Τρίτη, 18 Ιούν, 2024

Πούτιν: Η Ουκρανία αποπειράται να καταστρέψει τους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο στην Τουρκία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε χθες Δευτέρα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πως έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις με σκοπό να καταστρέψουν αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Τουρκία και διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Γίνονται προσπάθειες επίθεσης στους αγωγούς TurkStream και Blue Stream, μέσω των οποίων παραδίδεται αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι χθες.

Ρωσικά πολεμικά πλοία προστατεύουν τους αγωγούς, διαβεβαίωσε. «Αλλά δέχονται συνεχώς επιθέσεις, και από drones τα οποία στέλνονται από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα», επέμεινε.

Στο περιθώριο των συνομιλιών των δύο ηγετών, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σαϊγκού δήλωσε πως οι ουκρανικές επιθέσεις με drones ήταν ανάμεσα στους λόγους που η Μόσχα αποσύρθηκε τον Ιούλιο από τη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας και επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Ο κ. Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου είχε διαδραματίσει ρόλο στη διαπραγμάτευση, πήγε στο Σότσι χθες για να προσπαθήσει να πείσει τον ρώσο ομόλογό του να θέσει εκ νέου σε ισχύ τη συμφωνία, έγκαιρα για τη φθινοπωρινή σοδειά. Η ρωσική πλευρά ανέφερε πως θα επέστρεφε στη συμφωνία εάν ικανοποιούνταν οι όροι που θέτει.

Ο κ. Σαϊγκού δήλωσε πως αρχικά στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά -η επίσημη ονομασία της συμφωνίας- προβλεπόταν πως τα ουκρανικά λιμάνια δεν θα χρησιμοποιούνταν για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον ρωσικών υποδομών, κάτι που «παραβιάστηκε». Μόνο την περασμένη εβδομάδα καταστράφηκαν επτά ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs), υποστήριξε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε