Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Ο Peter Schweizer παραχωρεί συνέντευξη στο NTD σε ένα στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2022. (NTD)

Peter Schweizer: Η στρατηγική «αιχμαλωσία της ελίτ» του Πεκίνου είναι επιτυχής

Ο Πίτερ Σβάιτσερ, συγγραφέας του βιβλίου «Red-Handed: How American Elites Get Rich Helping China», υποστηρίζει ότι η είσοδος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομική δομή επειδή απελευθέρωσε τη στρατηγική του καθεστώτος να αποκτήσει τον έλεγχο της αμερικανικής ελίτ, ώστε να εκτελεί τις εντολές του Πεκίνου.

Η συγκεκριμένη στρατηγική αποκαλείται από τον Σβάιτσερ «αιχμαλωσία της ελίτ» και το σχέδιο του ΚΚΚ είναι να στοχεύσει τα υψηλά στρώματα της μεγάλης τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας, της εκπαίδευσης, της Γουόλ Στριτ, καθώς και της πολιτικής.

«Θα δώσει [στο ΚΚΚ] τη δυνατότητα να τους επηρεάσει [τις ελίτ], διότι μόλις [το ΚΚΚ] τους αγγίξει και τους κάνει πλούσιους, ή όπως είπαν κάποιοι αξιωματούχοι του ΚΚΚ, δοκιμάσουν το μέλι που τους προσφέρεται, δεν θα θέλουν να το επιστρέψουν, δεν θα θέλουν να το εγκαταλείψουν», δήλωσε ο Σβάιτσερ.

«Έτσι, αυτό δίνει τεράστια επιρροή στο Πεκίνο σε στοιχεία της ηγετικής μας τάξης».

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και η συμβατική σοφία της άρχουσας τάξης θεωρούσε ότι αν η Δύση δεσμευόταν με το ΚΚΚ, αυτό θα γινόταν πιο φιλελεύθερο και λιγότερο καταπιεστικό απέναντι στον ίδιο του το λαό, και αυτή η σκέψη ήταν που επέτρεψε στο ΚΚΚ να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) στα τέλη του 2001.

(Αριστερά) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον συμμετέχουν σε συνάντηση για την ψηφιακή οικονομία στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Οσάκα στις 28 Ιουνίου 2019. (Jacques Witt/AFP via Getty Images)

 

Ο Σβάιτσερ δήλωσε ότι αυτή η στρατηγική όχι μόνο απέτυχε, αλλά ήταν καταστροφική για τον πλανήτη.

«Το ΚΚΚ έχει γίνει πιο καταπιεστικό, πιο επιθετικό στην παγκόσμια σκηνή. Έτσι, νομίζω ότι οι πολιτικές και εταιρικές ελίτ μας πρέπει να λογοδοτήσουν για την αποτυχία τους. Φυσικά, έβγαλαν πολλά χρήματα προωθώντας αυτή τη θέση».

Παρομοίασε τη στρατηγική αιχμαλωσίας των ελίτ με τον αποκεφαλισμό της αμερικανικής ηγεσίας, αφήνοντας τους Αμερικανούς πολίτες να υποφέρουν. «Αλλά στην πραγματικότητα, το κεφάλι έχει ουσιαστικά αποκοπεί, έχει συνεταιριστεί, έχει εξαγοραστεί, και έτσι το υπόλοιπο σώμα, που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο μέσος πολίτης, υποφέρει».

Η Μεγάλη Τεχνολογία συνεργάζεται με το ΚΚΚ

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επικεφαλής ορισμένων από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Tesla, η Google, το Facebook κ.ά., έχουν παρασυρθεί από την «αποτελεσματικότητα» του δικτατορικού καθεστώτος και την απόκτηση μεριδίων αγοράς στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

«Ο Έλον Μασκ το έχει πει αυτό, ότι το κινεζικό δικτατορικό καθεστώς είναι τόσο αποτελεσματικό, ανταποκρίνεται τόσο γρήγορα στις ανάγκες του κινεζικού λαού – το οποίο φυσικά, αν έχεις μια δικτατορία, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τα πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Σβάιτσερ.

«Θέλω να πω, αν είσαι ο Μπιλ Γκέιτς και αξίζεις 100 δισεκατομμύρια δολάρια, και πάλι, η δυνατότητα πρόσβασης στην κινεζική αγορά είναι σημαντική για τη συνεχή ανάπτυξη της εταιρείας σου».

Το κέρδος πάνω από την εθνική ασφάλεια

Στο παρελθόν, ο Έλον Μασκ συνήθιζε να επικρίνει το κινεζικό καθεστώς, αλλά άλλαξε τη θέση του μετά τη σύναψη συμφωνίας με το ΚΚΚ, δήλωσε ο Σβάιτσερ.

«Το ερώτημα λοιπόν είναι, τι έχει αλλάξει; Και αυτό που άλλαξε είναι ότι έγινε επιχειρηματικός εταίρος με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Του έχτισαν ένα μεγάλο εργοστάσιο, το εργοστάσιο της Tesla στην Κίνα, το οποίο τώρα παράγει μεγάλο αριθμό οχημάτων. Έχει ήδη πει ότι πρόκειται να πάρει τα στούντιο σχεδιασμού από την Καλιφόρνια και να τα μεταφέρει στην Κίνα», δήλωσε ο Σβάιτσερ.

Η δραστηριοποίηση του Μασκ στην Κίνα ενέχει επίσης κίνδυνο για την ασφάλεια, διότι ορισμένες από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η Tesla στα αυτοκίνητά της είναι το ίδιο τεχνολογικό λογισμικό που χρησιμοποιείται στους δορυφόρους εκτόξευσης της εταιρείας του.

Αεροφωτογραφία του εργοστασίου Gigafactory της Tesla στη Σανγκάη της Κίνας, στις 29 Μαρτίου 2021. Το Gigafactory της Tesla Shanghai φέρεται να παράγει οχήματα με ρυθμό περίπου 450.000 αυτοκινήτων ετησίως. (Xiaolu Chu/Getty Images)

 

«Όποιος μπλέκεται σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα με την Κίνα, η οποία απαιτεί την εύνοιά της για να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρησή του, θα καταλήξει ουσιαστικά να κάνει ό,τι θέλει το Πεκίνο, γιατί αν δεν το κάνει, το Πεκίνο θα καταστρέψει την επιχείρησή του».

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένας σημαντικός τομέας τεχνολογικής ανάπτυξης και έχει ειπωθεί ότι όποιος κυριαρχήσει εκεί θα έχει παγκόσμιο οικονομικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα, δήλωσε ο Σβάιτσερ.

«Οι μεγαλύτερες και εξυπνότερες εταιρείες μας, όπως η Google και η Microsoft, στην πραγματικότητα επιδοτούν ερευνητικά εργαστήρια στην Κίνα που συνδέονται με τον κινεζικό στρατό, οπότε τους βοηθούν στον ανταγωνισμό εναντίον μας». Το χαρακτήρισε ως κάτι «εξωπραγματικό» και «ανησυχητικό».

«Η Google έχει προχωρήσει μπροστά, με μεγάλη χαρά για να το κάνει. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι της Google υπέβαλαν αίτηση σε ένα στέλεχος λέγοντας ότι δεν ήθελαν να εργαστούν ταυτόχρονα σε κανένα συμβόλαιο του Πενταγώνου, δηλαδή σε συμβόλαια στρατιωτικής έρευνας των ΗΠΑ. Πρόκειται πραγματικά για μια απίστευτη εξέλιξη».

Οι αμερικανικοί νόμοι επέτρεψαν σε αυτές τις εταιρείες τεχνολογίας να γίνουν επιτυχημένες και κερδοφόρες, «και όμως, δεν αναγνωρίζουν τον ρόλο που έπαιξε το σύστημα διακυβέρνησής μας και στην πραγματικότητα επιδοτούν τον εχθρό μας», δήλωσε ο Σβάιτσερ.

Μια πινακίδα της Google κατά τη διάρκεια του WAIC (Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης) στη Σανγκάη της Κίνας, στις 17 Σεπτεμβρίου 2018. (Aly Song/Reuters)

 

Το εγχείρημα της Google σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στην Κίνα θα βοηθήσει τον στρατό του ΚΚΚ να επιτεθεί στη δική μας χώρα.

«Απαιτείται από τον κινεζικό νόμο περί εθνικής ασφάλειας -που σημαίνει ότι αν τον παραβιάσετε, θα πάτε φυλακή για πολύ καιρό- απαιτείται να πάρετε οποιαδήποτε πολιτική τεχνολογία ή ικανότητα έχετε και να βρείτε εφαρμογή στον κινεζικό στρατό», συνέχισε ο Σβάιτσερ. Επιπλέον, «αν είστε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Κίνα, οτιδήποτε έχετε, ότι κατέχετε -είτε πρόκειται για πνευματική ιδιοκτησία, είτε πρόκειται για δεδομένα σχετικά με πολίτες στην Κίνα ή στο εξωτερικό- αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο κινεζικό κράτος όποτε το ζητήσουν».

Η αμερικανική Μεγάλη Τεχνολογία ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία και την εξουσία της, αντί να αντιμετωπίζει το ΚΚΚ ως αυτό που είναι: ένα καταπιεστικό, δικτατορικό καθεστώς που κακοποιεί βάναυσα τον ίδιο του το λαό, τόνισε ο Σβάιτσερ. Το Facebook έχει επιχειρήσει αρκετές φορές να συνδέσει την Κίνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, αλλά τα έργα σταμάτησαν μετά από σύσταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) κατά των έργων λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Το έργο Χονγκ Κονγκ-Αμερικής του Facebook προτάθηκε για πρώτη φορά το 2018 από μια ομάδα που αποτελείται από το Facebook και διάφορες κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της China Telecom. Το σχέδιο προέβλεπε ότι το καλώδιο οπτικών ινών θα συνέδεε το Χονγκ Κονγκ και μια τοποθεσία στην Ταϊβάν με δύο τοποθεσίες στην Καλιφόρνια.

Ένα άλλο κοινό υποθαλάσσιο καλώδιο Facebook-Google, με το όνομα Pacific Light Cable Network (PLCN), αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ.

«Μήπως με κάποιο τρόπο το Facebook και η Google δεν γνώριζαν ότι οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες επρόκειτο να το χρησιμοποιήσουν αυτό ως μια μαζική πύλη για να κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς; Θέλω να πιστεύω και νομίζω ότι είναι αρκετά προφανές ότι το Facebook και η Google γνώριζαν ότι υπήρχε αυτή η ευκαιρία. Σίγουρα έχουν περισσότερες τεχνικές γνώσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αλλά η ουσία είναι ότι δεν τους ενδιέφερε».

Δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας παρευρίσκονται στην τελετή εγκαινίων της νέας στρατιωτικής βάσης της Κίνας στο Τζιμπουτί, την 1η Αυγούστου 2017. (STR/AFP via Getty Images)

 

Τα κέρδη της Wall Street

Ο Σβάιτσερ σημείωσε ότι η Goldman Sachs της Γουόλ Στριτ συνέβαλε καθοριστικά στο να βοηθήσει το ΚΚΚ να αποκτήσει πρόσβαση και να επωφεληθεί από τις αμερικανικές αγορές. «Δεν χρειάζεται να πάτε καθόλου μακριά στη Wall Street για να βρείτε μια μεγάλη εταιρεία που συνέβαλε στο να φτάσει η Κίνα σήμερα εκεί που βρίσκεται η οικονομική της ανάπτυξη», δήλωσε ο Σβάιτσερ.

«Αλλά στο τέλος της ημέρας, όταν έρχεται η ώρα της πίεσης, το ΚΚΚ είναι αυτό που διατηρεί τον έλεγχο. Η Goldman Sachs το ξεκίνησε- άλλες μεγάλες εταιρείες το έχουν τελειοποιήσει. Η Blackstone και η BlackRock επενδύουν τακτικά σε κινεζικές εταιρείες. Όταν η κινεζική κυβέρνηση ιδιωτικοποιούσε εταιρείες και χάριζε μερίδια ιδιοκτησίας είτε σε πολιτικές οικογένειες στο Πεκίνο είτε σε ευνοημένους πελάτες της Wall Street, αυτές οι μεγάλες εταιρείες επωφελήθηκαν πάρα πολύ».

Πολιτική επιρροή

Ο Σβάιτσερ ανέφερε ότι γνωρίζει περίπου μια ντουζίνα πρώην εκλεγμένους γερουσιαστές ή βουλευτές των ΗΠΑ, οι οποίοι τώρα δραστηριοποιούνται ως λομπίστες για λογαριασμό των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών και των εταιρειών που συνδέονται με τον στρατό.

«Μιλάω μόνο για τις εταιρείες που συνδέονται με τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες, και υποβάλλουν αιτήματα στην κυβέρνησή μας, θέλουν χάρες, θέλουν να βγουν από απαγορευμένες λίστες στις οποίες μπορεί να βρίσκονται, προσπαθούν να αλλάξουν τις αντιλήψεις – η Huawei προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι όχι, δεν έχουμε καμία σχέση με, ξέρετε, τον κινεζικό μηχανισμό πληροφοριών, κάτι που είναι παράλογο. Και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα».

«Η αιχμαλωσία της ελίτ έχει λειτουργήσει με αντάλλαγμα μια ελάχιστη επένδυση. Έχουν πλουτίσει τα μέλη της ηγετικής μας τάξης, και αυτή η ηγετική τάξη έχει, με τη σειρά της, εκτελεί τις εντολές τους, κάνοντας ουσιαστικά το λόμπινγκ τους, στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε