Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
ην περίοδο του χειμερινού ηλιοστασίου μεταβάλλονται οι ενεργειακές ισορροπίες της γης επηρεάζοντας και τους ανθρώπους. (Shutterstock)

Πώς μας επηρεάζει το χειμερινό ηλιοστάσιο

Της Moreen Liao

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Το κινεζικό ημερολόγιο βασίζεται στη διαίρεση του έτους σε ηλιακές περιόδους. Ηλιακή περίοδο ονομάζουμε μια χρονική περίοδο δυο εβδομάδων ανάλογα με τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο. Σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, η ζωή μας είναι πιο αρμονική όταν ακολουθά τους ρυθμούς της φύσης. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς μας επηρεάζει η ηλιακή περίοδος του χειμερινού ηλιοστασίου και με ποιους τρόπους μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις απαιτήσεις της.

Στην αρχαία Κίνα, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο θεωρούνταν η σημαντικότερη ηλιακή περίοδος του έτους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όσον αφορά την υγεία είναι σημαντικότερο κι από την Κινεζική Πρωτοχρονιά, στην οποία και καταλήγει.

Είναι η πρώτη ηλιακή περίοδος που αναγνωρίστηκε και κατονομάστηκε ιστορικά, κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Τζόου (1046-256 π.Χ.). Δυο είναι τα φυσικά φαινόμενα που ξεχωρίζουν αυτή την περίοδο, που συμβαίνουν ανήμερα του χειμερινού ηλιοστασίου (21 Δεκεμβρίου): το πρώτο είναι ότι έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα όλου του έτους (και αντίστοιχα τη μικρότερη μέρα) και το δεύτερο ότι το μεσημέρι η σκιά που ρίχνει ο ήλιος είναι η μακρύτερη.

Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι

Κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου, η γιν ενέργεια μέσα στο σώμα μας φτάνει στα ανώτατα επίπεδά της και αρχίζει η σταδιακή μείωσή της, ενώ παράλληλα αρχίζει να αυξάνεται η ενέργεια γιανγκ. Είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να απομακρύνουμε τις ασθένειες από τον οργανισμό μας και να ενισχύσουμε και ισορροπήσουμε τα πέντε στοιχεία του σώματος.

Από την άποψη της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, όταν τρέφουμε το σώμα μας κατάλληλα, έχουμε καλά αποτελέσματα με ελάχιστη προσπάθεια. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να φροντίσουμε σωστά το σώμα μας είναι πέντε: α) να απομακρύνουμε τα μπλοκαρίσματα, β) να απομακρύνουμε τις τοξίνες, γ) να αποκαταστήσουμε την ισορροπία, δ) να συμπληρώσουμε τις ελλείψεις και ε) να προσφέρουμε φροντίδα.

α) Απομακρύνοντας τα μπλοκαρίσματα

Όταν το πεπτικό μας σύστημα έχει μπλοκαριστεί, η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά να μην φτάνουν σε όλα τα όργανα και τα σημεία του σώματός μας. Έτσι, ακόμα κι αν φαινομενικά τρεφόμαστε καλά, ο οργανισμός μας δεν παίρνει όσα χρειάζεται. Αυτό ισχύει για το κυκλοφορικό σύστημα, το πεπτικό, τα ενεργειακά κανάλια κ.ο.κ.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το πρώτο πράγμα που είθισται να φροντίζουμε είναι να ξεμπλοκάρουμε τα προβληματικά σημεία. Πριν εφαρμόσουμε οποιαδήποτε θεραπεία, χρειάζεται να ανοίξουμε τις ‘μπουκωμένες’ περιοχές.

Συμπτώματα μπλοκαρίσματος είναι η απώλεια της όρεξης, η κακή πέψη, τα προβλήματα στην αφόδευση, η μη εφίδρωση, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, η έντονη κόπωση από τις 15:00 μέχρι τις 16:00 και η αϋπνία.

Τα αιθέρια έλαια που βοηθούν στο ξεμπλοκάρισμα είναι ο ευκάλυπτος, ο βασιλικός, η ρίγανη, το λεμόνι και το λεμονόχορτο.

β) Απομακρύνοντας τις τοξίνες

Το μπλοκάρισμα του πεπτικού συστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί συσσώρευση τοξινών σε διάφορα σημεία του σώματος.

Δεν πρόκειται κατ’ ανάγκη για εγγενώς κακές ουσίες, αλλά η συσσώρευσή τους οδηγεί σε μολύνσεις, ανάπτυξη μικροβίων, επιδείνωση του αρχικού προβλήματος κλπ. Παραδείγματος χάριν, το νερό είναι μια απαραίτητη ουσία για τον οργανισμό μας. Αν όμως δεν κυκλοφορεί και δεν αποβάλλεται όπως πρέπει, αλλά παραμένει στάσιμο μέσα μας, η κατάστασή του παύει να είναι υγιής. Μετατρέπεται σε βάλτο, όπου αναπτύσσονται μικροοργανισμοί διαφόρων ειδών.

Συμπτώματα τοξίνωσης του σώματος είναι η ευερεθιστότητα του δέρματος (που εκδηλώνεται π.χ. με εξανθήματα), οι πόνοι στις αρθρώσεις, το κακό ανοσοποιητικό και η ευαλωτότητα σε κρυώματα, γρίπες κλπ.

Τα αιθέρια έλαια που βοηθούν στην αποτοξίνωση είναι το κυπαρίσσι, το θυμάρι, το πεύκο, η λεβάντα, ο άρκευθος, το νιαουλί και το γερμανικό χαμομήλι.

γ) Αποκαθιστώντας την ισορροπία

Αφού αφαιρέσουμε τα βλαβερά στοιχεία, πρέπει να ανακαλύψουμε τα αίτια της σωματικής μας αποδιοργάνωσης. Τις περισσότερες φορές, σύμφωνα πάντα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, πρέπει να αναζητηθούν στην ανισορροπία του γιν και του γιανγκ, του αίματος και της ενέργειας και των λειτουργικών σχέσεων ανάμεσα στα διάφορα όργανα και συστήματα του οργανισμού μας. Αποκαθιστώντας την ισορροπία, αποκαθίσταται και η υγεία μας.

Τα αιθέρια έλαια που βοηθούν στην εξισορρόπηση είναι το το σανδαλόξυλο, το κεδρόξυλο, το τρανταφυλλόξυλο, η γλυκόριζα και η μαντζουράνα.

δ) Συμπληρώνοντας τις ελλείψεις

Είναι πιθανό, για λόγους που οφείλονται στο περιβάλλον, τη διατροφή και τα γονίδιά μας, το σώμα μας να στερείται κάποιες θρεπτικές ουσίες.

Ανακαλύπτοντας ποιες είναι αυτές, μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας στο διαιτολόγιό μας τα κατάλληλα τρόφιμα, ώστε ο οργανισμός μας να λαμβάνει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργεί καλά.

Τα αιθέρια έλαια που βοηθούν στο συμπλήρωμα των ελλείψεων είναι το λιβάνι, το μύρο, το τριαντάφυλλο, η αγγελική, το τζίντζερ και ο ύσσωπος.

3 Προσφέροντας φροντίδα

Δεν είναι μόνο η διατροφή, αλλά και η προσωπικότητά μας που καθορίζει την υγεία μας. Ο χαρακτήρας μας, οι συνήθειές μας και η καθημερινότητά μας παίζουν εξέχοντα ρόλο στο πόσο καλά είμαστε.

Τροφή και φροντίδα χρειάζονται και η ψυχή και το πνεύμα μας. Αν θέλουμε να διατηρούμε τον εαυτό μας υγιή και να λύνουμε ριζικά όποια προβλήματα παρουσιάζονται είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φροντίσουμε τον εαυτό μας, όπως το να ακούμε όμορφη μουσική με θετική ενέργεια, να ασχολούμαστε με την κηπουρική, να διαβάζουμε καλά βιβλία ή να κάνουμε διαλογισμό. Όλα αυτά είναι πράγματα που μας βοηθούν να είμαστε πιο γαλήνιοι και υγιείς. Η εσωτερική ηρεμία είναι καίρια για την υγεία μας.

Τα αιθέρια έλαια που βοηθούν είναι το σανδαλόξυλο, η μέντα, το περγαμόντο και το νερολί.

Ακόμα κι αν δεν έχετε δοκιμάσει ή δε θέλετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κινεζική ιατρική ή τον βελονισμό, μπορείτε πάντα να κρατήσετε την ουσία των παραπάνω συμβουλών και να βρείτε τον δικό σας τρόπο να βελτιώσετε την καθημερινή φροντίδα του εαυτού σας.

Στην αρχαία Κίνα πίστευαν ότι αν κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου οι άνθρωποι φρόντιζαν καλά τον εαυτό τους, θα είχαν καλή υγεία για όλη την υπόλοιπη χρονιά!

4 τρόποι να βελτιώσετε την υγεία σας κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου

1. Πίνετε πολύ πράσινο τσάι για ήπιο καθαρισμό. Όσοι έχουν δερματικά προβλήματα ή κακό κυκλοφορικό, μπορούν να προσθέσουν γλυκόριζα.

2. Προσθέστε σκόνη κανέλας στα γλυκά ή τον καφέ σας, για να διώξετε το κρύο του χειμώνα.

3. Κάντε μασάζ στα πόδια και τις γάμπες σας όταν κρυώνετε, για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος.

4. Κάντε έντονες περιστροφές στους αστραγάλους όταν ξαπλώνετε. Αυτή ή άσκηση βοηθά ιδιαίτερα όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο, γιατί βοηθά να ξεμπλοκάρουν τα ενεργειακά κανάλια και να χαλαρώσουν οι μύες, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου.

Τροφές κατάλληλες για αυτή την εποχή

Τα ψάρια και οι ντομάτες είναι ιδανικά για όσους έχουν αδύνατη καρδιά και προβλήματα με το αίμα. Οι τροφές με μαύρο χρώμα, όπως τα μανιτάρια σιτάκε (λεντινούλες), οι μαύρες ελιές, τα μαύρα φασόλια, το μαύρο σουσάμι, οι μαύρες σταφίδες, τα μούρα και η μαύρη σοκολάτα αποκαθιστούν και ενδυναμώνουν τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα.

Η Moreen Liao ανήκει στην πέμπτη γενιά γιατρών και καθηγητών της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στην οικογένεια. Η ίδια είναι Κοσμήτορας στο Ινστιτούτο Φυσικής Θεραπείας στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Αντλώντας από το πλούσιο απόθεμα γνώσεων που κληρονόμησε από την οικογένειά της δημιούργησε μια πιστοποιημένη μάρκα προϊόντων υγείας και συμμετείχε στην ίδρυση της μεγαλύτερης διαδικτυακής εικονογραφημένης εγκυκλοπαίδειας για την κινεζική ιατρική.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε