Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Εκείνοι που έχουν πιο ισορροπημένες σχέσεις ζουν περισσότερο και έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιες ασθένειες (Liderina/Shutterstock).

Πώς οι τοξικές σχέσεις μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Το μυαλό και το σώμα είναι αδιαχώριστα, ειδικά όταν πρόκειται για τις σχέσεις μας

Από τον James Templeton

Επικεντρωνόμαστε πολύ στη διατροφή, τις θεραπείες και ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών φυσικών θεραπειών για τον καρκίνο, αλλά ένας τομέας που συχνά δεν λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει είναι η κατάσταση των σχέσεών μας με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, τα δεδομένα είναι δεδομένα. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι κοινωνικές μας σχέσεις επηρεάζουν άμεσα τη σωματική μας υγεία – προς το καλό ή το κακό.

Οι τοξικές σχέσεις, ειδικότερα, δεν επηρεάζουν απλώς την αυτοεκτίμησή μας, και οι συναισθηματικές καρκινογόνες ουσίες μιας καταστροφικής σχέσης μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιες και να μας βλάψουν.

Το σώμα σας γνωρίζει

Θα μπορούσε να είναι μια σχέση με έναν σύζυγο, ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμη και με τον περίγυρο σας που προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό – και το σώμα σας ανταποκρίνεται ανάλογα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του UCLA, οι αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή, γνωστή βασική αιτία μιας σειράς ασθενειών. Η προφλεγμονώδης κυτταροκινική δραστηριότητα που παράγεται, συγκεκριμένα, οι κυτταροκίνες IL-6 και TNF-a, έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Στην προαναφερθείσα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα 122 υγιών ανδρών και γυναικών, παρακολουθώντας τα στρεσογόνα γεγονότα και τα συναισθήματα, όπως αποτυπώνονταν στα ημερολόγιά τους. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν αρνητικές καταστάσεις είχαν υψηλότερο αριθμό πρωτεϊνών που παράγει ο οργανισμός και δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την εμφάνιση ασθενειών.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι όσοι είναι πιο κοινωνικά ενταγμένοι «ζουν περισσότερο και έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συγκεκριμένες ασθένειες».

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν είναι μόνο οι σχέσεις μας που μπορεί να είναι καταστροφικές, αλλά και οι εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών. Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα πρώιμο οικογενειακό περιβάλλον που ήταν «ψυχρό και γεμάτο συγκρούσεις» συνδέεται με αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στην ενήλικη ζωή. Η CRP είναι ένα υποπροϊόν της IL-6 και ένας γνωστός διαγνωστικός δείκτης καρκίνου. Οι ερευνητές όρισαν αυτόν τον τύπο χρόνιου στρες στις σχέσεις ως χαρακτηριζόμενο από «συγκρούσεις, δυσπιστία και αστάθεια».

Μια αλλαγή μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία

Όταν είχα καρκίνο (πριν από 35 και πλέον χρόνια), δεν γνώριζα την επιστήμη πίσω από τις τοξικές σχέσεις. Ήξερα όμως ενστικτωδώς ότι έπρεπε να βρίσκομαι γύρω από θετικούς ανθρώπους με παρόμοια νοοτροπία. Και αυτό ακριβώς έκανα. Ο χρόνος που πέρασα στο Ινστιτούτο Kushi στη Νέα Αγγλία με έβγαλε από τη ζώνη άνεσής μου στο Τέξας και με ώθησε σε έναν νέο κόσμο γεμάτο ελπίδα και ενθάρρυνση, διδασκαλία και εκπαίδευση. Οι σχέσεις που δημιούργησα όσο ήμουν εκεί άλλαξαν τη ζωή μου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτό στο κεφάλαιο 5 του βιβλίου μου “I Used to Have Cancer.”(Είχα κάποτε καρκίνο).

Ας το παραδεχτούμε. Το άγχος είναι αναπόφευκτο. Και μερικές φορές βρισκόμαστε σε καταστάσεις και σχέσεις που δεν μας βοηθούν. Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο, δεν είναι εγωιστικό να απεμπλακείτε από αυτές τις τοξικές σχέσεις και να περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς, ομοϊδεάτες ανθρώπους. Αυτό μπορεί να είναι το έναυσμα που θα αλλάξει τις χημικές αντιδράσεις του σώματός σας, ανακουφίζοντας το χρόνιο στρες που μπορεί να έχετε και ανεβάζοντας σας σε μια πιο υγιή αντίδραση στους στρεσογόνους παράγοντες που φέρνει η ζωή στο δρόμο σας.

Αναφορές:

Jessica J. Chiang, Naomi I. Eisenberger, Teresa E. Seeman, and Shelley E. Taylor, “Negative and competitive social interactions are related to heightened proinflammatory cytokine activity,” PNAS Psychological and Cognitive Sciences (January 23, 2012); 109 (6) 1878-1882.

Lawrence A. Potempa, Ibraheem M. Rajab, Margaret E. Olson και Peter C. Hart, C-Reactive Protein and Cancer: Frontiers in Immunology (September 6, 2021) – Sec. Inflammation.

L.F. Berkman, S.L. Syme, “Social networks, host resistance, and mortality: A nine-year follow-up study of Alameda County residents,” American Journal of Epidemiology (1979); 186-204.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε