Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Προσωπικό ασφαλείας συγκεντρώνεται κοντά στην είσοδο του Ινστιτούτου Ιολογίας Γουχάν κατά την διάρκεια επίσκεψης ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γουχάν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, Κίνα, 3 Φεβ. 2021. (Ng Han Guan/Φωτογραφία AP)

Πλάνα από νυχτερίδες που διατηρούσε το εργαστήριο της Γουχάν εντείνουν την επιθυμία αποκάλυψης της ερευνητικής του δραστηριότητας

Επίσημα κινεζικά πλάνα βίντεο που εγκρίθηκαν από τις αρχές τέσσερα χρόνια πριν, τα οποία δείχνουν νυχτερίδες να συντηρούνται στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν (ΙΙΓ) έχουν τροφοδοτήσει περαιτέρω την θέληση να διερευνηθεί η ερευνητική δραστηριότητα που διεξαγόταν στις σχεδόν μυστικές εγκαταστάσεις.

Ένα διαφημιστικό βίντεο προώθησης του 2017 από τον ιστότοπο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (ΚΑΕ), ενός ανωτάτου επιπέδου κινεζικού κρατικού ερευνητικού ινστιτούτου που διαχειρίζεται το ΙΙΓ, έδειξε ζωντανές νυχτερίδες να διατηρούνται σε κλουβιά εντός του εργαστηρίου. Σε αυτό, ένας ερευνητής με μπλε χειρουργικά γάντια κρατά μια νυχτερίδα και την ταΐζει με ένα σκουλήκι.

Το βίντεο, που έγινε μετά από την απόκτηση από το ερευνητικό ινστιτούτο του πρώτου στην χώρα χαρακτηρισμού Ρ4 – της υψηλότερης κατάταξης βιοασφαλείας – την άνοιξη του 2017, επίσης έδειξε νυχτερίδες σε ένα κλουβί εντός του εργαστηρίου. Δήλωσε ότι ερευνητές του ΙΙΓ είχαν συλλέξει περισσότερα από 15.000 δείγματα νυχτερίδων από διάφορα μέρη της Κίνας και της Αφρικής.

 

Ένας ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν στην Γουχάν της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι της Κίνας ταΐζει μια νυχτερίδα με ένα σκουλήκι σε βίντεο του 2017. (Στιγμιότυπο οθόνης)

 

Αν και κάποια μέσα ενημέρωσης κινεζικής γλώσσας του εξωτερικού είχαν αναφερθεί στο βίντεο το προηγούμενο έτος σε άρθρα που μιλούσαν για ανησυχίες σχετικά με το εργαστήριο, το θέμα προσέλκυσε περισσότερη προσοχή τελευταία, καθώς η πιθανότητα ότι ο ιός μπορεί να διέφυγε από ένα κινεζικό εργαστήριο κέρδισε δημοτικότητα.

Το ΙΙΓ έχει καταθέσει τουλάχιστον δύο πατέντες σχετικές με εκτροφή νυχτερίδων. Η πρώτη, που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2018 και δόθηκε περίπου μισό χρόνο μετά, περιγράφει ένα κλουβί διατήρησης νυχτερίδων με γυάλινη μπροστινή πόρτα, θέσεις για κρέμασμα, άνοιγμα για τροφή, και σωλήνα για κατανάλωση νερού, σχεδιασμένο για να επιτρέπει «την υγιή ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό [νυχτερίδων] υπό τεχνητές συνθήκες».

 

Νυχτερίδες σε ένα κλουβί στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας σε βίντεο του 2017. (Στιγμιότυπο οθόνης)

 

Η δεύτερη πατέντα, που κατατέθηκε τον τελευταίο Οκτώβριο, δίνει οδηγίες σε ερευνητές για το πως να αναθρέψουν άγριες νυχτερίδες ώστε να βελτιώσουν το ποσοστό πολλαπλασιασμού και επιβίωσής τους.

Μια περιγραφή του ΙΙΓ σε έναν ιστότοπο σχετιζόμενο με την ΚΑΕ λέει ότι το ινστιτούτο έχει τρεις «περιφραγμένες εγκαταστάσεις» που περιέχουν εργαστηριακά ζώα – συνολικά περίπου 13.100 τετραγωνικά μέτρα – στα οποία υπάρχουν 12 κλουβιά νυχτερίδων.

Τα στοιχεία ύπαρξης ζωντανών νυχτερίδων που συντηρούνταν από το ΙΙΓ έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις του Αμερικανού ζωολόγου Πήτερ Ντάζακ, ενός από τους ειδικούς που πήγαν, υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην πόλη της Γουχάν για να μελετήσουν την προέλευση του ιού νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο Ντάζακ, σε μια ανάρτηση στο Twitter του τελευταίου Δεκεμβρίου που έχει πλέον διαγράψει, επέκρινε ένα άρθρο της Independent που δήλωνε πως «δείγματα από τις νυχτερίδες εστάλησαν στο εργαστήριο της Γουχάν για γενετικές αναλύσεις των ιών που συλλέχθηκαν σε εξωτερικό χώρο.»

 

Ο Πήτερ Ντάζακ, μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που διερευνούσε την προέλευση της COVID-19, μιλά σε μέσα ενημέρωσης στις 3 Φεβ. 2021, αφότου έφτασε στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν, που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

«Σημαντικό λάθος σε αυτό το άρθρο. Δεν εστάλησαν ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ “στο εργαστήριο της Γουχάν για γενετικές αναλύσεις των ιών που συλλέχθηκαν σε εξωτερικό χώρο”», έγραψε.

«Δεν λειτουργεί έτσι η επιστήμη. Συλλέγουμε δείγματα νυχτερίδων, τα στέλνουμε στο εργαστήριο. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΜΕ τις νυχτερίδες εκεί που τις πιάνουμε!»

Ο Ντάζακ δήλωσε επίσης ότι το άρθρο «περιγράφει δουλειά στην οποία είμαι επικεφαλής & εργαστήρια με τα οποία έχω συνεργαστεί για 15 χρόνια.»

«ΔΕΝ έχουν ζωντανές ούτε νεκρές νυχτερίδες εντός τους. Δεν υπάρχουν στοιχεία πουθενά ότι αυτό έχει γίνει. Είναι ένα λάθος που ελπίζω να διορθωθεί», είπε.

Η EcoHealth Alliance του Ντάζακ, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Νέα Υόρκη που διεξάγει παγκόσμια έρευνα σχετικά με την υγεία, βοήθησε στην μεταφορά περισσοτέρων από $800.000 από αμερικανικές ομοσπονδιακές χορηγείες προς το ΙΙΓ για την μελέτη κορωνοϊών νυχτερίδων, σύμφωνα με μια προσφάτως δημοσιευμένα εσωτερικά έγγραφα.

Ο Ντάζακ παραδέχθηκε την 1η Ιουνίου – μια εβδομάδα μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι τρεις ερευνητές του ΙΙΓ είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο έναν μήνα πριν τον «ασθενή μηδέν» της COVID-19 που ανέφερε η Κίνα – ότι ερωτήσεις για το αν το ΙΙΓ είχε νυχτερίδες δεν έγιναν ποτέ κατά την διερεύνηση του ΠΟΥ.

«Δεν θα με εξέπληττε αν, όπως σε πολλά άλλα ιολογικά εργαστήρια, προσπαθούσαν να φτιάξουν μια αποικία νυχτερίδων», είπε, δήλωση που φαίνεται να αντιτίθεται στην δήλωσή του στο Twitter.

Αποτυχίες ασφαλείας

 

Μια νυχτερίδα κρέμεται από το καπέλο ενός ερευνητή στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν σε βίντεο του 2017. (Στιγμιότυπο οθόνης)

 

Μια σκηνή από το ίδιο βίντεο μιας νυχτερίδας που κρέμεται από το καπέλο ενός ερευνητή, ο οποίος φορούσε μόνο γυαλιά και μια συνηθισμένη χειρουργική μάσκα ενώ συνέλεγε δείγματα από νυχτερίδες σε εξωτερικό χώρο, ήγειρε περαιτέρω ερωτήσεις για τα μέτρα ασφαλείας στο εργαστήριο.

Στιγμιότυπα οθόνης από άρθρο του 2017 στο κρατικό κανάλι CCTV έχουν επίσης δείξει τις φουσκάλες στο χέρι ενός ερευνητή του ΙΙΓ από δαγκώματα νυχτερίδας στην διάρκεια μελέτης του εργαστηρίου για τον ιό SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome).

Οι νυχτερίδες «μπορούσαν να δαγκώσουν τα χέρια σου διαπερνώντας τα γάντια», είπε ο ερευνητής του ΙΙΓ Τσουί Τζιέ στο CCTV. Περιέγραψε το αίσθημα ως παρόμοιο με «τρύπημα με μια βελόνα». Σε άλλα πλάνα, που φέρουν την ημερομηνία 28 Δεκ. αλλά όχι το έτος, ένας άλλος ερευνητής του ΙΙΓ κρατούσε νυχτερίδες σε εξωτερικό χώρο με εκτεθειμένα και τα δύο χέρια του.

 

Ένας ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν δείχνει τις φουσκάλες μετά από δάγκωμα νυχτερίδας. (Στιγμιότυπο μέσω CCTV).

 

To 2018, Αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν την εγκατάσταση έρευνας έστειλαν μηνύματα πίσω στην Ουάσινγκτον προειδοποιώντας για αδύναμα πρότυπα ασφαλείας στο εργαστήριο.

Δύο αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας είπαν ότι το εργαστήριο είχε μια «σοβαρή έλλειψη επαρκώς εκπαιδευμένων τεχνικών και ερευνητών που χρειάζονται για την ασφαλή λειτουργία αυτού του εργαστηρίου υψηλού περιορισμού», σύμφωνα με το μήνυμα, όπως ανέφερε η Washington Post.

Θέματα διαφάνειας

Το εργαστήριο της Γουχάν άρχισε ως συνεργατικό πρότζεκτ μεταξύ Κίνας και Γαλλίας το 2004 για την μελέτη εμφανιζόμενων μεταδοτικών ασθενειών μετά την εμφάνιση του SARS, που είχε διαδοθεί από την Κίνα σε περισσότερες από είκοσι χώρες.

Η κατασκευή του εργαστηρίου Ρ4 ολοκληρώθηκε το 2015. Το 2017, ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζενόβ έκανε το εργαστήριο την πρώτη του στάση στην Γουχάν και συμμετείχε στην τελετή εγκαινίων. Το σχέδιο τότε ήταν να μεταβούν 50 Γάλλοι ερευνητές στο εργαστήριο τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Οι Γάλλοι επιστήμονες τέθηκαν γρήγορα στο περιθώριο. Η Σινο-Γαλλική Επιτροπή για Εμφανιζόμενες Μεταδοτικές Ασθένειες, μια ομάδα που δημιουργήθηκε για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, σταμάτησε να συνεδριάζει το 2016, σύμφωνα με το France Bleu, μέρος του εθνικού δημόσιου ραδιοφωνικού ομίλου Radio France.

Το βίντεο του εργαστηρίου της Γουχάν του έτους 2017 ανέφερε σύντομα την Σινο-Γαλλική συνεργασία, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν «περισσότερο από μία δεκαετία έντονων συγκρούσεων λόγω διαφορών σε πολιτισμικό υπόβαθρο και ιδεολογία». Σημείωσε ότι το εργαστήριο Ρ4 «ασφαλώς θα συνεισφέρει στην σωματική υγεία του κοινού και στην παγκόσμια ειρήνη» και ότι θα λειτουργήσει ως ένας «μεγάλης κλίμακας παγκοσμίου επιπέδου κόμβος τεχνολογικής διαμοίρασης γνώσεων».

Τα ανεπεξέργαστα δεδομένα του ΙΙΓ παραμένουν απαγορευμένα για τον ΠΟΥ και άλλους διεθνείς ειδικούς. Τον Σεπτέμβριο του 2019, το εργαστήριο απέσυρε από το διαδίκτυο την κύρια βάση δεδομένων του για δείγματα και για ιϊκές ακολουθίες. Η τράπεζα δεδομένων ήταν η μεγαλύτερη της Ασίας έως το 2018, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου στον ιστότοπο του ΙΙΓ.

 

Η Κινέζα ιολόγος Σι Τζενγκλί φαίνεται εντός του εργαστηρίου Ρ4 στην Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, 23 Φεβ. 2017. (Johannes Eisele/AFP μέσω Getty Images)

 

Η Σι Τζενγκλί, διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου του ΙΙΓ για εμφανιζόμενες μεταδοτικές ασθένειες η οποία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της διερεύνησης για τον ιό, επέμεινε ότι το ινστιτούτο υπήρξε ανοιχτό για εξωτερικές διερευνήσεις. Μιλώντας πρόσφατα στην New York Times, αποκάλεσε τις κατηγορίες για το ότι το εργαστήριο παρακράτησε δεδομένα «υποθέσεις ριζωμένες σε απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης».

Ένα έγγραφο πληροφοριών του Ιανουαρίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό την διοίκηση Τραμπ δήλωσε ότι ερευνητές του ΙΙΓ είχαν αρχίσει να διεξάγουν πειράματα σχετικά με τον RaTG13, που βρέθηκε ότι έχει την εγγύτερη γενετική ομοιότητα με τον ιό της COVID-19, από το έτος 2016.

Μαζί με την «έρευνα για “gain of function” [απόκτηση λειτουργίας] για να κατασκευάσουν χιμαιρικούς ιούς», το ΙΙΓ έχει εμπλακεί σε εργαστηριακά πειράματα με ζώα εκ μέρους του κινεζικού στρατού από τουλάχιστον το 2017, σύμφωνα με το έγγραφο πληροφοριών. Η έρευνα gain-of-function περιέχει την δημιουργία τεχνητών ιών μέσω προσθήκης νέων ή ενισχυμένων ικανοτήτων για τον σκοπό της μελέτης των νέων παθογόνων που θα μπορούσαν να προκύψουν και για το πως να προστατευθούμε εναντίον τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε