Σάββατο, 13 Απρ, 2024
(Εικόνα: The Epoch Times, Getty Images, Freepix)

Ποιοι είναι οι δεσμοί μεταξύ των υπηρεσιών του ΟΗΕ και της Χαμάς;

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η UNRWA κρύβει το πρόβλημα και τους δεσμούς της με τη Χαμάς 'κάτω από το χαλί'

Δώδεκα υπάλληλοι της Υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στην Παλαιστίνη απολύθηκαν για τη συμμετοχή τους στην εκτεταμένη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ορισμένοι μελετητές και ειδικοί είπαν, χρησιμοποιώντας όρους όπως «έλεγχος ζημιών» και «κρύψιμο κάτω από το χαλί» για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει, ότι το θεωρούσαν αναμενόμενο εδώ και πολύ καιρό, ως μέρος ενός πολύ βαθύτερου προβλήματος που ο ΟΗΕ αρνείται να αντιμετωπίσει.

«Είναι θετικό που αυτό το γεγονός αρχίζει, επιτέλους, να γίνεται αντιληπτό», δήλωσε η Σιμόν Λεντίν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, προσθέτοντας ότι μάλλον βρέθηκαν αντιμέτωποι με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις. Ωστόσο, «αποδείξεις υπήρχαν και πριν από τις 7 Οκτωβρίου».

Ο οργανισμός – η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East ή UNRWA) – κατηγορείται εδώ και καιρό για εκτεταμένη εμπλοκή με τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση από το 1997.

Μετά τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή, η UNRWA είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της Λωρίδας της Γάζας. Σχεδόν όλοι οι υπάλληλοί της είναι Παλαιστίνιοι, γεγονός που αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό μεταξύ των οργανισμών αρωγής του ΟΗΕ.

Ο οργανισμός, εδώ και σχεδόν 75 χρόνια, δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια για την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων. Αντιθέτως, φροντίζει να συντηρεί ζωντανή την όλο και πιο απίθανη ελπίδα ότι μια μέρα θα επιστρέψουν στο σημερινό εβραϊκό κράτος του Ισραήλ.

Οι υπερασπιστές της UNRWA λένε ότι η μη επανεγκατάστασή τους προβλέπεται ρητά στο καταστατικό της υπηρεσίας.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί εδώ και καιρό σχολεία, νοσοκομεία και άλλα κτίρια της UNRWA ως ανθρώπινες ασπίδες, ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης και κυρωτέο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σύμφωνα με τον νόμο περί ασπίδων του 2018.

image-5583777
Άνδρας οδηγεί κατεστραμμένο φορτηγό σε σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στο Χαν Γιουνίς. Νότια Λωρίδα της Γάζας, 21 Οκτωβρίου 2023. (Mahmud Hams/AFP μέσω Getty Images)

 

Η Χαμάς αποθηκεύει όπλα μέσα, κοντά ή κάτω από τις εγκαταστάσεις της UNRWA και έχει κατασκευάσει ένα εκτεταμένο σύστημα υπόγειων στοών κάτω από αυτές. Επιπλέον, επιτάσσουν τρόφιμα και προμήθειες, που η υπηρεσία θα έπρεπε να διανείμει στους αμάχους.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τα σχολεία της UNRWA ότι διδάσκουν το μίσος, με συνέπεια τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν οι τρομοκράτες δολοφόνησαν, βίασαν, βασάνισαν και έκαψαν τις συνοριακές κοινότητες του Ισραήλ.

Βιντεοσκόπησαν τους εαυτούς τους να το κάνουν, δημοσίευσαν αυτά τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έφεραν ομήρους πίσω στη Γάζα και κακοποίησαν αυτούς και τα πτώματα αυτών που είχαν σκοτώσει μπροστά σε πολίτες που ζητωκραύγαζαν.

Οι βουλευτές των Η.Π.Α. Τζον Κέννεντυ (R-La.) και Ραντ Πωλ (R-Ky.) εισήγαγαν νομοθεσία στις 31 Ιανουαρίου, απαιτώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρακολουθεί τι διδάσκεται στα παλαιστινιακά σχολεία, ένα εκπαιδευτικό σύστημα για το οποίο οι Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν συμβάλει στην πληρωμή του.

Στις 26 Ιανουαρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει ότι «αναστέλλει προσωρινά» την αμερικανική χρηματοδότηση της UNRWA, ενώ θα εξέταζε τις κατηγορίες εναντίον του οργανισμού.

Η αναστολή της χρηματοδότησης έγινε μία ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την ανάγκη διεξαγωγής ενδελεχούς έρευνας.

Ο εκπρόσωπος του κου Γκουτέρες δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας «έφριξε» ακούγοντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι δώδεκα υπάλληλοι του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επιδρομή, μεταξύ των οποίων επτά που εισέβαλαν σε ισραηλινό έδαφος.

Ένας από αυτούς φέρεται να συμμετείχε σε απαγωγή και ένας άλλος βοήθησε στην κλοπή του πτώματος ενός στρατιώτη.

image-5583776
Μια Παλαιστίνια περνά μπροστά από την κλειστή έδρα της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNRWA). Γάζα, 29 Νοεμβρίου 2021. (Mohammed Abed/AFP μέσω Getty Images)

 

Στις 26 Ιανουαρίου, επίσης, ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λατσαρίνι χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ως «σοκαριστικούς» και «φρικτούς» και δήλωσε ότι θα απέλυε αμέσως τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.

Δύο εξ αυτών θεωρούνται νεκροί.

«Εμφανίζονται πολύ έκπληκτοι από τα στοιχεία», δήλωσε στους Epoch Times ο Κόμπι Μάικλ, καθηγητής που συνδέεται με δύο ισραηλινές δεξαμενές σκέψης, το Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας και το Ινστιτούτο Μισγκάβ.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι παίρνουν το θέμα πολύ σοβαρά και ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα άμεσα. [Λένε] ‘Απολύουμε 12 άτομα’ και πιστεύουν ότι αυτό θα φιμώσει την κριτική.

«Και αυτό θα επιτρέψει στον ΟΗΕ να συνεχίσει να λειτουργεί την UNRWA. Διότι η UNRWA είναι ένα πολιτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ για πολιτικούς σκοπούς.»

Ο Χιλλέλ Νόιερ, εκτελεστικός διευθυντής του U.N. Watch, μιας φιλοϊσραηλινής ομάδας παρακολούθησης, κατέθεσε στην υποεπιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στην υποεπιτροπή Παγκόσμιας Υγείας, Παγκόσμιων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνών Οργανισμών, στις 30 Ιανουαρίου.

Hillel Neuer, executive director of U.N. Watch, testifies at a House hearing at the U.S. Capitol on Jan. 30, 2024. (Alex Wong/Getty Images)
Ο Χιλλέλ Νόιερ [Hillel Neuer], εκτελεστικός διευθυντής του U.N. Watch, την ώρα της κατάθεσής του, σε ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 30 Ιανουαρίου 2024. (Alex Wong/Getty Images)

Κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι όχι μόνο 12 υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου 2023, αλλά και 3.000 καθηγητές της UNRWA ανήκαν σε ομάδα κοινωνικής δικτύωσης στο Telegram που γιόρταζε τη σφαγή.

Η ομάδα του χρησιμοποιούσε επαγγελματίες μεταφραστές της αραβικής γλώσσας για να ελέγξει 249.000 αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε στο Κογκρέσο.

Ο κος Νόιερ είπε επίσης ότι 1.200 υπάλληλοι της UNRWA ανήκαν στη Χαμάς, σχεδόν το ένα δέκατο των 13.000 Παλαιστινίων εργαζομένων της υπηρεσίας, και ότι 6.000 υπάλληλοι είχαν μέλη της οικογένειάς τους στη Χαμάς.

Τέλος, ζήτησε από το Κογκρέσο όχι απλώς να αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA, αλλά να την τερματίσει οριστικά.

«Την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι φρικίασε μαθαίνοντας ότι μέλη του προσωπικού του εμπλέκονται στην τρομοκρατία», δήλωσε ο κος Νόιερ.

«Ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες, ο επικεφαλής της UNRWA, οι προκάτοχοί τους και οι ανώτεροι συνάδελφοί τους δεν ήταν δυνατόν να έχουν σοκαριστεί από το γεγονός ότι υπάλληλοι της UNRWA εμπλέκονται στην τρομοκρατία.

»Διότι τα τελευταία εννέα χρόνια … αποκαλύπτουμε, δημοσιεύουμε και υποβάλλουμε στον ΟΗΕ, στην UNRWA στοιχεία για εκτεταμένη και συστηματική υποκίνηση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

»Δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν. Ο κος Γκουτέρες γνώριζε. Ο επικεφαλής της UNRWA γνώριζε. Τα Ηνωμένα Έθνη γνώριζαν. Απλώς επέλεξαν να μην δράσουν.»

image-5583778
Εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) μοιράζουν μερίδες αλεύρου και άλλες προμήθειες στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 12 Δεκεμβρίου 2023. (Mohammed Abed/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Έλι Σπέρλινγκ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ισραήλ του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, δήλωσε στους Epoch Times ότι διακρίνει κάποια έλλειψη ειλικρίνειας στη στάση του ΟΗΕ.

«Τα μέλη της UNRWA δεν αναγνωρίζουν ότι υπήρχαν αυτοί οι άμεσοι δεσμοί. Απολύουν, λένε, βάσει ισχυρισμών και ξεκινούν έρευνα. Έτσι, υπάρχει μία σιωπηρή παραδοχή εδώ», δήλωσε ο κος Σπέρλινγκ.

Εν τούτοις, δεν πρόκειται για πλήρη παραδοχή ενοχής ούτε για αυτό που μεταδίδεται από αραβόφωνα μέσα ενημέρωσης, όπως το Αλ Τζαζίρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν είναι κακό να θέλουν να κάνουν τη δική τους έρευνα, δήλωσε ο κος Σπέρλινγκ.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ορισμένα στοιχεία που φαίνονται πολύ συγκεκριμένα και στη συνέχεια απολύοντας αυτά τα άτομα, προσπαθούν να ελέγξουν τη ζημιά», πρόσθεσε.

Η κα Λεντίν, η οποία τώρα είναι σύμβουλος διαχείρισης κινδύνων για την Vantage ROI, δήλωσε στους Epoch Times: «Δεν αποτελεί έκπληξη για όσους από εμάς παρακολουθούν, εδώ και πολλά χρόνια, ότι η UNRWA ήταν υπεύθυνη όχι μόνο για την πρόσληψη μελών της Χαμάς που φέρουν κάρτα, αλλά επίσης χρησιμοποιούσε πολλά από τα κεφάλαιά της για την υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

»Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, διακόψαμε τη χρηματοδότηση της UNRWA – επειδή δεν θέλαμε τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων πολιτών να πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.»

Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου ανέφερε, στις 2 Φεβρουαρίου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεισφέρει σχεδόν 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην UNRWA από την ίδρυση του οργανισμού το 1950.

Η χρηματοδότηση ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2009, που ήταν το πρώτο έτος της κυβέρνησης Ομπάμα. Αυξήθηκε σε σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, περικόπηκε στο μηδέν από την κυβέρνηση Τραμπ και ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το 2023, η αμερικανική χρηματοδότηση ανήλθε σε 371 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Άλλα έθνη, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Ελβετία και η Φινλανδία, έχουν ομοίως σταματήσει τη χρηματοδότησή τους προς τον οργανισμό.

Ο πρόεδρος Τραμπ διέκοψε τη χρηματοδότηση της UNRWA στο πλαίσιο της αλλαγής της αμερικανικής στρατηγικής του στην Εγγύς Ανατολή, δήλωσε η κα Λεντίν.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι η UNRWA ήταν μέρος του παλιού τρόπου δράσης που βοηθούσε μόνο … τους ‘κακούς’. Δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση. Και γι’ αυτό πήραν την απόφαση να τη διακόψουν», εξήγησε.

image-5583780
Παλαιστίνιοι πρόσφυγες συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Βηρυττό, στις 30 Ιανουαρίου 2024. (Anwar Amro/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο νόμος Taylor Force Act, ο οποίος υπεγράφη από τον τότε πρόεδρο Τραμπ το 2018, απαγορεύει αυτό που αποκαλείται «pay for slay»(«πληρωμή για σφαγή») – όπως είναι οι πληρωμές από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή σε τρομοκράτες, τις οικογένειές τους και βομβιστές αυτοκτονίας, είπε.

Ο νόμος πήρε το όνομά του από έναν Αμερικανό βετεράνο και απόφοιτο του West Point που δολοφονήθηκε από Παλαιστίνιο τρομοκράτη το 2016 στο Ισραήλ, ενώ συμμετείχε σε ομάδα μελέτης του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν γνώριζε για τις ανησυχητικές καταγγελίες, αλλά συνέχισε τη χρηματοδότηση ούτως ή άλλως, είπε.

Ο κος Μάικλ δήλωσε ότι το Ισραήλ φέρει επίσης ένα μέρος της ευθύνης, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει την UNRWA ως ενδιάμεσο στις συναλλαγές του με τη Χαμάς.

«Τελικά, το Ισραήλ έχει ευθύνη όσον αφορά τη συνέχιση της ύπαρξης της UNRWA, επειδή ήταν κάτι που τους βόλευε. […] Προτιμούν να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τη Χαμάς», είπε.

«Κάθε φορά που το Ισραήλ συγκρουόταν με τη Χαμάς, πράγμα που έχει συμβεί πολλάκις, ήταν ευκολότερο για τον ισραηλινό στρατό να συνεννοείται με την UNRWA για τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Πίεζε μάλιστα τους διεθνείς δωρητές να συνεχίσουν να κάνουν δωρεές στη Χαμάς.

»Αλλά νομίζω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει εξαιτίας της 7ης Οκτωβρίου. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην ισραηλινή ψυχοσύνθεση.

»Και αυτός είναι ο λόγος που τώρα το Ισραήλ αποφάσισε ότι ‘φτάνει πια’.»

Κοιτάζοντας στο μέλλον, η κ. Λεντίν δήλωσε: «[Η UNRWA] έχει χάσει κάθε αξιοπιστία. Είναι μέρος της γενικότερης κατάστασης, [που δείχνει ότι] τα πράγματα δεν θα επανέλθουν ποτέ στην προ της 7ης Οκτωβρίου κανονικότητα.

»Αυτή δεν υπάρχει πια και η UNRWA είναι μέρος αυτού.»

Του Dan M. Berger

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε