Πέμπτη, 12 Σεπ, 2024
Περίπου στα ίδια πλαίσια με τις εκλογές Μαΐου κινήθηκαν και οι χθεσινές εκλογές για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Πώς ψήφισαν οι Έλληνες στην Ευρώπη

Βέλγιο: Τέσσερα τμήματα αντί για τρία

Στο Βέλγιο, οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 19.00. Στις Βρυξέλλες, λειτούργησαν τέσσερα εκλογικά τμήματα αντί τριών που είχαν στηθεί στις εκλογές του Μαΐου.

Συνολικά, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη βελγική πρωτεύουσα ήταν 1.716 και στην Αμβέρσα 75. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, Θωμάς Θωμόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ομαλά εξελίχθηκε και αυτή τη φορά η εκλογική διαδικασία. Οι Έλληνες του Βελγίου συμμετείχαν και πάλι μαζικά και με ενθουσιασμό. Η εμπειρία μας από την εκλογική διαδικασία του Μαΐου μάς βοήθησε να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι λειτούργησαν τέσσερα τμήματα στις Βρυξέλλες, επέτρεψε την ταχύτερη ροή της διαδικασίας».

Κύπρος: Στο 81,6% η προσέλευση

Από το σύνολο των 1.543 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 1.260 προσήλθαν στα πέντε εκλογικά κέντρα της Κυπριακής Δημοκρατίας που στήθηκαν για τις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, γεγονός που συνεπάγεται προσέλευση της τάξεως του 81,6%.

Συγκεκριμένα, στο Α’ εκλογικό τμήμα Λευκωσίας, από τους 437 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 363. Στο β’ εκλογικό τμήμα Λευκωσίας, από τους 456 ψήφισαν οι 366.

Στη Λάρνακα, από τους 242 εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφισαν οι 205. Στη Λεμεσό, ψήφισαν 246 από σύνολο 313, ενώ στην Πάφο, 80 πολίτες από σύνολο 95 εγγεγραμμένων προσήλθαν στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές της 20ης Μαΐου, η προσέλευση ήταν 91,6%.

Ιταλία: Στις κάλπες περίπου τα δυο τρίτα των εχόντων δικαίωμα

Όπως ανέφεραν πηγές της ελληνικές πρεσβείας στην Ρώμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σημερινή εκλογική διαδικασία, στα τρία τμήματα της ιταλικής πρωτεύουσας, του Μιλάνου και της Βενετίας, διεξήχθη απόλυτα ομαλά και η προσέλευση διαμορφώθηκε περίπου στα δυο τρίτα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Στη Ρώμη είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν 154 πολίτες, στο Μιλάνο 229 και στη Βενετία 63. Σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, αυτή τη φορά μετέβησαν για να ψηφίσουν στη Βενετία και Έλληνες οι οποίοι ζουν μόνιμα στη Σλοβενία.

Όπως είχε συμβεί και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, μετέβησαν στη Ρώμη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και Έλληνες της Ιταλίας, οι οποίοι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται σε σημαντική απόσταση από την Αιώνια Πόλη όπως, για παράδειγμα, στην Κατάνη και στο Παλέρμο της Σικελίας.

Βρετανία: Ομαλά διεξήχθη η διαδικασία

Από τους περίπου 170.000 Έλληνες που ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά κατάφεραν να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μόνο 5.624 άτομα. Πρόκειται για τους περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου. Παράλληλα είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η οποία αγγίζει το 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα μέχρι 45 ετών. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Ιωάννης Τσαούσης, η διαδικασία όπως και την προηγούμενη φορά κινήθηκε ομαλά, ενώ τα όποια μικροπροβλήματα που μπορεί να δημιουργήθηκαν επιλύθηκαν άμεσα από τους επόπτες και το προσωπικό της πρεσβείας.

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς το πρωί. Στο Λονδίνο η διαδικασία κύλησε εξαιρετικά ομαλά, με το προσωπικό της πρεσβείας να βρίσκεται επί ποδός από την πρώτη στιγμή μέχρι αργά το βράδυ, βοηθώντας και δίνοντας οδηγίες σε όσους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο κόσμος έδειχνε να απολαμβάνει την ευκαιρία που του δόθηκε να ψηφίσει για δεύτερη φορά στο εξωτερικό. Όλοι σχεδόν δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι επεσήμαναν τη δυσκολία που αντιμετώπισαν για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Πάντως, όπως επεσήμαναν αρκετοί ψηφοφόροι, «έχει γίνει μια παρά πολύ καλή αρχή και είναι σχεδόν βέβαιο πως στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψηφοφόροι θα είναι πολύ περισσότεροι».

Με το που έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμέτρησαν τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα φτάσουν σήμερα αεροπορικώς στην Αθήνα και, με αστυνομική συνοδεία, θα καταλήξουν στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα γίνει και η καταμέτρηση των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σε όλη τη Βρετανία δημιουργήθηκαν 13 εκλογικά τμήματα. Στο Λονδίνο 9 και από ένα σε Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, και Ληντς.

Γαλλία: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ψήφισαν οι περίπου 1.000 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ψήφισαν οι περίπου 1.000 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Έλληνες της Γαλλίας, όπου οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας. Στη Γαλλία υπήρξαν πέντε εκλογικά τμήματα σε τέσσερεις πόλεις και συγκεκριμένα δυο στο Παρίσι και από ένα στη Νάντη, στη Νις και στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η αποχή κινήθηκε λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα με αυτά των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Γερμανία:  Άνω του 70% η συμμετοχή

Ομαλά ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας των αποδήμων στη Γερμανία, με το ποσοστό συμμετοχής να ξεπερνάει το 70%.

Στο σύνολο των 17 εκλογικών τμημάτων που λειτούργησαν στη χώρα για τις ελληνικές εκλογές ήταν εγγεγραμμένοι 3.885 εκλογείς (+185 από τις εκλογές του Μαΐου) και προσήλθαν στις κάλπες οι 2.804.

Στις εκλογές του προηγούμενου μήνα η συμμετοχή των αποδήμων στη Γερμανία είχε φθάσει το 83%.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε