Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απαντά σε ερωτήσεις του κοινού μετά την ομιλία του κατά τη διάρκεια του τετραήμερου ταξιδιού του στην Ταϊβάν, στην Ταϊπέι, στις 4 Μαρτίου 2022. (Chiang Ying-ying/AP Photo)

Πομπέο: Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν επίσημα την Ταϊβάν ως ελεύθερη χώρα

Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα την Ταϊβάν ως κυρίαρχη χώρα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στις 4 Μαρτίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ταϊπέι. Είπε ότι πρόκειται για μια επιτακτική κίνηση που «δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί, να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί ως δευτερεύουσα».

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να λάβει αμέσως τα απαραίτητα και καθυστερημένα βήματα για να κάνει το σωστό και αυτονόητο -δηλαδή να προσφέρει στη Δημοκρατία της Κίνας [Ταϊβάν]- τη διπλωματική αναγνώριση της Αμερικής ως ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα», είπε σε μια 20λεπτη ομιλία.

Ο Πομπέο, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προσκλήθηκε από την δεξαμενή σκέψης Prospect Foundation της Ταϊβάν για να εκφωνήσει ομιλία στο Grand Hyatt την Παρασκευή.

Έφθασε στην Ταϊβάν στις 2 Μαρτίου για τετραήμερη επίσκεψη, καθώς μια άλλη πενταμελής αντιπροσωπεία που εστάλη από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε μια διήμερη επίσκεψη μετά από συνάντηση με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν.

Ο Πομπέο κάλεσε την Ουάσινγκτον να αλλάξει την πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας», σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε επιβεβαιώνουν ούτε αρνούνται ανοιχτά ότι θα διασφαλίσουν στρατιωτικά την Ταϊβάν.

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως κυρίαρχη κυβέρνηση», δήλωσε ο Πομπέο, «η διπλωματική αναγνώριση από την Αμερική των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων της Ταϊβάν που αγαπούν την ελευθερία και της νόμιμης, δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής της δεν μπορεί πλέον να αγνοείται, να αποφεύγεται ή να αντιμετωπίζεται ως δευτερεύουσα».

«Αυτό δεν αφορά τη μελλοντική ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Πρόκειται για την αναγνώριση μιας αδιαμφισβήτητης, ήδη υπάρχουσας πραγματικότητας. … Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για την Ταϊβάν να κηρύξει την ανεξαρτησία της, επειδή είναι ήδη μια ανεξάρτητη χώρα».

Former U.S. Secretary of State Mike Pompeo delivers a speech during his four-day trip to Taiwan, in Taipei, on March 4, 2022. (Chiang Ying-ying/AP Photo)

Την ίδια άποψη είχε εκφράσει και η Τσάι σε προηγούμενη συνέντευξή της στο BBC. «Είμαστε ήδη μια ανεξάρτητη χώρα και αποκαλούμε τους εαυτούς μας Δημοκρατία της Κίνας», είπε.

Η έκκληση του Πομπέο δεν ευθυγραμμίζεται με την τρέχουσα επίσημη πολιτική των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν τους επίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν το 1979 και έδωσαν διπλωματική αναγνώριση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ).

Ωστόσο, ο Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν το αυτοδιοικούμενο νησί δεχθεί επίθεση από το κινεζικό καθεστώς. Τα σχόλια αυτά θεωρήθηκαν ως απόκλιση από τη μακροχρόνια αμερικανική θέση της «στρατηγικής ασάφειας».

Τα σχόλια του Πομπέο εξόργισαν το Πεκίνο.

«Ο Πομπέο είναι ένας πρώην πολιτικός του οποίου η αξιοπιστία έχει προ πολλού χρεοκοπήσει. Οι ανοησίες που αραδιάζει ένα τέτοιο άτομο δεν θα έχουν καμία επιτυχία», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό του έδαφος και θεωρεί το νησί ως το πιο ευαίσθητο ζήτημα στις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πεκίνο παρενοχλεί τακτικά την Ταϊβάν και απειλεί να την ενώσει με την ηπειρωτική χώρα με τη βία, αν χρειαστεί.

«Η απειλή της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν προέρχεται από φόβο και παράνοια», δήλωσε ο Πομπέο, χαρακτηρίζοντας το δημοκρατικό νησί «ζωντανό παράδειγμα της επιτυχίας της ελευθερίας και της δημοκρατίας» που απορρίπτεται στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ.

«Όσο υπάρχει αυτό», είπε, «υπονομεύει σοβαρά την αξιοπιστία και το κύρος του ΚΚΚ, ειδικά με τον κινεζικό λαό που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχό του».

Το μέλλον της Ταϊβάν και των ΗΠΑ είναι αλληλένδετο

Εάν το κινεζικό καθεστώς καταλάβει επιτυχώς την Ταϊβάν, θα αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων «με τους πιο θεμελιώδεις τρόπους, αποφασιστικά υπέρ του ΚΚΚ», δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Παρασκευή, δεδομένου ότι το Πεκίνο διαφημίζει την άνοδό του έναντι της αμερικανικής παρακμής.

«Η ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] πιστεύει ότι είναι ισχυρότερη από τη Δύση και ότι η Αμερική βρίσκεται σε παρακμή. Το είδαμε αυτό όταν ο Γιανγκ Τζιετσί έδωσε ένα αλαζονικό παραλήρημα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της σταθεροποίησης κατά την πρώτη κιόλας συνάντησή τους με την κυβέρνηση Μπάιντεν».

Ο Πομπέο αναφερόταν στην πρώτη υψηλού επιπέδου, προσωπική διμερή συνάντηση στην Αλάσκα τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Γιανγκ, τον ανώτερο διπλωμάτη εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Ο τελευταίος επέκρινε την εξωτερική και εμπορική πολιτική της Ουάσινγκτον και υποστήριξε ότι η δημοκρατία αποτυγχάνει και οι μειονότητες αντιμετωπίζονται άσχημα στην Αμερική.

«Αυτή η αλαζονεία, αυτή η πεποίθηση ότι η Δύση είναι αδύναμη, κάνει τον Σι [Τζινπίνγκ] επικίνδυνο», δήλωσε ο Πομπέο. «Η ίδια η πεποίθηση ότι η ΛΔΚ θα μπορούσε να επικρατήσει σε μια διπλωματική, οικονομική, στρατιωτική αντιπαράθεση θέτει τους φίλους μας σε κίνδυνο και κάνει τις συγκρούσεις πολύ μεγαλύτερες».

Καθώς η Αμερική είναι ο πιο αποφασιστικός υποστηρικτής της ελευθερίας της Ταϊβάν έναντι της επιθετικότητας της Κίνας, δήλωσε ο Πομπέο, το μέλλον των δύο εθνών είναι στενά συνυφασμένο.

Η κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γιανγκ Τζιετσί (Κέντρο), διευθυντή του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και τον Γουάνγκ Γι (2ο Α), υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, συνομιλούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας στο ξενοδοχείο Captain Cook στο Άνκορατζ της Αλάσκας, στις 18 Μαρτίου 2021. (Frederic J. Brown/Pool/AFP via Getty Images)

 

Είπε ότι το Πεκίνο θεωρεί επίσης την κατάληψη της Ταϊβάν ως τον απώτερο στόχο της κομμουνιστικής ιδεολογικής δέσμευσής του εδώ και δεκαετίες, και η αποτυχία να το κάνει αυτό είναι «μια μεγάλη κηλίδα» για τη φήμη του ΚΚΚ στο εσωτερικό.

«Υπό τον Σι, η ιδεολογική ύβρις του ΚΚΚ έχει φτάσει σε νέα ύψη. Έτσι, η κατάληψη της Ταϊβάν [ως] αναγκαία αποστολή δεν είναι μόνο για να ενισχύσει την εγωμανική αξίωση μεγαλείου του Σι, αλλά πράγματι για να την εδραιώσει».

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προωθήσει πωλήσεις όπλων και νόμους που θα βοηθούσαν την Ταϊβάν να αντιμετωπίσει την πίεση της Κίνας, καθώς και την υποστήριξη της συμμετοχής της σε σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς.

Στις 3 Μαρτίου, η Τσάι απένειμε στον Πομπέο το Τάγμα του Λαμπρού Αστέρα με Ειδικά Μεγάλη Κορδέλα σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση των σχέσεων Ταϊβάν-ΗΠΑ.

Ουκρανία

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του, ο Πομπέο δήλωσε ότι η Ταϊβάν και η Ουκρανία αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους, καθώς η καθεμία έχει να αντιμετωπίσει ένα αυταρχικό καθεστώς που θέλει να «χρησιμοποιήσει επιθετική στρατιωτική δύναμη για να εκφοβίσει μικρότερα έθνη».

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Σι στις 4 Φεβρουαρίου πριν από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες κήρυξαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια», σύμφωνα με μια κοινή δήλωση 5.000 λέξεων.

Η δήλωση αποκαλύπτει επίσης ότι τα δύο έθνη υποστηρίζουν ο ένας τη γεωπολιτική στάση του άλλου: Η Μόσχα υποστηρίζει τον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, ενώ το Πεκίνο καταγγέλλει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ – μια πολιτική δικαιολογία για τον Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ποζάρουν για μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο, στις 4 Φεβρουαρίου 2022. (Alexei Druzhinin/Sputnik/AFP via Getty Images)

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι το κινεζικό καθεστώς θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί να εισβάλει στην Ταϊβάν.

Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής μπορεί τώρα να έχουν δώσει στον Σι «μεγάλη παύση» για την έναρξη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ταϊβάν, δήλωσε ο Πομπέο, αλλά προειδοποίησε ότι το ΚΚΚ αποτελεί κάτι περισσότερο από στρατιωτικές απειλές.

«Πολλά από αυτά που κάνει ο Σι στον κόσμο δεν είναι στρατιωτικά. Πολλά από αυτά που κάνει είναι διπλωματικά. Είναι πόλεμος πληροφοριών. Είναι οικονομικός πόλεμος», εξήγησε.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας σε κάθε διάσταση».

Επέκρινε τον Σι για την αποτυχία του Πεκίνου να χρησιμοποιήσει τον ρόλο του ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να καταδικάσει τη Ρωσία για επίθεση σε κυρίαρχο κράτος.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε κανένα συγχωροχάρτι στον Σι Τζινπίνγκ, όσον αφορά το ότι προσπάθησε να το παίξει και με τους δύο τρόπους. Ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει κάνει τα πράγματα που πρέπει να κάνουν τα έθνη όταν άλλα έθνη δέχονται επιθέσεις και είναι θύματα επίθεσης», δήλωσε.

Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι σέβεται την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά έχει αρνηθεί να καταγγείλει τη Ρωσία για την επίθεσή της εναντίον του γείτονά της ή να αποκαλέσει την επίθεση της Ρωσίας εισβολή. Στις 25 Φεβρουαρίου, το κομμουνιστικό καθεστώς απείχε από την ψηφοφορία επί ενός ψηφίσματος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που απαιτούσε από τη Μόσχα να σταματήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της.

Ο Πομπέο προειδοποίησε ότι αν ο Σι παράσχει στον Πούτιν μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, τότε ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κίνας θα αντιμετωπίσει συνέπειες.

«Ελπίζω ότι ο κόσμος θα καταστήσει πολύ σαφές στον Σι Τζινπίνγκ ότι εάν προσκρούσει σε ένα από αυτά τα καθεστώτα κυρώσεων, ότι οι κινεζικές τράπεζες θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες, θα μπορούσαν να είναι τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ευρύτερα που θα είναι τα επόμενα», είπε.

Και πρόσθεσε: «Και αυτό θα πείσει την Κίνα να αρνηθεί αυτό το οξυγόνο, να αρνηθεί αυτό το καύσιμο στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να έχει τους πόρους να συνεχίσει την εκστρατεία του, η οποία έχει βαθιές προεκτάσεις για το πώς θα μπορούσε να συμμετάσχει η Ρωσία, [εάν] ήταν η περίπτωση που ο Σι Τζινπίνγκ αποφάσιζε ποτέ να προβεί σε μια επιθετική στρατιωτική δράση στην Ασία».

Ένα νησί που βρίσκεται εντός της επικράτειας της Ταϊβάν φαίνεται με φόντο την κινεζική πόλη Σιαμέν στις 4 Φεβρουαρίου 2021. (An Rong Xu/Getty Images)

 

Ο Πομπέο κλήθηκε να αξιολογήσει την πιθανότητα το Πεκίνο να εισβάλει στην Ταϊβάν μέσα στα «επόμενα έξι χρόνια», ένα χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο τον Μάρτιο του 2021.

Ο ίδιος απάντησε: «Δεν μπορείτε να απαντήσετε πόσο πιθανό είναι αυτό με στατικό τρόπο, διότι [εξαρτάται] από την προθυμία του δυτικού κόσμου να αποδείξει ότι το κόστος για τον Σι Τζινπίνγκ να εμπλακεί σε αυτού του είδους τη δραστηριότητα είναι απλά πολύ υψηλό».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε