Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
(φωτ. parallaximag.gr)

Πολλαπλασιάζονται οι εντάσεις και τα επεισόδια στο Κόσοβο για τους Αλβανούς δημάρχους

Αρνείται να υποχωρήσει ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι από την απόφασή του να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους σε πόλεις όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη, 1 Ιουνίου, παρά τις αντιδράσεις των Σέρβων, τις εντάσεις και τα επεισόδια που έχουν πυροδοτηθεί, αναγκάζοντας το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην περιοχή.

«Οι δήμαρχοι πρέπει να πάνε και να εργαστούν στα γραφεία τους» είπε ο Κούρτι μιλώντας σε κοσοβάρικα μέσα ενημέρωσης. «Χρειαζόμαστε κανονικότητα… Τι νόημα έχει να διαθέτουμε δημόσια κτίρια για κρατικούς λειτουργούς αν δεν τα χρησιμοποιούμε;», πρόσθεσε.

Οι περίπου 50.000 Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου δεν αναγνωρίζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους. Οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται επίσης να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Απριλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή ανήλθε μόνο στο 3,5%.

Κόσοβο: Οι Διεθνείς Αποφάσεις από το 1999 μέχρι την ανεξαρτησία » Power Politics
(φωτ. parallaximag.gr)

 

Οι δήμαρχοι «πρέπει να φύγουν από την περιοχή επειδή δεν εκπροσωπούν κανέναν» είπε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, Ίγκορ Σίμιτς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Λουλζίμ Χετέμι, ο Αλβανός δήμαρχος του Λεπόσαβιτς, βρίσκεται στο γραφείο του από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν το δημαρχείο της πόλης, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα. Οι δήμαρχοι του Ζβέτσαν και του Ζούμπιν Πότοκ εργάζονται από τα σπίτια τους.

Στο Ζβέτσαν χθες, μερικές δεκάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν και πάλι νωρίτερα έξω από το δημαρχείο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλωτές ήταν πάντως λιγότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Γύρω από το δημαρχείο της πόλης αυτής έχουν τοποθετηθεί επίσης συρματοπλέγματα και μεταλλικές μπάρες. Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης KFOR φρουρούν το κτίριο, ενώ άλλοι έχουν αναπτυχθεί σε οδικούς άξονες που οδηγούν στο κέντρο του Ζβέτσαν, κατόπιν έκκλησης της Σερβικής Λίστας, με αφορμή το γεγονός ότι μασκοφόροι πετροβόλησαν την Τετάρτη δύο περιπολικά. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και τα τζάμια των δύο οχημάτων έσπασαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου.

Διαδήλωση στη Μιτρόβιτσα

Νωρίτερα χθες, στο σερβικό τμήμα της εθνοτικά διχασμένης Μιτρόβιτσα, δυο Αλβανοί Κοσοβάροι δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν «από μια οργανωμένη ομάδα μασκοφόρων», όπως ανέφερε η κοσοβάρικη αστυνομία.

Πολλές εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωσαν το μεσημέρι κοντά σε γέφυρα που συνδέει το αλβανικό με το σερβικό τμήμα της πόλης, κρατώντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας «Η Μιτρόβιτσα δεν μπορεί να είναι διαιρεμένη».

Η αστυνομία έκανε έκκληση στους πολίτες να μην κατέβουν στη διαδήλωση για «να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά».

Οι διαδηλωτές σκόπευαν να μεταβούν στο βόρειο, το σερβικό τμήμα της πόλης, όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβασή τους στη γέφυρα.

Γαλλία και Γερμανία ζητούν λύση στο θέμα της Ένωσης Σερβικών Δήμων, η πρόεδρος του Κοσόβου είναι «έτοιμη να εξετάσει» το αίτημα διεξαγωγής νέων δημοτικών εκλογών

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι διαβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι είναι «έτοιμη να εξετάσει» το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων δημοτικών εκλογών στους τέσσερεις δήμους του βορείου Κοσόβου, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Σέρβων διαδηλωτών και της ειρηνευτικής δύναμης KFOR, όταν Αλβανοί δήμαρχοι επιχείρησαν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Το αίτημα διεξαγωγής νέων εκλογών διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας στην τετραμερή συνάντηση που είχαν νωρίτερα με την Οσμάνι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Βούτσιτς και την Οσμάνι να ληφθούν «σαφείς αποφάσεις (…) εντός της επόμενης εβδομάδας» και έκανε λόγο για τη διευθέτηση, «κατά προτεραιότητα και χωρίς καθυστερήσεις, του ζητήματος της Ένωσης Σερβικών Δήμων εκ μέρους του Κοσόβου». Σύμφωνα με τον Μακρόν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ θα έχει συζητήσεις με υπουργούς και των δύο πλευρών σχετικά με το θέμα της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για την οργάνωση των δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο, μολονότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις για την ορθή διεξαγωγή τους και για το γεγονός ότι εξελέγησαν «τέσσερεις δήμαρχοι με τη συμμετοχή να είναι κάτω από το 5%, κάτι που προφανώς δεν συνιστά προϋπόθεση νομιμότητας».

Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου σε αυτούς τους δήμους του βόρειου Κοσόβου, με αποτέλεσμα να εκλεγούν δήμαρχοι από την αλβανική κοινότητα, αν και η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 3,5%.

Η ένταση θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δύο χωρών, προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου να αποκλιμακώσουν την ένταση η οποία, όπως προειδοποίησε, θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους.

«Καλούμε τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στο Όσλο. «Στηρίζουμε τη διαδικασία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης του Κοσόβου και της Σερβίας, όμως η τρέχουσα κλιμάκωση μάλλον εμποδίζει τις προσπάθειες (ένταξής τους) παρά τις βοηθάει», πρόσθεσε.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν ταραχές μεταξύ μελών της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου και ανδρών της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 30 στρατιώτες και περισσότεροι από 50 διαδηλωτές.

Οι ΗΠΑ επέκριναν το Κόσοβο, το οποίο στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι να εγκαταστήσει τους δημάρχους αυτούς παρά το γεγονός ότι οι Σέρβοι θεωρούν τις εκλογές άκυρες. «Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά τις ανησυχίες μας για ορισμένες πρόσφατες ενέργειες. Το είπαμε απευθείας στους εν λόγω ηγέτες, περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Κούρτι», εξήγησε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε να μην γίνονται «μονομερείς ενέργειες» από τις δύο πλευρές, αφού η Σερβία έθεσε τον στρατό της σε κατάσταση ετοιμότητας. «Αν η μία ή η άλλη χώρα λαμβάνουν μέτρα που θα καθιστούσαν (τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες τους) πιο υποθετικές, αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών τους», εκτίμησε.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε