Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Η κατανόηση των πτυχών του χαρακτήρα μας μπορεί να μας δώσει την απαραίτητη εικόνα για το πώς να διαχειριστούμε καλύτερα τους εσωτερικούς μας πόρους. DanaTentis/Pixabay

Πώς διατηρούν την ενέργεια τους οι εσωστρεφείς

Όλοι αντλούμε ενέργεια με διαφορετικό τρόπο, και ενώ κάποιοι ενεργοποιούνται όταν βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων, άλλοι χρειάζονται λίγο χρόνο μόνοι τους.

Ευεξία

Από την Lynn Jaffee

Ο κόσμος αποτελείται από εσωστρεφείς, εξωστρεφείς και ανθρώπους που ανήκουν κάπου στο ενδιάμεσο. Για κάποιους, το να είναι στην μια ή στην άλλη κατηγορία δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, για τους εσωστρεφείς όπως εγώ, σημαίνει πολλά.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με πολλά παιδιά και με χαρακτήρισαν ευαίσθητη επειδή συχνά με κατέκλυζε το χάος και η φασαρία που προκαλούσε η συμβίωση με τόσους πολλούς ανθρώπους. Ως ενήλικη παντρεμένη με έναν έντονα εξωστρεφή σύζυγο, συνέκρινα τις λίγες στενές φιλίες μου με τον τεράστιο στρατό φίλων και γνωστών του συζύγου μου και αναρωτήθηκα αν μου έλειπε κάτι. Μόλις στα τέλη της δεκαετίας των 30 συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μια λέξη για τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούσα με τον κόσμο – εσωστρεφής.

Τι σημαίνει λοιπόν να είσαι εσωστρεφής; Η απλούστερη εξήγηση είναι ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να μου απορροφήσουν μεγάλο μέρος της ενέργειάς μου, και για να αποκαταστήσω αυτή την ενέργεια, μπορεί να χρειάζομαι χρόνο μόνη μου. Αντίθετα, οι εξωστρεφείς συχνά ενεργοποιούνται από τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι όταν πηγαίνω σε ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός, όπως ένα πάρτι ή ένας γάμος, έχω μια ημερομηνία λήξης- μια στιγμή που τελειώνω, εξαντλούμαι και είμαι έτοιμη να πάω σπίτι. Αν δεν είμαι σε θέση να φύγω, αρχίζω να χάνω την ικανότητά μου για κοινωνικές ευγένειες και γίνομαι ευερέθιστη ή απλά κλείνομαι στον εαυτό μου. Δεν έχει καμία σχέση με τους ανθρώπους στην εκδήλωση. Απλώς ο κοινωνικός μου τραπεζικός λογαριασμός έχει ξεχειλίσει.

Όταν ο σύζυγός μου λείπει από την πόλη, ανυπομονώ να έχω ένα ή δύο βράδια για τον εαυτό μου. Ωστόσο, όταν λείπω, εκείνος γεμίζει τον χρόνο του με φίλους και συγγενείς. Και εγώ έλκομαι από ανθρώπους με τους οποίους έχω μια ισχυρή σύνδεση. Είναι οι στενοί μου φίλοι με τους οποίους μπορώ να μοιραστώ τα σκαμπανεβάσματα της ζωής και να επικοινωνήσουμε πιο βαθιά. Μπορεί να μην συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα ή ακόμη και κάθε μήνα, αλλά όταν το κάνουμε, ο χρόνος μας περνάει ποιοτικά.

Το ότι είμαι εσωστρεφής δεν σημαίνει ότι είμαι ντροπαλή, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι εσωστρεφείς δεν είναι. Μιλάω ελεύθερα σε αγνώστους, ξεκινώ άνετα συζητήσεις και μπορώ να απευθυνθώ σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο κόσμο. Ωστόσο, αισθάνομαι εκτός τόπου και χρόνου σε μεγάλες εκδηλώσεις, επειδή υπάρχει μικρή ευκαιρία για βαθιά επαφή. Μπορώ να κάνω ψιλοκουβέντα για λίγο, αλλά δεν είναι το δυνατό μου σημείο, οπότε μετά από λίγο εξαντλούμαι.

Οι εσωστρεφείς έχουν λιγότερη ενέργεια από τους εξωστρεφείς; Στην κινεζική ιατρική, η ζωτική ενέργειά μας (που ονομάζεται Qi) προέρχεται από τον Ουρανό και τη Γη. Έρχεται από τον Ουρανό στον αέρα που αναπνέουμε και από τη Γη στην τροφή που παρέχει στο σώμα μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της ζωής.

Η βαθιά αναπνοή αυξάνει την κυκλοφορία και οξυγονώνει το αίμα μας. Η αναπνοή ενεργοποιεί επίσης το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο επιβραδύνει τον καρδιακό μας ρυθμό, μειώνει την κυκλοφορία των ορμονών του στρες και επιτρέπει στο σώμα μας να ανακάμψει από το στρες.

Η κίνηση, η πέψη, ο μεταβολισμός, η ανοσία και κάθε άλλη λειτουργία του σώματός σας καταναλώνουν ενέργεια. Για τους εσωστρεφείς, ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα στον κόσμο που εξαντλούν την ενέργειά μας- πράγματα όπως η υπερφόρτωση των αισθήσεων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διαφημίσεις, οι ειδήσεις, τα πλήθη και κάθε είδους σύγκρουση. Εμείς οι εσωστρεφείς επιλέγουμε -ή είμαστε προγραμματισμένοι- να μην ξοδεύουμε ενέργεια σε γεγονότα όπου δεν μπορούμε να συνδεθούμε με ουσιαστικό τρόπο. Αυτό δεν είναι μια κρίση, αλλά απλώς ο τρόπος που λειτουργούμε. Η κοινωνικοποίηση σε μεγάλες ομάδες είναι δύσκολη και σπαταλάει ενέργεια.

Μήπως λοιπόν οι εσωστρεφείς έχουν λιγότερη ενέργεια; Όχι απαραίτητα, αλλά πιθανότατα έχουν λιγότερη κοινωνική ενέργεια για μεγάλες ομάδες. Θεωρώ ότι το να είσαι εσωστρεφής είναι μια μορφή ενεργειακής αυτοσυντήρησης. Και είναι σαφές ότι οι εσωστρεφείς αναπληρώνουν την ενέργειά τους με τρόπους διαφορετικούς από τους εξωστρεφείς. Ενώ όλοι αντλούμε ενέργεια μέσω του αέρα που αναπνέουμε και της τροφής που τρώμε, εμείς οι εσωστρεφείς συλλέγουμε ενέργεια από τον ήσυχο χρόνο και τις μοναχικές ασχολίες, ενώ οι εξωστρεφείς αντλούν ενέργεια από την παρουσία άλλων ανθρώπων.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε