιών της Εύβοιας, εξέφρασε και ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς.

«Ο τόπος δεν ρήμαξε γιατί δεν ήμασταν παρόντες στην πρώτη γραμμή. Ένας είναι ο λόγος. Η ανεπάρκεια, η αναξιοσύνη, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από το κεντρικό κράτος. Δεν νομίζω ότι αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό…», σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του.

Ωστόσο ο Φάνης Σπανός αργότερα σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά ή ότι συνειδητά την άφηναν να επεκταθεί» ενώ τόνισε πως κάτι τέτοιο θα ήταν εξωφρενικό για οποιαδήποτε κυβέρνηση ή διοίκηση της πυροσβεστικής.

«Άκουσα και επικαλέστηκα μαρτυρίες κατοίκων για πυροσβεστικά που είχαν υπηρεσιακή εντολή να μην επεμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέτωπα για λόγους ασφαλείας των πυροσβεστών», όπως είπε.

Παρακολουθήστε την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή: Πενταπόσταγμα Ενημέρωσης

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε