Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μιλάει σε συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, Ισραήλ, στις 12 Οκτωβρίου 2021. (Amir Levy/Getty Images)

Πομπέο: Οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν την Κίνα ως «αντίπαλο» και όχι ως «ανταγωνιστή»

Η επόμενη στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθεί στις προκλήσεις του περιορισμού του απολυταρχισμού και της επίσημης αναγνώρισης της κυριαρχίας της Ταϊβάν για την αποτροπή της κινεζικής κομμουνιστικής επιθετικότητας, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Το να βρίσκεσαι σε μια διφορούμενη θέση είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις 28 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Hudson, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Οι απολυταρχικοί θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ασάφεια εναντίον σου κάθε φορά. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Ταϊβάν είναι ένα ανεξάρτητο έθνος. Δεν είναι μέρος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος [ΚΚΚ]».

Το ΚΚΚ ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι αποσχισθέν έδαφος, αν και η Ταϊβάν κυβερνάται ανεξάρτητα από το 1949 και δεν έχει ποτέ ελεγχθεί από το ΚΚΚ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν επί του παρόντος ένα δόγμα «στρατηγικής ασάφειας» όσον αφορά την Ταϊβάν, δηλαδή δεν επιβεβαιώνουν ούτε αρνούνται αν θα παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν σε περίπτωση που η de facto ανεξαρτησία της απειληθεί από το ΚΚΚ.

Ο Πομπέο έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την επικείμενη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Τον τελευταίο χρόνο, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε μια προσωρινή στρατηγική που αναγνωρίζει την Κίνα ως «στρατηγικό ανταγωνιστή», ένας χαρακτηρισμός που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, στην οποία συνέβαλε ο Πομπέο.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι ο όρος ήταν πιθανότατα πολύ ήπιος, δεδομένων των αυξανόμενων κατασταλτικών προσπαθειών του ΚΚΚ υπό τη διακυβέρνηση του ηγέτη του κόμματος Σι Τζινπίνγκ.

«Χρησιμοποιήσαμε τη λέξη “ανταγωνιστής”», δήλωσε ο Πομπέο. «Θα χρησιμοποιούσα τη λέξη “αντίπαλος” σήμερα, αν το έγραφα εγώ ο ίδιος».

Ο Πομπέο δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η σημερινή κυβέρνηση κατανοεί την απειλή που συνιστά το ΚΚΚ και ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να θέσει ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή πάνω από την ολοένα και πιο εχθρική σχέση με την Κίνα στέλνει λάθος μήνυμα διεθνώς.

«Η ίδια η Κινεζική Κομμουνιστική Εξουσία κατανοεί βαθιά την εξουσία και σέβεται μόνο την εξουσία», δήλωσε ο Πομπέο.

«Όχι πολύ καιρό πριν, ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν με μια ομάδα στρατιωτών. Είπε σε αυτούς τους στρατιώτες, ένστολους στρατιωτικούς, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ήταν η κλιματική αλλαγή. Νομίζω ότι αυτό λέει πολλά για το τι πιστεύει προσωπικά».

Ο Πομπέο δήλωσε ότι αυτές οι πεποιθήσεις επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτρέπουν τους αντιπάλους τους. Χαρακτήρισε την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να στείλει τον απεσταλμένο της για το κλίμα, τον Τζον Κέρι, ως την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο διπλωματική επαφή με το κινεζικό καθεστώς ως «τεράστιο λάθος».

Ο Πομπέο αμφισβήτησε επίσης τη σοφία της συνεχιζόμενης προθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεργαστεί με απολυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο της τελευταίας στην Ουκρανία.

«Σήμερα κάθονται στο τραπέζι με τους Ρώσους», δήλωσε ο Πομπέο, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διπλωματική εργασία της κυβέρνησης Μπάιντεν με τη Ρωσία για τις προσπάθειες επαναφοράς της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν της εποχής Ομπάμα. «Είναι δύσκολο ακόμη και να πω αυτή τη φράση με σοβαρή έκφραση».

«Αυτό δεν είναι στρατηγική. Αυτό είναι άγνοια. Είναι αφελές και επικίνδυνο, κυρίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Πομπέο προειδοποίησε ότι οι αλυσιδωτές προκλήσεις για την ασφάλεια που προκαλούνται από μια τέτοια συνεχή διπλωματική αποδοχή απολυταρχικών ηγετών θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν περαιτέρω επιθετικότητα ή κατασταλτικές προσπάθειες από το ΚΚΚ.

«[Το ΚΚΚ] δεν μαθαίνει ότι το όραμά του για παγκόσμια ηγεμονία βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Πομπέο. «Δεν μπορώ να δω τίποτα που θα κάνει τον Σι Τζινπίνγκ να αλλάξει το όραμά του να δημιουργηθεί το Μεσαίο Βασίλειο και να είναι αυτό η ηγεμονική δύναμη».

«Νομίζω ότι η χρήση της σκληρής ισχύος και η ικανότητα [του ΚΚΚ] μόνο θα ενθαρρυνθούν  από αυτό».

Ο Πομπέο προειδοποίησε ότι η επιδίωξη μιας ουσιαστικής στρατηγικής είναι θέμα δεκαετιών, όχι μηνών, και ότι ο Σι και το ΚΚΚ θα μπορούσαν να αλλάξουν πορεία σχετικά με το πώς σκοπεύουν να εξαναγκάσουν την Ταϊβάν σε ενοποίηση με την ηπειρωτική Κίνα.

«Η τακτική του Σι μπορεί κάλλιστα να αλλάξει, αλλά ο στόχος του δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αλλάξει», δήλωσε ο Πομπέο.

Για το σκοπό αυτό, ο Πομπέο δήλωσε ότι η καλύτερη πορεία δράσης που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν να αναγνωρίσουν επίσημα την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο έθνος, να αυξήσουν την εκπαίδευση και την ανταλλαγή πληροφοριών με το νησί και να βοηθήσουν την Ταϊβάν να δημιουργήσει μια στρατιωτική ικανότητα τέτοια ώστε να εξασφαλίσει τεράστιο πλήγμα στην ηπειρωτική χώρα σε περίπτωση πολεμικής ενέργειας.

«[Η Ταϊβάν] μπορεί να δει ότι θα πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της για να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι το επόμενο θύμα ενός απολυταρχικού ηγέτη που αποφασίζει ότι η επιθετικότητα είναι η λύση για όλα τα προβλήματα», δήλωσε ο Πομπέο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε